Едва 8% оценяват положително работата на НС

Над 50% обаче одобряват, че забраната за пушене не падна
Обновена: 29 дек 2013 21:01 | 29 дек 2013 17:40, Веселина Йорданова
24
Едва 8% оценяват положително работата на НС
Пленарна зала. Снимка: архив, БулФото

Болшинството българи оценяват отрицателно работата на Народното събрание, сочи проучване на Института за модерна политика, проведено в периода 12-17 декември.

Работата на действащия парламент се оценява положително едва от 8,1% от анкетираните, докато повече от половината – 58,5% дават отрицателна оценка. Немалък процент – 22,2%, смятат, че работата на парламента не може да се оцени еднозначно, защото има както положителни стъпки, така и търпящи остра критика законодателни решения и действия на парламентарните фракции. Всеки десети (11,2%) заявява, че не може да прецени как Народното събрание се справя със своите конституционни и обществени задачи.

Още по темата

За разлика от Народното събрание, при което отрицателните оценки доминират отчетливо над положителните, данните сочат по-висок дял на положителните оценки за Министерския съвет - 15,7% от анкетираните. Почти половината от тях – 49,3% - дават категорично отрицателна оценка на кабинета „Орешарски”, 22,4% не могат да формулират отношението си нито в положителна, нито в отрицателна посока, а 12,6% не могат да преценят.
Сред отделните министри, най-много положителни оценки получава вътрешният министър Цветлин Йовчев - 20,2%. Не одобряват неговата дейност 26,9% от интервюираните, а 22,6% изразяват неутрално отношение.

След него са министрите: Кристиян Вигенин – с 16% положителни оценки, 27,2% отрицателни и 22,4% със заявено неутрално отношение; военният министър Ангел Найденов съответно с 15% одобрение, 36,9% неодобрение и 24,6% неутрално отношение; социалният министър Хасан Адемов - 14% одобрение, 29,6% неодобрение, 24,7% неутрално отношение; финансовият министър Петър Чобанов - 13,9% одобрение, 25,6% неодобрение, 21,6% неутрални оценки.

Обяснение на обстоятелството, че парламентът събира значително по-голямо неодобрение в сравнение с излъченото от него правителство, следва да се търси преди всичко в това, че Народното събрание е най-откритата публична институция, чиято всекидневна работа е непрекъснато под светлината на прожекторите, посочват от Института за модерна политика.

Това според анализаторите във висока степен стимулира обществената критика спрямо лоши практики и фокусира хроничното недоволство от партийно-политическата система върху законодателната власт. Парламентът е естествената арена на партийните борби, които традиционно срещат неодобрение и скептицизъм от избирателите. За сметка на това, действащото правителство, независимо от присъствието на министри с ясен партиен ангажимент, изглежда по-дистанцирано от динамиката на партийното противопоставяне в законодателния орган и в публичното пространство, отчитат социолозите.

Президентската институция, която е призвана да бъде надпартийна и е базирана на вложената в Конституцията концепция за „неутралната власт”, получава одобрителна оценка от 18,2% от анкетираните и неодобрението на 32,9%. Висок е процентът на респондентите, според които дейността на президента не може да се определи нито само в положителна, нито само в отрицателна посока – 32,5%. Други 16,4% от анкетираните заявяват, че не могат да преценят.

Малката разлика в положителните оценки на правителството и на президента, възлизаща на 2,5% в полза на президентската институция, се дължи главно на публичното ангажиране на държавния глава с една основните политически позиции в обществото - в полза на антиправителствените протести. От това според анализаторите произтича обаче и свиване на одобрението към него, в случая главно до средите на опозиционно настроените избиратели.

Въпреки това в сравнение с Министерския съвет категоричното неодобрение на президентската институция е значително по-малко, за сметка на по-високия процент мнения, които не дават еднозначна и полярна оценка на работата на държавния глава, а намират в нея както положителни, така и отрицателни аспекти.

В рамките на изследването е бил поставен и въпрос за отношението към решението на Народното събрание да остави без промени правния режим на тютюнопушенето на закрито.

Резултатите сочат, че вотът на народните представители по въпроса намира широка обществена подкрепа. Повече от половината от анкетираните – 51,3% подкрепят решението на парламента да остави в сила забраната за тютюнопушене на закрито в заведения, обществени сгради и др. Над една трета (35,8%) искат отпадане на забраната, а без категорично становище по въпроса са 12,9%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
te ne rabotiat a parazitirat na vashia grab....
17
0
 
1
 
! Отговори
СБНЛ преди 10 години
Ето токова са комунистите 8% реално !!!
16
2
 
2
 
! Отговори
вензелей преди 10 години
стига с това облъчване вече бе гадове! Толкова ли за *** ни мислите ??????
15
1
 
