Почитаме Свети Стефан. Здраве и късмет на имениците!

Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината
Обновена: 30 дек 2013 14:06 | 27 дек 2013 07:30,
7
Почитаме Свети Стефан. Здраве и късмет на имениците!
Снимка: архив, Булфото

Православната църква почита днес паметта на Свети Стефан - първият християнски мъченик и първи служител (архидякон) в устройващата се Йерусалимска община-църква.

В общината влизали хора от всички среди, като богатите предоставяли имотите си за подпомагане на църквата, а Свети Стефан посочвал дейността и призванието на отделните й членове.

Смята се, че това е била първата реална християнска община, която била толкова убедително и справедливо изградена, че юдеите завидели, оклеветили архидякон Стефан и го пребили с камъни.

Преданието разказва, че Богородица наблюдавала мъченическата му смърт и се молела за него.

Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината. За трапезата се приготвят месни ястия - свинско с кисело зеле и баница с месо, събира се цялото семейство.

Един от основните обичаи, свързани с 27 декември, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода.

На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот. Момите слагат ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.

На този ден имен ден празнуват Стефан, Стефана, Стефания, Стефи, Фани, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Станка, Станчо, Стоян, Стоянка, Таня.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Попчетата са разред(вид) Вилнеещи(виреещи) по всичките географски ширини.Централна,источна,западна и южна и междинните области на България.По света и у нас,на всякъде ги има,има ги навсякъде където има бабички.Месоядни са,предимно предпочитат баби и пенсиите им.Бре,бре,бре- Уф !
5
0
 
0
 
! Отговори
e преди 10 години
Дедопоп,овците са Вълци в *** кожи.Ядат бабетата и стотинките им.Ауууу...
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Преданието разказва, че Богородица наблюдавала мъченическата му смърт и се молела за него."-Лъжа,свободно Съчинение на Дедопоповците.Утре 28.12.2013-не се пали огън,защото дедопопвците са Притурили и Доокрасили за достоверност и са си направили и друга дата-празник.(Блажи се) Св. двадесет хиляди мъченици, изгорени в Никомидия ( 302)
3
1
 
3
 
! Отговори
Атеист преди 10 години
Нарочно са направени тези празници след пости да има какво да блажат килимявките.
2
4
 
1
 
! Отговори
да преди 10 години
Религиозните празници са залъгалки за глуповати хора.Религиите са тотален нонсенс. Узаконени суеверия, експлоатиращи хорските слабости, страхове, необразованост и склонност към предразсъдъци.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честито, Тековци, да сте живи и здрави!!!

Спонсорирани публикации