Кредитите на домакинствата за 2013 г. намалели със 150 млн. лв.

Депозитите на българите са се увеличили с 10% през тази година
Обновена: 28 дек 2013 14:08 | 28 дек 2013 14:00, Екип на Bulgaria On Air
12
Кредитите на домакинствата за 2013 г. намалели със 150 млн. лв.
Снимка: Bulgaria On Air
Със 150 милиона лева по-малко имат да връщат домакинствата на банките тази година в сравнение с миналата. Изводът е на експертите от Българската народна банка. В същото време депозитите се увеличават.

Ако данните на БНБ са показател за живота на българите, то тази Коледа трябва да е малко по-спокойна за немалка част от хората. В момента домакинствата имат кредити в размер на близо 18,5 млрд. лева. Тези пари са с близо 1% по-малко в сравнение с миналата година, но при тази огромна сума 1% са цели 150 млн. лeвa.

От тях жилищните и потребителските кредити са намалели с 0,5% спрямо ноември 2012 г. В същото време депозитите растат главоломно - в момента парите за черни дни на домакинствата са над 36 млрд. лева, което е с близо 10% повече от миналата година по това време.

През годината правителството се опита да облекчи до известна степен задлъжнелите домакинства. Управляващите обмислят бързите кредити до 400 лева да влязат в Закона за потребителския кредит. Работи се и върху опростяване на стандартните договори за потребителските кредити. Всеки клиент ще получава формуляр по европейската директива за потребителските кредити.

Поставянето на таван на лихвите в нормалната банкова практика обаче не е пазарна мярка. Небанкови финансови дружества вече се обявиха против въвеждането на таван на лихвите по предоставените от тях кредити. Според представители на бранша това противоречи на принципите на пазарната икономика и ще бъде в ущърб на потребителите, защото много компании ще прекратят дейността си.

След серия сигнали до Комисията за защита на потребителите и прокуратурата управляващите решиха да наложат регулация и за кредитите под 400 лева. Според европейския регламент на контрол подлежат всички заеми над 200 евро. По данни на небанковите институции над 50% от заемите са за ремонт на жилище или автомобил, 5% са за погасяване на задължения, а 3% - за лечение.

Иначе от левицата предлагат и други промени в законодателството за ипотечното и потребителското кредитиране. Например националната банка да определя базовия лихвен процент, а банките да избират свой рисков процент при отпускането на кредити.

Промените в законодателството предвиждат и от 0 до 1 % размер на наказателната лихва при предсрочно погасяване на кредитите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
benevolent преди 10 години
ami pe4atnicata za pari ia dadoha na francuzi s argument, 4e sa s 1 mln po-efektivni. Na tozi etap parite ne se uveli4avat, no prez 2013 vsi4ki praviat depozitite si po-kratkosro4ni, koeto e vidno ot BNB statistka. Iavno horata osaznavat 4e ima risk za valutnia bord i sa gotovi da reagirat. do sega edva li drug e pe4atal parite na BG i tova e 4ista pe4alba za tiah.
8
1
 
14
 
! Отговори
бг овца преди 10 години
Така значи кредитите намалят, депозитите се увеличават а преди няколко дни публикувахте статия, че пазара на имоти се раздвижва. Е КАК СТАВА ТОВА?
7
2
 
8
 
! Отговори
дон балон преди 10 години
Бре не спират да крадат тъпчовците ,лошо е че само това знаят
6
6
 
20
 
! Отговори
ПОДОБЕН НА 7 преди 10 години
толкова МИЗЕРНА КОЛЕДА и очертаваща се МИЗЕРИЯЯ ПО НОВАТТА ГОДИНА едни *** от екрана да ми приказват какво хубаво управление и тем ПОДОБНИ ГАДОСТИ за наша сметка ЗАСЛУЖАВАТ РАЗСТРЕЛ ТИЯ *** ОТ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ а таки пидерасчета като тоя *** дедовия ще яде калайката заради платените си писания за 10 стотинки уродчето мамино от позитанските гейове
5
0
 
40
 
! Отговори
НИЕ СМЕ ВИНОВНИ ... преди 10 години
Салахадин е прав определено. И аз за целия си живот, по-мрачна Коледа не бях виждал, повечето, с които сме говорили, вкл. и аз, нямахме търпение да мине и се "отпразнува" колкото за протокола, за съжаление. Нито настроение, нито атмосфера, нито метео. обстановка, нито нищо беше както трябва ... Ама то и с 45Евра (официалната сума, за похарчени пари на семейство) със стандарт по-скъп от Европейския, а в същото време със заплати по ниски от Африканските.Жалка работа... ЧЕ ТЪРПИМ 24ГОД ...
4
1
 
11
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
За сметка на това,тези на правителството се увеличават,познайте разликата каква е?
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
TOZI REPORTAG E PLATENA REKLAMA NA CHERVENATA ***.
2
2
 
36
 
! Отговори
Истината преди 10 години
Как ни лъжат в момента,замазване на очите по начина по който изтеглиха 1 милиярд лева.Но спокойно следващия кредит ще ни довърши.После що раждаемостта била малка,ми нормално всички бягат от тая МИЗЕРНА България.
1
2
 
34
 
! Отговори
Ветеринар преди 10 години
За сметка на това лихварите отбелязват рекорд от 2 млр.лв. отпуснати кредити.