Кредитният ни рейтинг – от стабилен на отрицателен

S&P изтъква слаби перспективи пред растежа и политическата обстановка
Обновена: 13 дек 2013 14:08 | 13 дек 2013 12:43, Веселина Йорданова
68
Кредитният ни рейтинг – от стабилен на отрицателен
Снимка: архив, Ройтерс

Международната агенция Standard&Poor's (S&P) потвърди кредитния рейтинг на България в дългосрочна чуждестранна и местна валута на 'BBB/А-2' и ревизира перспективата от стабилна на отрицателна. Запазването на кредитния рейтинг отразява стабилната фискална позиция на страната, съобщиха от Министерството на финансите.

Анализаторите от Standard&Poor's посочват като основен фактор за промяната на перспективата от стабилна на отрицателна „слабите перспективи пред растежа, в резултат от слабото вътрешно търсене, както и нестабилната политическа обстановка, които биха могли да препятстват осъществяването на необходимите структурни реформи".

Вътрешното търсене се определя от анализаторите като слабо поради ниския растеж на кредитите, ограничената инвестиционна активност и високата безработица в страната, в частност високия дял на дълготрайно безработните.

Министерството на финансите споделя оценката за влошената бизнес среда и потиснатия растеж през периода 2010-2012, но не може да се съгласи с предположенията на експертите от S&P за перспективите пред растежа, посочват от ведомството. От МФ изтъкват отбелязания през третото тримесечие реален растеж на БВП от 1,5% на годишна база.

Министерството на финансите счита, че основните опасения на Standard&Poor's са повлияни от нестабилната политическа ситуация в страната през отминаващата година. Агенцията оценява политическото развитие през 2013 г. като предизвикателство, отчитайки наличието на политическо напрежение в страната, както и необходимостта от засилване на дейността на институциите в областта на съдебната система и обществените поръчки, което всъщност съвпада с приоритетите на правителството, посочват от ведомството на Петър Чобанов.

Промяната в перспективата показва, че създаването на политическа нестабилност и незачитането на легитимни резултати от демократичния процес се отразява на оценките за страната, изтъкват още от финансовото министерство. В доклада на S&P се отбелязва, че подобряването на политическия климат в страната би засилило действието на институциите и би повишило перспективите за растеж на българската икономика, което от своя страна ще повлияе благоприятно върху кредитния рейтинг на страната.

„Предприетите още в първите месеци от мандата на правителството стабилизационни мерки са насочени към възвръщане на ролята на правителството като надежден бизнес партньор, извеждане на икономиката на страната по пътя на устойчив растеж и подобряване на бизнес средата, насърчаване на инвестициите и заетостта и осигуряване на нужната социална закрила за уязвимите слоеве на обществото“, коментира министърът на финансите Петър Чобанов.

„Вече са факт редица мерки за намаляване на административната тежест за бизнеса и насърчаване на икономическия растеж, след продължителен период на потискане на инвестиционната активност, чието приложение ще облекчи значително работата на бизнеса и ще подобри достъпа до публични услуги", изтъква финансист номер 1.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вървим уверено към рецесия - инвестициите рязко намаляват, еврофондовете са спрени, взетите заемите са изхарчени без ефект, увеличават се плащанията породени от популизъм, безработицата се увеличава, икономиката се забавя, инфестиционната политика на правителството е насочена към дългосрочни скъпи проекти със съмнителен икономически ефект, енергетиката и бдж са в технически фалит, ...
19
16
 
8
 
! Отговори
врагове на народа преди 10 години
Standard&Poor's-джии, ***, костовисти, ранобудни студенти, платените вувузели, протестъри, айтита, ейчари, пиари, сирийци, алжирци, реформатори, платени *** и т.н. има няма 80% от народа
18
33
 
5
 
! Отговори
Руснак преди 10 години
Сорос е платил на тая агенция да ни потопи и да свали законно избрано правителство. С кръв ще го браним ***. България е много напред след 6 мес управление на Бсп и Атака отколкото при Тиквата. Увеличиха ни помощите и пенсиите, а Боко Не.
17
26
 
6
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
То като ни беше рейтинга положителен цъфнахме,та вързахме ревльовци!!!
16
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДРУГО, НЕ СЪМ И ОЧАКВАЛнали ви казах, че така ще стане
15
39
 
