172 деца бежанци влезли у нас сами

В момента у нас има 2135 деца бежанци, от тях сирийчетата са 1609
66
172 деца бежанци влезли у нас сами
Снимка: Булфото

От началото на годината досега у нас без придружител са влезли 172 деца бежанци. От тях 60 са от Сирия, 29 от Афганистан и 5 от Алжир, съобщи председателят на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев по време на заседание на Националния съвет за закрила на детето.

Децата бежанци, които пристигат у нас сами, в повечето случаи имат живи родителите, които са в някоя западна страна от ЕС и правят нужното, за да ги изтеглят, уточни той. Освен това се оказа, че децата на практика не са и сами, защото са настанени при близки и роднини.
 
В агенцията ще се създаде дирекция "Социални дейности" и във всички центрове ще има специалисти, които да работят с децата, обеща Чирпанлиев.
 
В момента у нас има 2135 деца бежанци, от тях сирийчетата са 1609,  120 са от Афганистан, 82 са от Ирак. 1624 пък са бежанците до 13 години. На възраст от 14 до 17 са 511.
 
„До два-три месеца се надявам идеята за изграждането на къщички за майки с деца без съпрузи в центъра в село Баня да бъде реализирана“, обяви Чирпанлиев. Той посочи, че там ще бъдат настанявани и децата, които не са придружавани от възрастни.
 
Част от средствата от ЕС и от Върховния комисариат по бежанците към ООН  ще бъдат инвестирани в изграждането на детски кътове и учебни стаи във всички центрове. Сега добри условия за малчуганите има в центровете в село Пъстрогор, село Баня и „Овча купел” в София.
 
В новите центрове, които се създадоха при екстремни условия, няма такива, като най-тежко е положението в Харманли. Заради това се предприе стратегията, документите на семейства с деца да се обработват за няколко дни и те да бъдат премествани на друго място,  обясни Чипранлиев.
 
Според него обаче е необходимо да се положат повече усилия за образованието на децата, защото на практика сега те отказват да ходят на училище.
 
Столична община предложи цяла сграда, в която децата на всички бежанци да се обучават, но не беше проявен интерес, защото тяхното твърдо убеждение е да преминат транзитно през България и да отидат другаде. Ние много ясно им обясняваме, че със статута, който ще получат, това няма как да стане, но тяхната увереност продължава и не пращат децата да учат, оплака се той.
 
Даниела Филипова от социалното министерство съобщи, че ведомството е подготвило специална програма за бежанците – обучение на български език,  намиране на работа на над 200 лица, както и професионална квалификация за част от тях.
 
Планира се създаването на регистър на децата бежанци, каза и председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева.
 
Представители на Националната мрежа за децата обаче се оплакаха, че бежанците живеят в много лоши условия в Харманли.
 
Те спят при температура от минус 10 градуса, нямат храна, всички са с бронхити и отити, няма лекари, които да ги прегледат, само хуманитарните организации им носят храна, майките нямат адаптирано мляко за бебетата, оплака се Диана Димова от сдружение "Самаряни".
 
Чирпанлиев обаче отговори, че условията са подобрени и само няколко семейства, пожелали сами това, са останали на палатки.
 
По 65 лева получава един бежанец на месец, защото ако дадем повече, това означава да дискриминираме българските граждани, които също се нуждаят от помощ. Заради това призоваваме хуманитарните организации да помогнат, като идеята е да се осигури храната на бежанците, а парите да им останат за други разходи, обясни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Намерете статията на антиглобалистката Наоми Клайн 'Fortress Continents' във 'The Guardian'. Накратко става въпрос за това,че старите държави членки в ЕС използват новите като източничи на евтина работна ръка,пазари за своите стоки и като буферни държави,които да поемат потока от имигранти.Същото се отнася за НАФТА, споразумението м-у САЩ,Канада и Мексико.
38
0
 
7
 
! Отговори
зиези преди 10 години
На България е отредена ролята като провинция на ЕС да отглежда *** и бежанците, за да не пречат на богоравните от Западна Европа да живеят нормално. Утре ще ни издигнат и Шенгенска стена и ще ни отделят, защото тук ще се напълни с всякаква ***. Европа е на прицел и обетованата земя за всички, които я заобикалят и друидите от ЕС се чудят какво да правят и къде да ги настанят. така че споко, ще дойде и по лошото
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПЕДОФИЛСКИ РАЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ
36
2
 
