Да има мир в душите и всички да се разбират!

Неофит е първият български патриарх, служил в храм в Тутракан
6
Да има мир в душите и всички да се разбират!
Патриарх Неофит. Снимка: архив, БулФото

Патриарх Неофит е първият български патриарх, служил в тутраканската църква "Свети Николай" в 150-годишната история на храма. Това бе съобщено след празничната литургия, отслужена днес за Никулден.

Още по темата

Патриархът благослови тутраканци да имат добри дни и благоденствие, предаде БТА. "Да има мир в душите на хората и всички да се разбират", каза патриарх Неофит.

След литургията в литийно шествие вярващите се отправиха към брега на Дунав, където бе направена възстановка на стар рибарски обичай за посрещане на ватафа /предводителя/ на рибарите. Отслужен бе водосвет за здраве на тутраканските рибари.

Патриарх Неофит и кметът на Тутракан д-р Димитър Стефанов посетиха и строежа на православния параклис "Св.Димитър Солунски" в града.

Патриархът освети ремонтирания музей на дунавския риболов и лодкостроене - единствен по рода си по поречието на Дунав. За ремонта и обновяване на експозицията на музея са вложени около 200 хиляди лева.

Легендата разказва, че храмът "Св. Николай" в Тутракан е построен с мълчаливото съгласие на султан Абдул Азис. В историческия музей на града се пази Евангелие, подарено от този султан на църквата "Успение Богородично" в тутраканското село Старо село. Иконите на тутраканската църква са от Тревненската зографска школа.

Храмът "Свети Николай" се намира в архитектурния резерват "Рибарска махала" - единственото в страната естествено обособило се по поречието на Дунав рибарско селище. В рамките на проект "Трансмариска-древното начало на Тутракан" се извършват сериозни реставрационни работи в махалата и на останките от античната крепост Трансмариска в града.

По линия на провеждана в Тутракан промоционална кампания за засилване на интереса към продуктите от риболов и аквакултури днес се провеждат прояви и се връчват награди от конкурси от кампанията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Митрополит Неофит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
3
 
! Отговори
2013 преди 10 години
kак да стъпиме на истината , когато цялата религиозна доктрина е доказана лъжа и опит за заблуда на човечеството.
5
3
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Кой може да освещава ,освен един Господ Бог или и поповете могат ако нямат "нужното осветление".СВЕТОДИОДНО ( ЛЕД ) ОСВЕТЛЕНИЕ - ПРОЕКТИРАНЕ, МОНТАЖ, ГАРАНЦИЯ! Светодиодните лунички са едни от най-универсалните и разпространени ЛЕД продукти. Те имат стандартни размери и напълно заместват стандартните халогенни луни в голяма част от приложенията им. Най-важните им предимства са:* Много по-ниска консумация на електроенергия ( от 5 до 10 пъти икономия )* Дълъг живот ( над 2 год. гаранция и над 10 год. живот при високия class модели )
4
1
 
2
 
! Отговори
Тутрканец преди 10 години
Тутракан - градът на залеза....в пряк и преносен смисъл...
3
3
 
4
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 10 години
Днеска тарчи бабата и вика-бегай да одим в градат на пазарат,че пуснали китове по два лева бе...па яз са зачудех повече и викам-ми то да земем един ама не мож го изядем ***,ша нараним цело село и пак ша остане и зян ша стане ами дай да дадем още пет-шес лева за ено шаранче,та барем си го изядем целото...та сега туй ша прайм ама айде да са живи и здрави сички Николовци и Никулинки и мойто унуче Николчо и както нашият поп кога е трезвен вика-Да са свети името им-Амин!
2
7
 
3
 
! Отговори
Ди преди 10 години
Религията е едно узаконено суеверие. Средство за промиване на мозъци и психологическа манипулация. Изобщо не е чудно, че в лоното и се появяват подобни аномалии като тези, от които се тресе църквата напоследък. Религията експлоатира човешките страхове, слабости и склонност към предразсъдъци. Тя проповядва неестествено потискане на инстинктите и съответно това потискане избива към извращения при някои индивиди.
1
3
 
7
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 10 години
Тука в тая държава сме забравени и от Бога и сме окрадени и от Царя.... и в преносния и в буквалния и във всекакъв смисъл...