Направленията свършват заради изчерпани лимити

Пациенти ще трябва да плащат посещения при специалисти
25 дек 2013 12:30,
49
Направленията свършват заради изчерпани лимити
Снимка: архив Булфото

Масово здравноосигурени пациенти ходят на платен преглед при специалисти заради липса на направления. От Асоциацията на общорактикуващите лекари в страната алармираха, че се в момента има   поредна криза с талоните за лекарите-специалисти.

Семейни лекари от Пловдив предупреждават пациентите си, че спират с издаването на направленията, защото са превишили лимита. Това се прави, защото Здравната каса ги глобява с 90 лева за всеки издаден талон над полагащите им се за месеца. Подобен е проблема и в другите градове. Заради липсата на направления, голяма част от пациентите решават да сменят личния си лекар.

Катя Митева е доцент в УНСС. Всеки месец тя плаща здравните си осигуровки. Преди няколко дни отива при личния си лекар, но той й отказва направление за специалист.

„Отказаха ми направление за „Уши, нос и гърло” и се наложи да си платя за преглед, отвратена съм от здравната система, защото работя на трудов договор, а не ми зачитат правата като пациент”, разказа самата тя пред Dnes.bg.

Доктор Стоил Стоилов твърди, че не отказва направления на своите пациенти, въпреки че и на него му се е случвало да превиши лимита на направленията и да бъде глобяван от здравната каса. Той е недоволен и от факта, че почти всеки пациент идва при него с искане за направление, без дори да бъде прегледан.

„Масово пациенти ми се обаждат се по телефона и казват да им приготвя  по 5 направления, едното било за очен, защото кръвното му било високо, кръвното аз ще му го намеря.”, твърди семейният лекар от Пловдив.
Той протестира срещу този навик на пациентите и се обижда, когато някой подходи така, защото преценката за нуждата от направление трябва да е направи личния лекар.

Друг семеен лекар от Пловдив се оплака, че за целия месец е разполагал с 49 талона за специалист. В подобно положение са още хиляди джипита от цялата страна.
Има случаи от Пловдив, в които семейни лекари са плащали по над 2000 лева глоба за превишен лимит на направленията.
„Това доведе до много проблеми и така въпреки че са си платили здравните осигуровки, пациентите ще трябва и втори път да платят вече за изследванията си и моля да не ни се сърдят на нас, защото такова е решението на здравната каса и на съда”, коментира председателят на Асоциация на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Георги Цигаровски.

„Нека пациентите да забравят за фразата: „Докторе, аз съм само за направление”, няма такова нещо, пациентът може да дойде при нас, за да изложи своите оплаквания, но не може да идва с диагноза”, твърди още Цигаровски.
Здравноосигурените пациенти без направление, намират изход от ситуацията, като заплатят прегледа на специалист по тарифа като за здравнонеосигурени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
2
 
! Отговори
пациентка преди 8 години
Имам много добра лична лекарка, едва ли бих намерила думи да я похваля - много добър диагностик и ГОЛЯМ ЧОВЕК, но каква полза от това, като няма право да дава направления и така ръцете й са "вързани". Съдбата на всички лекари е еднаква, но на старателните и добрите е по-лоша, защото трябва да плащат глоби за това, че са взели през сърце състоянието и страданията на пациента и са дали повече направления, с което са направили преразход на НЗОК, т. е. на държавата, а за всичко друго в Б-я има пари.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и така и не ми даде направление за хормонално изследване на щитовидната жлеза. Но ГОРЕЩО ми го препоръча да си го направя на частни начала!!! Питам се аз: "За какво ми са тези здравни осигуровки, които никак не са малка сума, след като ще трябва да платя приблизително 18-20 лв. за да ми се тестват нивата на 2 от хормоните на щитовидната жлеза?" Срещу т.н. здравни осигуровки, осигуряващият се не получава адекватна помощ, а само лечение на болно гърло и хрема. За вс. друго-да се спасява както може
37
1
 
2
 
! Отговори
Неизвестна преди 9 години
ЦИТАТ: Нека пациентите да забравят за фразата: Докторе, аз съм само за направление, няма такова нещо, пациентът може да дойде при нас, за да изложи своите оплаквания, но не може да идва с диагноза, твърди още Цигаровски." Добре докторе, но при прегледа на щитовидната ми жлеза се установи, че е с нормални размери, но въпреки това имам всички симптоми, че нещо с нея не е наред. Т.е. само с единия преглед личният лекар си играе на "сляпа баба" или на "тук има хормон в повече, тук няма хормон
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ИванВ България няма продължение на лечението. В един месец по направлението можеш да отидеш два пъти, след което излекуван или не, си е твоя работа. Да сте чули за продължаване на лечението на хронично болните, които са 2/3 от пациентите. Просто чакаш с ужас кризите, от които може и да не излезеш, карат те при джипито, вместо при специалиста, и той ти прави фасони и за направление и за състояние. И така до следващата криза. Ти си с 225 кръвно, той ти казваАз съм имал и 260! Реален случай!
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом няма направления измислена процедура за допълнително натоварване на болните и за наливане на пари в джобовете на лекари и държава, пари, които потъват като в Бермудски триъгълник, гражданите трябва да съдят държавата. Защото хитро прехвърля тежестите от невежото и несправедиво разпределение на парите, като е давала за лечение на хора, които нямат никакъв принос за бюджета и за здравния фонд. Така и е по-лесно. Вместо да попълва фонда за такива от приватизация, глоби, по-високи данъци за богаташите.
34
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-долното нещо е да не се даде помощ на болен човек. Тази капиталистическа гавра е отвратителна, да търгуваш с човешки живот.
33
1
 
