Чудотворна икона събра хиляди в Лопушанския манастир

Тя бе открита преди дни, зазидана в стените на храма
Обновена: 14 яну 2014 07:40 | 14 яну 2014 07:29,
32
Чудотворна икона събра хиляди в Лопушанския манастир
Иконата. Снимка: Булфото

Близо 5 000 миряни от цялата страна се поклониха пред откритата наскоро икона на "Светата Дева с Младенеца" в Лопушанския манастир, каза за БТА Величкият епископ Сионий,игумен на манастира.

Чудотворната икона, която е на най-малко 300 години, бе открита преди дни, зазидана в стените на храма . Това става след пророчески сън на силно вярваща християнка - Мария от столицата, разказа дядо Сионий. Той допълни, че жената е била сред посетителите на манастира в неделя. Дошла е тук за първи път заедно с децата си, но е пожелала да остане анонимна.

Най-вероятно иконата датира от средата на 17 век и е спасена преди опожаряването на манастира по време на Чипровското въстание, категоричен е дядо Сионий.

Една от легендите за Лопушанския манастир разказва, че преди да бъде опожарен, в средата на 17 век, местните хора спасили иконите, а после в средата на 19 век, при новия градеж ги върнали обратно.

В сегашния си вид манастирът бил завършен през 1856 г. благодарение на усилията на монасите Дионисий, Герасим и Гедеон.

"Много е възможно иконата да е била зазидана в стената в знак на почит към загиналите четници и другите избити невинни българи", смята дядо Сионий. В момента иконата е поставена пред олтара в голямата черква на манастира.

Лопушанският манастир бил любимо място на писателя Иван Вазов. Тук той написал части от най-известния си роман "Под игото". Манастирът "Св. Йоан Кръстител" днес е действащ мъжки манастир. Обявен е за рхитектурно-художествен паметник на културата от 1973 г. Манастирската църква е украсена с каменни релефи отвън. По стените няма стенописи, но вътре се намира един от най-красивите дърворезбовани иконостаси у нас.

Огромна секвоя може да се види на входа на храма. Близо 80-годишното сега дърво било подарено на Лопушанския манастир и засадено до входа на храма в чест на раждането на Симеон Сакскобургготски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.