"На какъв език да може да се агитира у нас"

Преглед на печата за днес, 14 февруари
Обновена: 14 фев 2014 07:09 | 14 фев 2014 07:00, Анисия Иванова
196
"На какъв език да може да се агитира у нас"
Дебатите по Изборния кодекс в парламента вчера. Снимка БТА

 "На какъв език да може да се агитира у нас - само на български, или и на други", тази тема - част от Изборния кодекс  - взриви депутатите в 19.00 ч вчера вечер. Йордан Цонев и Мустафа Карадайъ напомниха, че агитацията на майчин език е препоръка, отправена преди дни в Страсбург към нашия кодекс от  Венецианската комисия, пише  "24 часа" за бурния край на парламентарния ден. "Нашето предложение допълва и усъвършенства текста съобразно европейската практика. Предлагаме при нужда да се използва и език, различен от българския, като в тези случаи се осигурява превод", поясни друг депутат от движението - Янко Янков. "Аз съм зашеметен от тази малоазиатска хитрост", скочи Павел Шопов от "Атака". Парламентът реши ЦИК да решава за свалянето на имунитета на кандидат за депутат, ако е извършил престъпление и постъпи мотивирано искане за това от главния прокурор.

"Капитал Daily" уточнява, че ползването на данъчна отстъпка за екоавтомобили най-вероятно ще доведе до допълнителни разходи за собствениците им. За да могат да се възползват от намалението на данъка, те трябва да представят документ, който да доказва на кой евростандарт отговаря двигателят на автомобила им. Ако в големия талон на колата това не е отбелязано, ще трябва да се представя документ от производителя на автомобила или негов представител, който може да установява различните стандарти. Указанието е на транспортното министерство до Националното сдружение на общините и е по повод влезлите в сила промени на Закона за местните данъци и такси. С тях се увеличи данъкът за по-старите автомобили, които не отговарят на най-високите европейски екостандарти.

В интервю за "Телеграф" министърът на образованието проф. Анелия Клисарова обяснява, че предложението за промяна в Закона за висшето образоване, изразена в намаляване на студентските такси, ще даде шанс на повече млади хора да имат достъп до висше образование. "Нормално е тази мярка да не се харесва на ректорите, защото те разчитат на тези такси. Ако върнем това, което беше преди 4 г. - 963 лв. държавна издръжка, за което се борят синдикати и ректори, то тогава няма да има никакъв проблем с намаляването на таксите", разяснява проф. Клисарова. В интервю за "Преса" ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев изразява своята позиция: "Опасно е властта да застава срещу университетите. Най-честно е приетите държавна  поръчка да не плащат такса."

Съдът на Европейския съюз се произнесе в полза на свободното поставяне на хиперлинкове, препращащи към материали, които са защитени от авторско право, без да е необходимо изричното разрешение на носителите на това право, публикува съобщение от пресцентъра на базираната в Люксембург институция "Сега".
Европейската комисия официално е уведомила България, че може да спре окончателно плащанията по


В друг свой материал "Дума" предава информация на БТА, цитирайки зам.-председателя на Европейската комисия Вивиан Рединг, казани на конференция, организирана снощи в Европейския парламент от евродепутатите Мария Габриел (ГЕРБ/ЕНП) и Кристиан Дан Преда (ЕНП, Румъния). "Ромите са истинският проблем за свободата на движение в ЕС. Нека назова проблема - проблемът е ромското население, 10-12 милиона европейски граждани, които  живеят почти навсякъде, не само в България и Румъния, в голяма  бедност", посочи Рединг.

България и още 11 държави са против отглеждането на генномодифицирана царевица в ЕС, съобщиха от правителствената информационна служба. Външният министър Кристиан Вигенин и колегите му от тези държави са пратили писмо до комисаря по здравеопазването Тонио Борг с призив ЕК да преразгледа проекторешението за разрешаване на отглеждането ма ГМО царевица, пише "24часа". Сред подписалите писмото са министрите на външните работи и по европейските въпроси на Австрия, Италия,  Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Словения, Франция, Унгария.