18
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
След като сирийците, дошли в България, били средна класа, считат България само за транзитна точка и имат пари да си платят самолетните билети до Франция, защо са тук? Кой нормален човек от средната класа ще си остави ДЕТЕТО САМО- С ДРУГИ МАЛОЛЕТНИ ДЕЦА, НЕЗАКОННО ДА ПРЕСИЧА ТУРСКО БЪЛГАРСКАТА ГРАНИЦА ПРИ УСЛОВИЯТА НА СНЕЖНА И СТУДЕНА ЗИМА ПРЕЗ ЗЕЛЕНАТА ГРАНИЦА? АЗ ТАКЪВ ЕВРОПЕЕЦ ОТ СРЕДНАТА КЛАСА В ГЕРМАНИЯ НЕ ПОЗНАВАМ! Това е ИЗРОДЩИНА И ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СПРЯМО СОБСТВЕНОТО ДЕТЕ!
35
0
 
13
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Просто от Истанбул сирийците хващат самолет до Париж, слизат на терминала и моментално искат международна закрила от Франция. Има минимални международни стандарти - щом Бългаия е дала хуманитарен статут на над 1200 сирийци, значи е абсолютно сигурно, че и Франция ще им даде статут- тогава- ЧИЙ ГО ТЪРСЯТ ТЕЗИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ, ЗАЩО ПРЕМИНАВАТ БЕЗ ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ И ПРЕЗ ЗЕЛЕНАТА НИ ГРАНИЦА НА НАША ТЕРИТОРИЯ, А ВЛИЗАТ В ТУРЦИЯ ПРЕЗ ГКПП И С ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ?
34
0
 
8
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Анонимен 49-= Ние я оставяме, но тя сама идва да ни досажда:) ИНТЕРЕСИТЕ НА БГ. ДЪРЖАВА ЛИ СТОЯТ В ОСНОВАТА НА КОНФЛИКТА В СИРИЯ? КАТО ОТГОВОРА Е "НЕ", ЧИЙ ГО ТЪРСЯТ В БЪЛГАРИЯ СИРИЙЦИТЕ И АФРИКАНЦИ И АЗИАТЦИ? ТЕ НИ СЕ НАТРЕСОХА В ДЪРЖАВАТА- НЕ НИЕ - В ТЕХНИТЕ ДЪРЖАВИ! МОГАТ ОЩЕ НА ТЕРМИНАЛИТЕ НА ЛЕТИЩАТА В ПАРИЖ ДИРЕКТНО ДА ПОДАДАТ МОЛБА ЗА СТАТУТ ОТ ФРАНЦИЯ - ВЪПРОСЪТ Е ЗАЩО НЕ ГО ПРАВЯТ , АМИ ИДВАТ В БЪЛГАРИЯ, ИЗИСКВАТ! СВОБОДЕН ПЪТ ДО ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ В ЕС И СЪЗДАВАТ ПРОБЛЕМИ НА БЪЛГАРИЯ?
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не разбирам защо другите страни имат точно определена бройка за приемане на тия *** а България дето уж бройката и беше 5 000 вече отдавна ги надхвърли и продължава да расте броя им. Какво е това и до кога ще ги приемаме това са все пак ислямски *** не християни и за нас е опасно да има в страната ни толкова много. Защо не спират да ги пускат тия какво чакат 200 000 ли да станат!?
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оставете голямата политика, проблемът ни е, че българите сме просто пълни катили и сами се закопаваме. Всеки се спасява по единично, затова ни "таковат" по единично.
31
0
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До plamen georgiev Още ли ще ругаеш бай ***, а?:) Кога бай *** направи алжирците в Алжир второстепенно население, както постъпиха "великите, цивилизовани, префинени" французи?
30
0
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
свия -т.е. своя
29
0
 
