Наградиха патриарх Неофит и митрополити със "Самарски кръст"

Знакът се връчва в чест на 135-та годишнина от Освобождението на България
23 яну 2014 15:27, Красимир Ангелов
7
Наградиха патриарх Неофит и митрополити със "Самарски кръст"
Патриарх Неофит. Снимка: Булфото

В Синодалната палата днес се състоя церемония за връчването на юбилейния почетен знак "Самарски кръст", съобщават от Светия синод на БПЦ.

С почетния знак са били отличени патриарх Неофит и митрополитите - Врачански Калиник, Сливенски Иоаникий, Видински Дометиан, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Старозагорски Галактион, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Средно- и Западноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, и Неврокопски Серафим. Почетният знак е получил и Стобийският епископ Наум.

Посмъртно с почетния знак са били отличени и починалите митрополити - Варненски и Великопреславски Кирил, и Неврокопски Натанаил.

Кръстът, който днес ни е връчен, сякаш е слязъл за благословение от Самарското знаме, за да ни напомня, че в Руско-Турската освободителна война, силата на вярата победи и тази сила ни направи свободни, заяви при получаването на ордена българския патриарх Неофит.

Почетният знак е учреден от Обществен съвет под председателството на проф. Андрей Пантев, с участието на неправителствени организации, чиято дейност цели укрепването и развитието на отношенията между българския и руския народ.

Знакът се връчва в чест на 135-та годишнина от Освобождението на България на български и руски дейци, организации и институции, със съществен принос за българско-руските отношения.

На церемонията Светият синод на БПЦ-БП и ръководителите на неправителствените организации огласиха намерението си да организират национална дарителска кампания за всенародна подкрепа за изграждането в Москва на нов православен храм на името на "Св. Киприан Български", се посочва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 10 години
БРАВО и на многая лета!Изминало време, но няма забраваза руските воини горди деди.За тяхната сила и храброст, и слава,за техните внуци с червени звезди.Няма по-мило, по-свидно богатствои няма по-верен, по-бащински щитот БЪЛГАРО-РУСКО СЛАВЯНСКОТО БРАТСТВОизляно от огън и кръв, и гранит!
5
2
 
3
 
! Отговори
dnes.бг преди 10 години
Жалко,че патриарха е толкова добър човек и прощава без дори да му е поискана прошка.Бълг.народна поговорка е много вярна."Не е луд този, който яде баницата(ИГНАТИЙ),а този,който му я дава(или даде-ЙОАНИКИЙ."Време е патриарха да въздаде на ВЕЛИКИЯ МОНАХ според делата му.Йоаникий ще защитили патриарха по БТВ в неделя сутрината?Срам и позор.Това само в България го има.Едно време и Деница поиска оставката на Бог.По-скоро патриарха да вземе пример от Бог и да изпрати Игнатий на пътешествие в Сирия
4
2
 
3
 
! Отговори
dnes.бг преди 10 години
Щом постоянно правиш глупости ще има и последствия.Не може да нападаш патриарха само, защото сега на мода са оставките. Игнатий направи своя избор и всички разбрахме що за човек е той.Сега,Йоаникий ще порицае ли своя бивш послушник.Щом на Игнатий не му харесва БПЦ, да върви в пустинята и да става велик монах.Но, защо да го прави при положение, че има толкова много удобства в БПЦ.Иначе ще трябва да бачка по 8 часа на ден, нали?Хитрец е този Игнатий.Не е глупав този, който яде баницата.
3
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо патриарха мълчи? Вечно ли ще се примиряваме? Браво откри смисъла на думата "мирянин".Мирянин се стреми към мир."Йоаникий ще си понесе ли наказанието"Като си толкова вярващ в Исус, като въпреки тази твоя двуличност търсиш отмъщение защо не приемаш прошката ?Търсиш наказание за някой друг.
2
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя "знак" май идва направо от КГБ и се връчва само на доносници на ДС.
1
4
 
4
 
! Отговори
кво стана сега преди 10 години
А, какво ще се случи с еп. Игнатий след като по националната телевизия поиска оставката на патриарха. Защо всички трябва да мълчим? По-скоро патриарха трябва да отлъчи от църквата Игнатий. Защо патриарха мълчи? Вечно ли ще се примиряваме? Йоаникий ще си понесе ли наказанието. Все пак, той го направи монах. Ние българи ли сме или ***. Гледаме и стоим безучастно как някакъв глупчо прави нашия свети патриарх за посмешище. Стига! По-скоро да вземем мерки за анатемосването на "супер игнатий".

Спонсорирани публикации