Бездомните кучета намаляват, котките – новият проблем

Подценява се проблемът с бездомните котки, отчитат експерти
95
Бездомните кучета намаляват, котките – новият проблем
Снимка: Булфото, архив

Броят на бездомните кучета намалява, а за сметка на това бездомните котки по улицата се увеличават, сочат проучванията на експерти.

Броят на бездомните котки скача бързо, особено в големите градове и някои от тях като Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив и София вече осъзнават, че трябва да работят за намаляване на популацията им, разказа пред БТА д-р Марина Иванова - ръководител на проекти "Грижа за бездомните животни" в неправителствената организация "Четири лапи".

Екипи на организацията са извършили преброяване на безстопанствените животни в Пловдив през 2009 г., при което броят на кучетата е бил 686, а на котките - 7 623. През тази година е направено повторно преброяване в града след предприети мерки от общината за контрол на собствениците на домашни любимци и въвеждането на база данни с броя на кастрациите.

Резултатите показват, че кучетата са намалели наполовина - 324, а котките са се увеличили до над 10 хиляди екземпляра.

Резултатите от последното преброяване на бездомните кучета в столицата, извършено между 18 септември и 24 октомври тази година, сочи, че животните и в София намаляват. Регистрираният брой на бездомните кучета е 6635, при 11 124 през 2007 г.

Характерно за районите с най-висока популация е, че са в периферията на Столична община и традиционно са буферна зона за животни, изоставени от съседни на столицата райони.

Нормално е при понижаване на популацията на бездомните кучета в един град да се завиши броят на безстопанствените котки и те да се качат на върха на пирамидата в градската среда, коментира д-р Иванова. По думите й обаче изчезването на котките би довело до увеличаване на популацията при мишки и гризачи.

Работата с котките е доста по-сложна от тази с кучетата, тъй като те се размножават много бързо и са трудни за залавяне, защото са недоверчиви, отбеляза ветеринарът. По думите й хората не осъзнават популацията им като проблем, тъй като са кротки, не хапят и не натрапват присъствието си. Основните оплаквания от котките са свързани със силното мяукане в сезона за размножаване и с наличието на бълхи.

Бързото разрастване на популацията на котките се дължи на някои особености в размножаването им, посочи специалистът. От ранна пролет до есента женските раждат по два-три пъти, най-често по 2-4 котета. Средната продължителност на живота на уличните котки е 5-6 години.

„Не мисля, че трябва да стигаме дотам, да осъзнаем, че имаме голям проблем с популацията на бездомните котки, за да работим върху нейното регулиране и намаляване“, посочи специалистът.

По думите й в София котките не могат да се преброят, защото популацията е по-висока в централните райони, а там много често сградите са разположени така, че имат вътрешни дворове, в които не може да се влезе.

Освен кастрацията, която трябва да достигне 80 на сто при домашните животни, за преодоляване на проблема с бързо нарастващата котешка популация експертите предлагат още няколко решения. Сред тях е поставянето на контейнери за отпадъци, които се затварят, тъй като размерът на популацията зависи и от наличната хранителна база.

Важни са и редовното сметосъбиране и сметоизвозване, както и затварянето на прозорците към мазетата в стари блокове и кооперации, в които се крият котешките семейства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
15
 
! Отговори
adub преди 10 години
Е "опраИхме" кучетата,сега е време да поусвояваме..упс поспасяваме котките..разните му там евро/-евро фондчета,фондации едно-друго...После минаваме на катеричките, гугутките...
80
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В София дето не бях вижда 4 години почти никакви котки, вчера до стопански хранех едно мъниче. Само не се изказвайте като богове пред кучетата и котките, щото ако не сте осъзнали всео още - човекът е едни *** пред което и да е животно, все пак и те са живи същества и това, че ги мразите ви прави ужасно нищожни!
79
2
 
16
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
Спокойно бе шуменската Бриджит Бардо ще ги оправи и тях.
78
1
 
17
 
! Отговори
До 83 преди 10 години
Братко, жал ми е за теб! Препарати срещу бълхи има, но докато извадиш спрея срещу кучета може и да не си жив вече...
77
5
 
