Офицери от Балканската война удостоени посмъртно с най-висшето държавно отличие

Плевнелиев припомни подвига на Българската армия през Балканската война
17 дек 2013 17:15, Елка Василева
13
Офицери от Балканската война удостоени посмъртно с най-висшето държавно отличие
Снимка: БТА

Със свои укази президентът Росен Плевнелиев удостои с най-висшето държавно отличие 19 от най-славните български офицери и военачалници от Балканската война, посветили живота си на България, на освобождението и обединението на българския народ, съобщи прессекретариатът на държавния глава.
 
На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 посмъртно с орден „Стара планина“ I степен с мечове бяха удостоени генерал-лейтенант Михаил Савов, генерал-лейтенант Иван Фичев, генерал от пехотата Васил Кутинчев, генерал от пехотата Стефан Тошев, генерал-лейтенант Стою Брадистилов, генерал от пехотата Георги Тодоров, генерал от пехотата Стилиян Ковачев, генерал от пехотата Никола Иванов, генерал-майор Иван Сарафов, генерал-майор Димитър Кирков, генерал-майор Радой Сираков, генерал-майор Васил Делов, генерал-лейтенант Радко Димитриев, генерал-лейтенант Климент Бояджиев, генерал от пехотата Павел Христов, генерал от пехотата Православ Тенев, генерал-лейтенант Никола Генев, генерал-лейтенант Атанас Назлъмов, капитан I ранг Димитър Добрев.
 
Президентът Росен Плевнелиев припомни подвига на Българската армия през Балканската война, която изнесе най-сериозните сражения срещу силите на Османската империя, давайки най-много жертви от всички съюзници.

„Винаги ще помним как с бойния си вик „Ура“ българският войник записа името си в световната военна история“, каза държавният глава. По думите му днес саможертвата на предците ни, оставили костите си по бойните полета, може да бъде оценена пълноценно и правдиво, а подвигът им е източник на национална гордост и самочувствие. „Ето защо наш съдбовен дълг е да предадем спомена за техния подвиг на поколенията след нас, да предадем съкровената вяра, че България ще пребъде, независимо от трудностите, така, както ни учеха тези славни герои“, подчерта президентът в словото си.
 
„Изпитанията винаги ще ги има и те винаги ще изискват нашата решителност и единство като народ. За това се бориха и тези герои, които почитаме“, каза още президентът Росен Плевнелиев.
 
Държавният глава изрази благодарност на близките, които дариха висшите държавни отличия на Националния военноисторически музей, на Регионалния исторически музей в Кърджали и на Военноморския музей във Варна.
 
На церемонията присъстваха министърът на отбраната Ангел Найденов, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, директорът на Националния военноисторически музей д-р Соня Пенкова, на Регионалния исторически музей-Кърджали д-р Павел Петков и на Военноморския музей-Варна д-р Мариана Кръстева, народни представители, председателите на военно-патриотични дружества и наследници на офицерите, герои от Балканската война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
hate me преди 10 години
Много им дреме на мъртвите, че ги награждават!!!Да дадат по 5000лв на потомствата им!!!Те с живите не се оправят, а тръгнали в МИНАЛОТО да се ровят!
8
1
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
До Крум/8Ти правиш ли разлика между първа, втора и трета Българска държава, или просто се чудиш какво да измислиш ?!
7
1
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Това трябваше да бъде направено много отдавна. Браво на Плевнелиев !
6
2
 
4
 
! Отговори
Крум преди 10 години
Тачим паметта на доблестните ни генерали, под чието ръководство Българската войска громеше вразите на Отечеството и се покри с неувяхваща слава. Но... Струва ми се във висша степен нелепо г-н Роско Халкидически да си устройва такива забави! Ами тогава нека награди хановете Аспарух, Тервел, Крум, Омуртаг! Да награди и царете Борис, Симеон, Асеневци, Калоян! Те всички са заслужили поне по един "Стара планина с мечове"! И то от ръцете на г-н Плевналиев! Фото - щрак!
5
2
 
5
 
! Отговори
тиквун преди 10 години
Пропуснал е генерал ББ, --- МУТРАТА футболист 1 , артист1, *** 1, художник 1, ОЖИВЯЛ след високо кръвно, ПРОХОДИЛ след операция, това е осмото чудо на света.бандит 1 В ДЪРЖАВАТА.
4
0
 
9
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
САМО НЯКОЙ ДЕПЕСАРИН ДА Е МРЪКНАЛ ПОД ТАЗИ СТАТИЯ, ЗА ДА МЪРСИ ПАМЕТТА И БОЙНАТА СЛАВА НА НАЦИОНАЛНИЯТ ГЕРОЙ ГЕН. ДЕЛОВ!
3
0
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
медиапул.бг-Скандал в Кърджали: ДПС бойкотира почетно звание за ген. Васил Делов14:36 | 21.10.2012 |.. Общественият инициативен комитет за организацията на честванията номинира освободителя на града ген. Васил Делов да бъде удостоен с почетното звание.ДПС, които са мнозинство в местния парламент, предварително са обещали подкрепа, но впоследствие са я оттеглили. От опозицията твърдят, че това е станало заради одринската изселническа организация Федерацията на балканските турци, които заявили в декларация, че ген. Делов и водената от него войска са прокудили и избили хиляди турци от Източните Р
2
0
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
ЗА МЛАДЕЖКОТО ДПС- "Лютви Местан оправдава скандала в Кърджали, защото "отсъства общ прочит на инак общата ни история, предвид на визията ни на страна с европейско самосъзнание 24 октомври 2012 вести.бг"... на 21 октомври, на тържествена сесия на ОбС в Кърджали, 22-*** общински съветници от ДПС се обявиха срещу удостояването на ген. Васил Петров Делов, посмъртно, със званието "Почетен гражданин", пренебрегвайки волята на местните жители и приетото с пълен консенсус решение на Обществения инициативен комитет за честване на Балканската война.
1
0
 
10
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
"...генерал-майор Васил Делов..." Айде сега чакам дпс и *** пак да ревнат, та тогава наистина да се вдигнем всички БЪЛГАРИ и да става, каквото има да става!