4
 
! Отговори
444 преди 10 години
Аууу, пак замириса на герберска ***! А бе вие слепи ли сте? За пръв път от 4г. нещата потръгнаха, но това не устройва определени среди и реакцията им е на лице!!! А герберската *** знае само да плюе! Долни същества!!!
14
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Toва е само началото
13
2
 
28
 
! Отговори
RIP BG преди 10 години
Велик е нашият политик, велик, велик, велик... (разсипник и крадец)
12
1
 
27
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Горещо препоръчвам на експертите от международната агенция да посещават по-често лекциите на Ореха и Чобана в УНСС особенно събота и незделя, та да си опреснят знанията по икономика и финанси, че то бива разминаване в % бива ама и в посоката е недопустимо!!!!Орешкооооо, що все твойте финансови твърдения и переспективи на развитие се разминават бе /2008г. - криза в България няма/, вчера излизаме от 5год. рецесия, днес всичко е ОК.... утре, утре един бог знае кво сте ни подготвили?????ОСТАВКА!!!!
11
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
5 милиарда заеми за 6 месеца + намаляване на кредитния рейтинг. След нова година следват още шамари.Няма в световната история комунистическа власт ,която да е довела страната си до възход !Атака да направи спешна командировка до Северна Корея за да изучат техният опит за противодействие на световният империализъм !Ще плачете за Бойко, но той няма да ви иска......
10
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за 6 месеца видяха сметката на държавата
9
2
 
40
 
! Отговори
дядо Борис преди 10 години
Има една истина и аз бих желал да я припомня. Тя е във вид на алегория и гласи: "там където е стъпил комунистически крак трева не никне". В нея се съдържа и отговор за понижението на кредитния рейтинг на страната, както и за други работи, които ще се случат ако това правителство и това мнозинство останат още дълго време на власт.
8
3
 
56
 
! Отговори
Journey преди 10 години
Комунистите не ги интересуват Standart and Poor.Те си гледат Русия, Путин...и да могат да откраднат, каквото могат.Да сключат някоя неизгодна сделка, с комисионни за милиони...а останалото...да му мисли следващия.Ако нещата съвсем се влошат...взимат си куфарите и изчезват с милионите, които са спестили.Това са комунистите!Трябва да си тотален невежа и ***, за да не прозираш тяхната същност и да им симпатизираш или гласуваш за тях.Но, всеки народ си заслужава управниците.
7
5
 
47
 
! Отговори
Бойко преди 10 години
Да е жив и здрав Дянков :(
6
6
 
55
 
! Отговори
хххххххх преди 10 години
Това е защото подлите платени *** от S&P не знаят че тепърва ще се разкрият 250 000 работни места, икономиката ще се рестартира а старанат ще стане нация техническа, индустриална и изобщо преференциална и промоционална...........*** некъдърна *** ***, за половин година само ни върнахте с години назад........
5
4
 
57
 
! Отговори
Стършел преди 10 години
С БСП и ДПС на власт винаги става така, от зле по-зле. За 6-7 месеца съсъпаха и малкото, което беше направано за финансовата стабилност в условията на Световна криза. ВЪН ОТ ВЛАСТТА НА ЦЯЛАТА ЧЕРВЕНА КОРУМПИРАНА ПАСМИНА!
4
5
 
53
 
! Отговори
до хх преди 10 години
Така ще е и все по-лошо ще става. Ние изгонихме Дянков, но от Харвард го поканиха за редовен професор. Руснаците също оцениха уменията му по най-недвусмислен начин.А Българските финанси днес се управляват от шамфъстъков , подгъзурника на черепа и неговия чирак от ямболските села.*** абсолютен, дори не са го научили косата да си мие, камо ли да отиде да го подстрижат и да му поизправят кривата глава.Той елементарни хигиенни навици няма, комунистите министър а финансите го направиха.
3
4
 
39
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Кофти перспектива?Управляващите друго казват.Не е им за сефте.
2
10
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Борисов беше прав че това ще се случи
1
8
 
54
 
! Отговори
... преди 10 години
Какво стана е *** Борисов ни направи стабилни и сега за няма и година... ,а какво ли ще стане след 4 г. ??!