Повече от 243 000 младежи празнуват 8 декември у нас

МВР ще ги пази, нощен транспорт ще им бъде осигурен в София
Обновена: 8 дек 2013 12:06 | 8 дек 2013 08:31, Анисия Иванова
37
Повече от 243 000 младежи празнуват 8 декември у нас
Архив: Булфото

Повече от 243 000 младежи в България празнуват студентския празник на днешния 8 декември. Той се отбелязва за първи път у нас през 1903 г. като празник на единствения тогава в Княжество България университет - Висшето училище, след решение на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г., пише БТА.

В решението се определя честването да бъде на 8 декември – в Деня на Свети Седмочисленици (на 25 ноември по стар стил) - един от които е и Свети Климент Охридски.

Празнуването е отменено след 1944 г. и датата е заменена със 17 ноември - Международен ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на университета отново е възстановен на 8 декември. В продължение на годините се чества от студентите в цялата страна като студентски празник.

На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите на висшите училища обяви 8 декември за неучебен ден и за празник на българските студенти.

Сега системата на висшето образование у нас включва 51 висши училища - 37 държавни и 14 частни, като в тях се обучават общо 243 065 студенти.

За днешния празник Столичен автотранспорт ще осигури нощно движение на метрото и някои автобуси във връзка, съобщава сайтът на Център за градска мобилност към Столична община.

По заповед на общината ще има нощно движение от 24.00 часа на 8 декември до 05.00 часа на 9 декември по автобусни линии 94 и 280.

"Метрополитен" ЕАД ще осигури нощно движение на влаковете на интервал 30 (тридесет) минути, допълват от Центъра за градска мобилност.

От МВР уверяват, че е създадена нужната организация за осигуряване на полицейско присъствие по пътищата и маршрутите към курортите, за да бъде подобрена безопасността на движението.

Униформените по места са провели вече беседи с охранителните фирми на заведенията за повишаване на бдителността по време на бурните купони.

В навечерието на празника МВР публикува съвети към студентите относно шофирането, опасността от неизправност на автомобила, разваляне на времето.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
2
 
! Отговори
д-р Свирков преди 10 години
До Д-р МАХМУРЛИЕВДааа и ще има много изгълтани чорабета...
11
2
 
8
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Честит празник на всички бивши , настоящи и бъдещи студенти! Винаги празнувам на 8ми декември / като бивш студент/. Пожелавам им много здраве и успешно дипломиране. Гуадеамус игитур , ювенес дус сумус" - превод от уикито- "! Нека бъдем весели, докато младеем":)
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ранобудните и вие ли празнувате.Поне ще излезе безплатно на родителите ви,вие си го заработихте.Да не забравя,дано съвестта ви го напомни един ден.Честит да ви е празника.
9
2
 
6
 
! Отговори
карлуково преди 10 години
Да не забравяме, че на този празник, 5-*** от най-моралните ще си прекарат празника със залепени нослета на прозорците на СУ, гледайки със завист другите. Те са осъдени за своята мисия - да вземят заветното място във фондацийка или поне стипендия в чужбина!
8
2
 
7
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
Ще има изгълтани много МЕНТЕТА!
7
1
 
7
 
! Отговори
Държава преди 10 години
Добре е че има празник но 24г политиците не се грижат за студентите. До 1989 всеки декември Тодор Живков и другите ръководители на Партиите БКП И БЗНС и Държавата правиха срещи със студентите и обсъждаха въпросите . Например на 1 декември 1988 Тодор Живков говори пред СУ , Секретаря на ЦК на БКП Емил Христов говори в Техническия университет и министъра на земеделието и горите Алекси Иванов се среща със студентите от Зоотехническия университет в Стара загора. Къде са сегашните политици
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
250 хиляди студента и 30 протестиращи "окупатора" - красота! Честит празник на всички колеги!
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** работа е този празник, но и ние сме го карали.
4
2
 
17
 
! Отговори
бивш студент преди 10 години
Много университети ,много нещо.Да не говорим за "професорите".През път и над път.Много студенти ,много безработни.Жалко за бащините пари..Въпреки това - честит празник.Бъдете живи и здрави.Не се поддавайте на провокациите на измислените демократи. Знайте ,че вие сте бъдещето на България.
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК---ЖИВИ И ЗДРАВИ----НЕ СЕ ПРОДАВАЙТЕ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ НА ***...КУПАТОРИТЕ СА СИНОВЕ И ВНУЦИ НА СЕДЕРАСКАТА И ГЕЙБЕРАСКАТА МАФИЯ...ОГЛАДНЕЛИ ЗА ПАРИ И ИЗПОЛЗВАЩИ ВИ ЗА ЛИЧНИ ЦЕЛИ...ЧЕСТИТ ПРАЗНИК-ЯЖТЕ ,ПИИТЕ И .....КАКВОТО ВИ АКЪЛ УЧИ!!!!!
2
1
 
24
 
! Отговори
абориген преди 10 години
"Повече от 243 000 младежи в България празнуват студентския празник на днешния 8 декември."При 60 000 ученици на випуск, това означава, че висшето образование на практика е станало задължително.:) Ако беше качествено, нямаше да има нищо лошо в това.Все пак честит празник на българските студенти!:)
1
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честит празник, ***!