Кога българинът търси утеха в алкохола?

По-агресивно нещо от пияна жена няма, казва началникът на група "Отрезвител" към СДВР
Обновена: 22 дек 2013 23:31 | 22 дек 2013 17:47,
48
Кога българинът търси утеха в алкохола?
Снимка: архив, Reuters

Безработни, загубили семейството си, отблъснати от близките си и с нисък социален статус са най-често хората, които попадат в отрезвителя. Това заявява в интервю за БТА началникът на група "Отрезвител" към СДВР Емил Димитров.

"Много от тях са хора, които не живеят постоянно в столицата, но са дошли, за да търсят препитание. Тяхното здравословно състояние също не е добро. За такива лица търсим съдействието и на социалните служби, за да може те да бъдат настанени дори и временно в социален дом. Повечето от тях си тръгват от отрезвителя и се връщат на улицата, защото са решили, че този начин на живот е най-добър за тях. Не са малко и тези, които нееднократно попадат при нас, включително и хора в разцвета на силите си. Имаме "рекордьори", които идват при нас 50-70 пъти на година. Други не искат да си тръгват от отрезвителя", споделя Емил Димитров.

Няма възраст за пиенето и агресията, но в общи линии контингентът ни е от над 30-годишни. Рядко има по-млади хора. Изненадан съм, че има доста агресивни хора над 50-годишна възраст, които злоупотребяват с алкохол до такава степен, че посягат на най-близките си хора - съпруга, родители, деца, допълва той.

По време на миналогодишните коледни и новогодишни празници изненадващо нямало увеличение на броя на "клиентите" на отрезвителя. Определено през зимния период обаче, особено в събота и неделя, сякаш пиещите предварително се уговарят да се напият. Имали сме едновременно по 13-14 души само за съботи и неделя, което е относително висок брой. Най-тежкият месец през тази година беше октомври - 71 преминали през отрезвителя. За цялата година 567 злоупотребили с алкохола са престояли в отрезвителя повече от 12 часа, посочва Димитров.

Хората най-често се напиват се заради смесването на различни алкохолни напитки. Нерядко идват и препили с алкохол "менте".

35 лева струва 24-часов престой в отрезвителя. "Той се плаща от всеки, който има възможност, но това са редки случаи. За тези, които не притежават нищо и нямат възможност да платят, престоят се плаща от Столичния общински съвет. Имаме скромен бюджет от близо 35 хиляди лева за година, предвидени за консумативи, поддръжка, леглова база", допълва Димитров.

В отрезвителя не се предлага храна. "Клиентите" получават медицинска грижа, топъл подслон, баня. След като изтрезнеят, се провежда разговор с тях, тъй като някои имат нужда да споделят и да бъдат изслушани. Такива разговори донякъде помагат на тези хора, тъй като те са отчаяни, никой не им помага, обяснява Димитров.

"Има доста агресивни мъже, но по-агресивно и по-грозно нещо от пияна жена не съм виждал. Пияните жени се държат много арогантно, езикът им е изпъстрен с много нецензурни думи, заканват се, озлобени са, дори посягат на полицаите", казва още в интервюто той.

Сред пияните понякога обаче имало и такива, които не са агресивни, а са настроени веселяшки.  "Разказват вицове, държат се добронамерено, извиняват се. Тук са били "певци", актьори", "Брус Лий", "Рамбо", отбеляза Димитров.

Посетителите на отрезвителя в столицата най-често са от "Дружба", "Люлин" и районите около Централна гара.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: алкохолотрезвител
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
в момента
21
7
 
2
 
! Отговори
kaspar_garov преди 10 години
пиенето е за хора които знаят да пият. всички дето изпият 2 ракии и ми се обясняват *** следващия ден "как са са напили" са пълни ***. Пиенето е не защото ти се пие то е само с една цел-не можеш без него
20
4
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
Урков..впрочем това да им е проблема на руснаците......бял кахър дето му казваме.
19
7
 
13
 
! Отговори
Urkoto преди 10 години
До АТАКИСЕми в случая ттъпия си ти. Ганьовеца от сутрин засяда с ракията и така цял ден. Пък после другите му виновни, че е ***, мързелив и беден. Руснака като се напие, ако реши ще изпрати и спътник в космоса.
18
0
 