5
 
! Отговори
ааа така :) преди 10 години
Ko НЕ!
32
4
 
20
 
! Отговори
Лора преди 10 години
Интересно ми е дали управляващите ходят на личен лекар и дали чакат за направления по един-два месеца! Напоследък ми прави впечетление, че все по-рядко се намират оригинални лекарства, повечето са заместители, произведени в страни като Пакистан и Бангладеш. Станахме едва ли не всички като опитни мишки! Ай сиктир...
31
5
 
27
 
! Отговори
info. преди 10 години
Никога не съм имал личен лекар,няма и да имам въпреки че съм здравно осигурен!Всичко е един фалш,фалш като всичко в тази държава
30
11
 
19
 
! Отговори
мишо преди 10 години
не нападайте докторите те не са виновни поне на тях имайте уважение.тази държава е крайно време да започне действителни реформи ако не може поне да копират нещо от можещите и добре действащи държави ние всички заедно сме потърпевши
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПЛАЩАЙ.....ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НЕ ЧАКАЙ.....ЖИВЕЕМ В ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ...ЗА ЩАСТИЕ ЛИ?
28
6
 
15
 
! Отговори
ОПАРЕН преди 10 години
Два пъти ми се налага да ме лекува личния лекар но без успех ,с това бях набутан по 30лв или общо 60.Е защо ми е тогава личен лекар като ще си плащам когато нямам направление?Да не говорим защо л. лекар няма интерес да дава направление.Всеки първо ще предпочите да те лекува ако успее-добре ако не то ще е за моя сметка ,само джоба ми да не е "скъсан"И ето ти омагьосан кръг но дано да не ни се налага .
27
1
 
3
 
! Отговори
georgi georgiev преди 10 години
KAKVO PRAVI TOGAVA
26
4
 
17
 
! Отговори
канадеца преди 10 години
Ей,няма да се оправи тази държава,никога!
25
1
 
11
 
! Отговори
Иван преди 10 години
да ходи на процедури, например на химиотерапия, не трябва да се издава всеки път направление, а тона да става като продължаване на процеса на лечение от болничното заведение, например с съответен талон .
24
5
 
18
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Положението е такова, защото няма никаква дисциплина както у пациентите , така и у личните лекари. Направление за специалист, трябва да се дава само по преценка на личния лекар след преглед, а не по приумица на "болния". Тогава няма да има дефицит на направления, и няма да се лежи в болница без належаща нужда. Таксата за преглед трябва да се плаща на каса и да се издава касов бон, а не на ръка на личния лекар. Освен това, когато един човек е лекуван в болница и след това трябва всеки месец да
23
10
 
13
 
! Отговори
до 24 преди 10 години
Ами върни се в Б-я бе и като не се оплакваш какво правиш с този изказ, да не би да търсиш изява ? И още запомни,че в българският се изписва "ВЪВ ФРАНЦИЯ", а не както ти си го изписал "В ФРАНЦИЯ", напълнихте З.Европа само *** и измамници а искаме да ни зачитат и уважават. Ти не си във Франция нещо мамиш ми се струва, типично за болшевик.
22
2
 
20
 
! Отговори
1 преди 10 години
за кво пълниме Здравната КаЦа...?за да има за *** ли...?аре сиктир!
21
13
 
17
 
! Отговори
не се оплаквам преди 10 години
Живея в Франция.Имам записан час за офталмолог 20.05.2014 -вторник 10.30.И да искам да си платя прегледа няма часове.Ако е нещо спешно ще отида в болницата и ще ме прегледат,но затова че не виждам...ще ми покажат вратата,или прегледа ще бъде изцяло за моя сметка.В Бг майка ми е взела 2 направления и е минала в същия ден.Ако беше в Франция 15-30 дни.за кардиолог и невролог много се чака.Колега влезе в болница,около 1100 евро на ден .добре че имаше 2 застраховка иначе картата покрива 65% само.АМИИ
20
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДА - за частни здравни осигуровки. НЕ - за задължителни държавни.