6
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До plamen georgiev Бай *** НИКОГА не е колонизирал държави в Африка и Азия, не е налагал насила свия светоглед и манталитет на цели държави, не се е свивал лицемерно пред обвинителните им погледи и после под сурдинка да ги пуска в държавата си- ако лъже, маже, бие се, пребива, то е на избори САМО в България - не и в други африкански или азиатски държави! Един път казал "***" в банята- пфу- голяма работа! КОЛКО НАРОД ИЗТРЕПАХА Ю.К., ФРАНЦИЯ, ИСПАНИЯ В КОЛОНИИТЕ СИ ПО ДАЛЕЧ ПО-ГАДЕН НАЧИН?!
28
0
 
7
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До plamen georgiev Мога да поспоря. Особено на фона на абсолютни лицемерните Ю.К., Франция, Германия и Нидерландия, предпочитам бай *** пред мултиетническата ***, която западноевропейците - по заповед на правителствата си или под тежестта на собствената си историческа вина, примирено търпят:) Нима тези общества не са съставени от 100процентови лицемери? Защо измислиха мулти култито, след като цивилизационната основа на Европа е християнска? Защо искат и нас да ни задължат с нея?
27
0
 
8
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До plamen georgiev Хайде, хайде- за синдрома "Бай ***" говорят предимно турчетата- бг. граждани, а в средните ни училища над 30 години без прекъсване се учи, че в образа на бай *** Алеко Константинов е заложил и много от ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ ЧЕРТИ НА БЪЛГАРИНА.Само,че явно Вашето образование е прекъснало ПРЕДИ да ви се преподаде тази материя или доста избирателно я пропускате :)
26
1
 
15
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Тъй като България никога не е имала колонии в Африка и Азия , то българската държава НЕ Е ДЛЪЖНА да приема всякаква ***, защото държавата България НЕ НОСИ ИСТОРИЧЕСКА ВИНА ЗА КОЛОНИЗИРАНЕТО НА АФРИКАНСКИ И АЗИАТСКИ ДЪРЖАВИ. ЗА ТОВА Е НОРМАЛНО БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ДА НЕ ЖЕЛАЕ ДА ЖИВЕЕ С ТВЪРДЕ РАЗЛИЧНИ ОТ ЕВРОПЕЙЦИТЕ ХОРА В БЪЛГАРИЯ И ДА ГИ ДОПУСКА В ДЪРЖАВАТА СИ- НАБИЙТЕ СИ ГО В ГЛАВАТА ТОВА, българофоби!
25
0
 
7
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До plamen georgiev Е-да - ***, които се кичите с бългатрски паспорти и се наричате "българи", но не сте от българският етнос, така ще твърдите- "българите сме лицемери":) Тъпчо , я ми кажи защо българите не сме мултукулти настроени? Знаеш ли кои държави са си разпределяли сфери на влияние- т.е. са управлявали чрез държавното управление Сирия, преди тя да получи независимост? Айде сега- самолетчето, билетчето и ти заедно със сирийците- във Франция и Ю.К- ТЕ СА КОЛОНИЗИРАЛИ СИРИЯ-НЕ БИЕ!
24
0
 
4
 
! Отговори
DULO преди 10 години
Ако тоя обиждаш интелекта брътвеж е верен... означава че едно невръстно дете може да пробие границите ни... ерго какво остава за изпечен боец-терорист-главорез...
23
0
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До plamen georgiev Българин си на Връбница в сряда:) Българин , който пише:"...те са притворни лицемери като всички българи и лъжат...";) Е- де- да не сме балъци а, ?:) Ако си българин- значи и ти си притворен и лъжеш:) Българите не сме баламурници, ***- само това ще ти кажа:)
22
0
 
8
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До plamen georgiev Да си кажем истината - не сме съвместими с арабите! Много ритате да се приемат в България араби- мюсюлмани и то абсолютно необразовани- ЗАЩО? Вие арабин с българско гражданство ли сте? Ако да- тогава е разбираемо....
21
0
 
13
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
И как тези деца минават нелегално през турско българската граница САМИ? Абе тази граница да не е скаутски лагер, а? Следователно- имат водач! Психолозите да разговарят с тях, за да стане ясно кой и как точно, от къде ги превежда....
20
0
 
8
 
! Отговори
и тъй преди 10 години
досега никой не обясни що бягат тия хора от бежанския лагер в Турцияи що не ги искат иначе загрижените богаташи в Западна Европа