10
 
! Отговори
трезвеника преди 10 години
само трима се спасили при корабокрушение: една лека жена която не потъвала,един тарикат който се направил на тапа и не потъвал и един пияница на който морето му се видяло до колене а всички други се удавихме
17
3
 
8
 
! Отговори
Urkoto преди 10 години
До АТАКИСТИ защо да съм *** ? Защото казвам истината таква, каквато е. За това ли ? Еми явно ти си тъпия в този случай. хехехех еххх ***, ***....
16
5
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
до 29Абе ти *** ли си, ***? Много ясно, че никой човек, който злоупотребява с чашката няма да си признае че има нужда от помощ. Те хората около него му виждат проблема И или ще му помогнат ИЛИ ще го оставят по течението, защото виждат че няма смисъл да се занимават с него. Това са двата варианта!
15
7
 
16
 
! Отговори
Urkoto преди 10 години
до бг21Разликата между руският и българският алкохолик е, че руският като се напие може да изпрати ракета в космоса. А родният Ганьовец като прекали с домашната ракия най-много да набие жена си и да припадне под масата, където ще спи в собствената си повърня и урина.
14
3
 
14
 
! Отговори
Urkoto преди 10 години
До бг21хахаха вярвай си. Ганьовеца си е алкохолик и това е. Отвори един весстник и виж какви са новините. Пияници се клаха след свада; еди си кой катастрофира и уби еди си колко души, след като карал пиян; младите българчета посягат към чашката от все по-ранна възраст. и т.н. и т.н. и т.н. Пък после си вярвай, че нацията не е алкохолизирана.
13
4
 
17
 
! Отговори
Urkoto преди 10 години
Все се присмиваме на руснаци, англичани и всички останали, че пият. А не се виждаме ние българите какви сме жалки алкохолици. Ганьовеца засяда от сутринта с домашната ракия и започва да изказва мнение по всички въпроси. Еххх ***, *** децата ти са на челно място в класацията за алкохолизирани младежи, сънародниците ти избиват хиляди други след като са се качили в старата таратайка след поредното стабилно черпене с ниско качествен алкохол.
12
2
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
до 26Приятел/ко, само не разбрах как искаш да помогнат родителите на някой пълнолетен, който е грабнал чашката здраво? Всеки сам си избира пътя след като навърши 18.Или ще си изградиш собствена философия за живота, която ще следваш или си нищо. Няма как някой да ти каже , че алкохола е вреден и трябва да го спреш и ти да се го спреш след това. Нямам как! Защото щом си стигнал до това положение някой роднина или приятел да те съветва да спреш алкохола, това значи че си вече безнадежден случай!
11
12
 
17
 
! Отговори
Petelinov преди 10 години
По -добре да видя пияна жена през нощта,отколкото жена с цигара да си върви по улицата посред бял ден!
10
4
 
10
 
! Отговори
Правило преди 10 години
Пиян мъж и жена със свалени *** до обед - нито едното е мъж, нито другото - жена.
9
1
 
7
 
! Отговори
неразбрания преди 10 години
когато жена му не го разбира и се заяжда за всичко със него.
8
7
 
31
 
! Отговори
бг преди 10 години
Поредната манипулация....българина има достатъчно поводи да пие,но в никаъв случай не сме стигнали степен на масов алкохолизъм както в Русия и Прибалтийските републики,прибавям и всички развити западни държави,в европейската класация със сигурност по брой алкохолици средно,сме след средата на класацията.
7
7
 
30
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
Не е причината да пиеш защото си натъжен или самотен или каквото и да е от рода. Ти пиеш защото опиянението от алкохола вече ти харесва и без него не можеш. Това е наркотик!Наздраве, форумци!Ще му мислим когато умрем!
6
20
 
13
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Не пия така че адиос от мен.
5
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига с тоя коняк че ми се допи бре! Много сте долни!
4
14
 
45
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
Алкохолът и то качественият е отреден за трудови хора!Когато цял ден си се трудил и си физически или психически (или и двете) изморен, да си налееш 100 максимум 200 грама концентрат и да те отпусне за да се отърсиш от натовареността на ежедневието в този момент и да любиш жена си имайки усещането, че си сякаш си в Рая!
3
3
 
61
 
! Отговори
герботъпкател преди 10 години
Алкохолът е средство за бягане от реалността. В този ред на мисли българина има повод да пие ежедневно.