Ако някъде там, в политическото пространство, има дъно, родните политици отдавна са го ударили и продължават да копаят надолу, казва анализът на "Сега". В изминалите четири дни  границата бе премината. Разчистването на сметките между бившите политически и бизнес приятели, днес - най-яростни врагове Цветан Цветанов и Делян Пеевски, достигна потресаващи размери. В една функционираща демокрация двамата никога не би трябвало да припарват до парламента или до изпълнителната власт. А нормалните партии моментално биха се разграничили от подобни скандали. Главният обвинител Сотир Цацаров призова вчера Цветан  Цветанов и Делян Пеевски да решават проблемите помежду си, не  чрез гърба на прокуратурата. Той апелира към всички политици да не си правят евтин пиар на гърба на държавното обвинение, цитира думите му "24 часа".

"Новинар" съобщава на първа страница: "Апашите се изпокриха". "Криминалният контингент се е "кротнал", респектиран от жандармерията из страната", каза директорът на ГД  "Национална полиция" главен комисар Тодор Гребенаров пред БНР.
Според него има силен спад на престъпленията през последната  седмица. Вътрешното министерство е направило анализ на данните  от последните дни и се оказало, че за времето след 10 февруари са извършени 300 престъпления на територията на цялата страна.
Това е по около 3-4 престъпления на ден за областна дирекция, поясни Гребенаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Който реши и позволи в България едни да се наричат турци и да искат повече права от българите трябва да си понесе наказанието - смърт,а тези дето ги ползват за патерица при всички парламентарни решения ще си плащат скъпо затова-просто ще губят на изборите!
145
1
 
4
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
КонституцияЧл.6.Не се допускат никакви привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност...Глава .Чл.26.Гражданите имат всички Права и Задължения по тази Конституция Чл.36.Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани Чл.47.Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители Чл.53.Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително1.Конституцията забранява ЗАПЛАЩАНАТА ОТ ДЪРЖАВАТА ПЕДОФИЛИЯ 2.Отделно за секс с деца под 14г. се предвижда затвор- КАЗАХ!.
144
0
 
2
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
Приятели,В БЪЛГАРИЯ има не НАЦИОНАЛНИ, а ЕТНИЧЕСКИ МАЛЦИНСТВА...!!!- Рамкова конвенция на Съвета на Европа за защита на националните малцинства - няма Етническо малцинство!- т. 5 - националните малцинства, които превратностите на историята са създали в Европа, трябва да бъдат защитавани (ИМАТ ПРАВО на Частен ефир)- Чл.18 Страните - донор и приемник ЗАДЪЛЖИТЕЛНО сключват договори за защита- С Ангорския договор обменяме Кърджалийско за Странджанско..., а хората СА ПРЕСЕЛНИЦИ - имат право на Свободно заселване!!!.
143
0
 
3
 
! Отговори
kokalala преди 10 години
Корана не търпи други религии дори напротив награждава избиването на неверници.Така ,че не ми се правете на много миролюбиви!!!!
142
0
 