8
 
! Отговори
superMuzzy преди 10 години
Къв парламен,кви депутати,ква работа....кви 5лева!!!?.....Тва си е поредната шайка крадци!Нема ли некой луд с автомат да влезе да ги изпозастреля всичките!!!!
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия 8% са мазохисти (с изключение на роднинините на депутатите)
13
0
 
11
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Тия 8% сигурно са им най-близките роднини !
12
9
 
3
 
! Отговори
ИВАН преди 10 години
В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ НЯМА ДРУГ ПАРЛАМЕНТ . КОЙТО ДА Е РАБОТИЛ ПОД ТАКЪВ ОБЩЕСТВЕН НАТИСК . ПОВЕЧЕ ОТ 200 ДНИ МИТИНГИ , ЗАМЕРВАНЕ ДЕПУТАТИ И ПАРЛАМЕНТ С ДОМАТИ. ЯЙЦА , КАМЪНИ , НЕЦЕНЗУРНИ РУГАТНИ , СПИРАНЕ НА ДВИЖЕНИЕТО И ДРУГИ БУДНИ СТУДЕНТИ . А В ЗАЛАТА ГЕРБ ПРИЛОЖИ ВСИЧКИ ПРОЦЕДУРНИ ХВАТКИ ОТ СВЕТА ДА СЪБОТИРА ДЯЙНОСТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗА ТОВА ЧЕ ПАРЛАМЕНТА ИЗДЪРЖА ДАВАМ СВОЯ ГЛАС В ОСЕМТЕ ПРОЦЕНТА
11
2
 
25
 
! Отговори
социолог преди 10 години
Това е нелигитимно народно събрание. Председателя на НС трябва да е от най голямата парламентарна група т.е. ГЕРБ. Така, че от тук нататък няма какво да говорим. Апропо защо в Германия на никой не му минава през ум да бламират Меркел, и тя няма мнозинство. Защото са германци а не турци и ***.
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че какво да се оценява? Взимането на кредити и помощи за роднините на бат сали. Назначаване на свои хора по администрацията и крадене на корем. Какво да оценя, опорните точки на моника или пребиването на деца, какво?
9
2
 
2
 
! Отговори
Който има уши преди 10 години
всички съгрешиха и не стигат Божията слава Рим 3:23Защото заплатата на греха е смърт; а Божият дар е вечен живот в Христа Исуса, нашия Господ. Рим 6:24Който вярва в Сина има вечен живот; а който не слуша Сина няма да види живот, но Божият гняв остава върху него. Йоан 3:36Истина, истина ви казвам, Който вярва в Мене има вечен живот.Йоан 6:47Защото какво би дал човек в замяна на душата си? Марк 8:37Защото по благодат сте спасени чрез вяра; и това не е от нас; Божий дар е:Ефесяни 2:8
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да бе щото са само1.8 % протестът щял да върне бойко.Хората хем не юротеста, хем при едни избори биха гласували за него.Това само жалкият креатив на червената пропаганда може да пръкне.Да не говорим и че 21 човека от протеста превъзхождат многократно контрите и по брой зъби и по гпдини трудов стаж и образование.
7
10
 
6
 
! Отговори
До 3 преди 10 години
До Пешо С.Навремето корабът на революцията спрял в открито море. Гледат - машините работят на пълна мощност, а движение - никакво. После разбрали - цялата пара отивала в свирката!Добре че са беззъбите старци-гаргамели(Общо РБ-1,8%) та малко от малко ги отсрамват.... С тея ялови напъни на протестърите и кукловодите им, с изкуственото дишане, което им правят медиите, успех на протеста няма да има и това правителство спокойно ша си искара мандата, а даже може и да повтори при тея благоприятни условия!!!
6
10
 
4
 
! Отговори
21 лумпена преди 10 години
Гледам, гледам по камерите.бг 21 *** са пред НС ...
5
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Точно 8% подкрепят триглавия змей. Това са мафиоти, олигарси и *** червени бабички прокудили децата си надалеч. До два месеца тези проценти няма да имат никакво значение защото нема да има народни представители а служебен кабинет който ще извади доста кирливи рози на светло. За 6 месеца сме по бедни с 2 милиарда и нищо друго.
4
2
 
1
 
! Отговори
money преди 10 години
Dohodi ot 300-1000$ na mesetz , kakli poseti pariotinternet.4stupki
3
7
 
42
 
! Отговори
Пешо С. преди 10 години
Хората им искат ОСТАВКА-та. Какво одобрение искате???
2
6
 
39
 
! Отговори
www преди 10 години
8% СА МНОГО...
1
3
 
18
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
i kvo kato ne padna zabranata za pu6eneto te pak si pu6at ,prosto sazdadoxa xranilka za inspektorite ,4e xorata ne mogat samo na edna zaplata