Половината фирми дават коледни бонуси на служителите си

БСК: Повечето мениджъри ще заложат на финансовия стимул
7 дек 2013 10:38, Елка Василева
34
Половината фирми дават коледни бонуси на служителите си
Снимка: архив, Булфото

В 56% от фирмите тази година ще бъдат раздавани бонуси за коледните празници за всички служители, показа непредставително проучване на Българската стопанска камара (БСК).

Проучването е проведено в периода 25 ноември - 6 декември сред 410 компании.

Данните показват още, че 22 на сто от фирмите няма да стимулират служители си, а 10 на сто ще насърчат за Коледа само определени работници.

Размерът на бонусите се запазва спрямо миналата година в 43  на сто от фирмите, докато 30% планират да дадат по-голям стимул в сравнение с миналата година. Кризата засяга относително малък дял по отношение на бонусите и само 18 на сто от фирмите планират да дадат по-малка сума за стимулиране на служителите си.

Значителна част от мениджърите, участвали в допитването - 73%, предпочитат финансовия стимул, а около 27 на сто ще подарят на служителите си фирмени подаръци и сувенири. Близо 10 на сто планират да предоставят на служителите си ваучери за храна и напитки.
Като условие за стимулирането на служителите за Коледа работодателите поставят добрите финансови резултати (48%). За 26 на сто обаче финансовите резултати не са от значение, а за всеки пети мениджър (24%) условие за стимулиране е внимателната преценка за приноса на работника.

Размерът на стимулите варира, но само 6% от компаниите могат да си позволят да дадат пълна заплата като бонус за празниците. В почти половината от фирмите служителите ще получат до 20% от заплатата си под формата на бонус. 38% от работодателите пък могат да си позволят да стимулират служителите си с 50% от заплатата им.

Всъщност 45 на сто от анкетираните работодатели използват коледните бонуси именно, за да стимулират добрите си служители. Освен тях малко над 30 на сто ще спазят и традицията всяка година да дават подаръци за Коледа на работниците.

За 17% от работодателите раздаването на коледните бонуси пък е начин да се сплоти екипът на фирмата.

Резултатите от допитването показват още, че в 42% от анкетираните фирми броят на хората не се е променил през тази година. Поравно (29%) са назначили или освободили хора.

Малко над половината от участниците (54%) от фирмите са в сферата на услугите, 30 на сто оперират в търговията. Повече от 60 на сто от фирмите, които са се включили в анкетата, работят основно за вътрешния пазар. Близо 30 процента от компаниите  работят и за вътрешния, и за външния пазар и са основно международни компании.

Икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
8
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
е аз както и колегите по-долу явно сме в 22 + 10-те % - ще е интересно обаче, когато нашите така наречени капиталисти останат след 01/01/2014г. без качествен мат'рял - хайде да видим тогава кой точно ще им изкарва боусчетата? а като статистика, 8 към 1 няма бонуси, 1към 9 залежала стока на немските експлоататорчета - наистина да умрат всичките!
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А скъпото ни турско-комунистическо правителство се изгаври с повече от половината старци. Такава ДИСКРИМИНАЦИЯ в противоречи и със законите на Европейския съюз, и с международните права на човека, и с българската конституция никога не е правена ДИСКРИМИНАЦИЯ ПО СОЦИАЛНО И ИМУЩЕСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ. Търтеите от Хелзинкския комитет нещо да кажат? БСП плати на електората си мързеливи, шмекери, клинчели от работа, необразовани, реститути с незаконни доходи, но официално ниски пенсии. Това измисли муцунката Станишльов. БЛАГОДАРНОСТИ ЗА ДИСКРИМИНАЦИЯТА.
7
3
 
34
 
! Отговори
някоя си преди 10 години
Да, бе, да...Коледни бонуси...Няма такова нещо. Ако има, то е за шефовете, не за работниците. И това, което цитират са дрънканиците на работодателите. Попитайте ходещите по улиците, колко от тях са взели или очакват да вземат нещо за Коледа. И това, ако не е пропаганда за промиване на мозъци, здраве му кажи...
6
1
 
23
 
! Отговори
ОТ 1 преди 10 години
ДНЕС БГ ПЕЕВСКИ ***...ИЗВИНЯВАМ СЕ ЗАКАПСА АМА ВИКАМ..АБЕ НА ФАЛИРАЛИТЕ ГЪРЦИ ДАДОХА И ПО 180 ЕВРО ЗА ВЕЛИК ДЕН НА ВСИЧКИТЕ ТАМ ЗА НОВА ГОДИНА И ДАВАТ И 13 ЗАПЛАТА ПЪЛНА И ДАВАТ СТИГА СТЕ ПИСАЛИ ГЛУПОСТИ НЯКОЙ ДАЛ НА НЯКОЙ СИ 100 ЕВРО ИЛИ 50 ЛВ НА ЦЯЛО БАСИ И ПРОСТОТИЯТА НА ХУНТАТА....АКО ВЗИМАШ 600 ЛВ ДА ТИ ДАДЪТ ЕДНА БРУТНА 800 ЛВ ЗА КОЛЕДА КЪДЕ ОТИВАМЕ БАСТУНИ
5
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да бе май сте се объркали :) в нашата фирма коледните си ги взимат шефовете за да ходят на почивка в топла страна. да умрат дано.
4
3
 
28
 
! Отговори
друг служител преди 10 години
До служителНали се сещаш, че максималната стойност на тези талони за пазаруване е само 100 лв. докато в други прилични фирми и разни други дружества има коледна премия в кеш. Нерядко става въпрос за 13-та заплата. Това когато стане в Кауфланд, ела и ми се обади да те почерпя :)
3
1
 
20
 
! Отговори
az преди 10 години
Мизерна работа.
2
4
 
26
 
! Отговори
служител преди 10 години
В Кауфланд дават т.нар. Коледен пакет /шампанско, кафе, шоколад, бисквитки едно-друго/+талони за пазаруване на различна стойност според трудовия стаж. Разбира се, талоните за пазаруване се харчат само в Кауфланд. Хахахахха.
1
3
 
17
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ преди 10 години
ДА ЖИВИИЕ ДИДО ПЕЕВСКИТЕ ЛЪЖИ НА ДНЕС БГ........ЗНАЕХ СИ ЧЕ ДНЕС БГ СА НА ДИДО ПЕЕВСКИ СЪЩИТЕ ЛЪЖИ КАТО ТВ 7 ИЛИИ БЛИЗ