36
 
! Отговори
Иван-Драган преди 10 години
Котките са приятни, чистоплътни и ни пазят от вредители. Освен това не пречат на никого, не пипайте котките.
76
3
 
36
 
! Отговори
факт! преди 10 години
Котето е чисто!Изаква се и си го зарива!А кучето насред пътеката го прави!
75
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако намалее броят на котките ще се увеличи броя на плъховете и мишките! По-добре котки, отколкото плъхове и мишки!
74
16
 
19
 
! Отговори
до 81 преди 10 години
Ако пламнеш с бълхи , като нашата кооперация дали ще мислиш така?
73
9
 
23
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Всички животни са готини.Аз имам и куче и котка,ама си ги гледам в къщи.Обезпаразитявам ги редовно и гледам да не създавам грижи на околните....Дразнят ме тези дето ,си изхвърлят остатъците от храна за уличните котки или кучета....Това в повечето случаи са хора,дето си мислят ,че като са си метнали остатъците от вечерята си ,са извършили" нещо много добро за горките животинки и Господ ще отвърне на добротата им".Ако има Господ,той не е толкова ***,че да обгрижва такова лицемерие.
72
12
 
52
 
! Отговори
Коткофил преди 10 години
Котето е най-милото и сладко животинче на земята!Който мрази котките, мрази и хората!
71
32
 
21
 
! Отговори
Възмутен преди 10 години
Ама големи сте ми защитници бе ейй! Кучетата всички са ви яли, нали? Я прочетете за токсоплазмозата, келът и фелинозата - и пак ми оправдавайте тъпите котки!!! Искам някой експерт да направи такава статистика - колко от нахапаните от кучета, всъщност мразят кучета, страх ги е от кучета и са ги дразнили по някакъв начин преди да бъдат нападнати. Като толкова много ви кефят котките - вземете си по 5-6 у вас да си ги гледате, вместо да ги храните по улиците.
70
1
 
34
 
! Отговори
котак преди 10 години
..."смята експертът" , "посочи специалистът"...С к.р да ви посочат клатик.рчовци дебелогъзи всичко в тая *** е ок остава да се "справим с проблема" с котките и сме N 1 - това е държавата на нищоправците,мижитурките и борците срещу по - слабия без значение човек или животно само от тази незначителна на пръв поглед статия мислещият човек може да си направи изводи...Единственото което радва са коментарите - има все още Хора браво!
69
7
 
15
 
! Отговори
Манолски преди 10 години
до Варг: Аве ей мушморок тоз идола ти много смешен станал като излезе от затвора с една камуфлажна шапка и работна куртка и бос ходи :d а от кога не се е бръснал няма да ти казвам
68
3
 
49
 
! Отговори
Илиян преди 10 години
мънинки сладки душици са котетата
67
2
 
65
 
! Отговори
Унуфрий преди 10 години
Мдаа... голям проблем са. Напоследък зачестиха случаите на нападения от котки. Един приятел щяха да го разкъсат....
66
2
 
38
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
извикайте Алф
65
3
 
22
 
! Отговори
Язе преди 10 години
До Анонимен 62А я катеричките рунтавелки си ги чешам ;)
64
1
 
26
 
! Отговори
TRAKIEC преди 10 години
DO KYURDA OT BURGAS:KOTKITE NE SA PROBLEMA V BURGAS PROBLEMA SA KYURDITE KATO TEBE(100% OT BURGASKOTO NASELENIE) NAPRAVETA USLUGA NA DURJAVATA I NAPUSNETE STRANATA V POSOKA RODNIQ VI DIYARBAKIR!!!!!
63
2
 
58
 
! Отговори
котак преди 10 години
Как не се наборихте и не се насправяхте с такива "проблеми" *** бе най-големият проблем на тая държава сте ВИЕ - най-различни абсолютно безполезни институции лапачи и натегачи нема отърване от вас *** отвратителни намериха срещу кого да се борят навсякъде котките са полезни дори са атракция само тука са проблем - другите проблеми вече са решени нали? Видя ли някой такъв борец в действие ще го направя труден за снимане и като гледам коментарите май изобщо не съм единственият...
62
1
 
34
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
котките ще ги преживеем някак