9
 
! Отговори
специaлист преди 10 години
до 150 Чуй ме добре резaко ***, товa което ще ти кaжa нямa дa ти уйдисвa, но е истинaтa! Не сте нaпaдaли християнски държaви през 20- 21 век, зaщото сте слaби, зле въоръжени джихaдисти! Не сте нaпaдaли зaщото не смеете от СAЩ, ЕВРОПA И РУСИЯ, a НЕ ЗAЩОТО СТЕ " МИРОЛЮБИВИ"!!! AКО ВИЕ ИМAХТЕ ВОЕННИЯ ПОТЕНЦИAЛ НA ХРИСТИЯНИТЕ ДО СЕГA ДA БЯХТЕ ИЗБИЛИ И ИЗКОРМИЛИ ВСИЧКИ КОИТО НЕ СA ПОД ЯРЕМA нa мемед!Aко имaш кaпкa чест в потурнaшкaтa си глaвa поне нямa дa отречеш истинaтa, която кaзaх, сaмо че нaдaл
141
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен; Това,което ви е набутано, ви го набутаха Християни-САЩ и Русия.Иначе Сирийците,Афганистанците,Иракчаните си живееха докато там стъпи християнски бутуш. Под купола на парламента се решават много въпроси касаещи бъдещето на страната. Парламента блокира когато стане дума за правата на гражданите.Българите все още се имат за доминиращо мнозинство,но това отдавна не е така.Що се отнася за `завладяването``.О неее,и да е писано не щем.Да ви хрантутим и пазим още 5 века?Да пази Аллах!!!
140
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато в Англия, Германия, Австрия и други бели държави се позволи да се говори на друг език ОСВЕН официалният там (немски, английски), тогава и в България може би ще се въведе такова нещо. Да, не говорим че всички от ДПС трябва да са по затворите понеже тази партия е противоконституционна. Всеки е свободен в къщата си да си говори на какъвто език си иска, но не може да задължава цяла една държава да се съобразява с него понеже той бил "малцинство".
139
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До Анонимен 143; А защо не говориш за 12.000 избити от Сребреница, включително и деца от 0 до 16 годишна възраст?Защо не говориш за сринатите с земята Босна,Чеченистан, Ирак,Афганистан,Либия.? Ти си видял екзекуцията на един, в посочените страни екзекуцийте са на стотици хиляди.Там дори и на сватбенни тържества се стреля.Познаваме се твърде много за да ми докажеш това което си намислил. Просто не ви вярваме.Кажи за един случай в който Мюсюлманска страна да е нападнала Християнска през 20-21в.
138
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 146Повярвахме. А президентшата ви с капелина ли е?
137
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен; Каквото повикало-таково отговорило. Приеми го във всякакъв смисъл. Дори и думите на Крум: ``Който не иска мира,на ти секира``.Аз се кълна,че сме готови, разберете го и не го забравяйте. Чакаме с нетърпение,нядъде,някога, по някъкъв начин *** пушка и тогава ще видим кой герой, кой майстор и как се потъпкват елементарни човешки права... Какво я интересува държавата на какъв език говоря аз?Тя е длъжна не да ограничава а да съблюдава спазването на правата ми-да улеснява живота ми.
136
2
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 143 преди 10 години
Аре стига бе, лъжльо. Че от вас по-големи лъжци и злобни хора има ли. Вие и собствените си деца трепете я виж кво правите по площадите си. Ти ще ми говориш, че религията забранявала беснотията ви. Нали видяхме, как правоверен, в кръг от радващи се негови авери, отряза главата на вързан пленник на земята и я ритна, филмът се прожектира на международен форум. Оттогава светът ви видя1 какви сте. Е е ми плямпаш за религия пазител на морал. Скрий се някъде и си посипи главата с пепел.
135
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До 137 апап; Много си смешен,не успя да измислиш друго и измисли това нали?Децата ми не само знаят да четат но следват в най-добрите университети на Турция с надеждата в бъдеще да бъдат добри и кадърни държавници.Отдавна не носим фередже, пък и да носим това е наш избор,в демокрацията до като не се накърняват и ограничават правата на други си прав-липсва ти примитивно образование,виж колко си невеж.Второто което е бях на Запад-не ви искат вас.Защо все още не сте в Шенген? Англия иска ли ви?
134
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
теа турчилерии зеха да стават нахални
133
4
 
4
 
! Отговори
До 137- апапa преди 10 години
До АнонименУх, колко си страшен.А могат ли децата ти да четат? Ей, за това ви мразят всички цивилизовани хора. А земи та купи още едно фередже на жена си, а дъщеря ти дано се усети да бяга да не я стигне орисията на онова момиченце, дето беше говорило с момче и баща и жива я ... И очи иматe да говорите, праисторически типове. Че освен да вирите зад.ници към небето и да правите деца друго не умеете. Цивилизованите нации не се въдят като зайци.
132
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До kokalala; Аз пък твърдя точно обратното,защото ежедневно в Ирак,Сирия,Афганистан, Египет,Либия и много други Мюсюлчнаски страни умират невинни мирни граждани . Вниновници са САЩ, Русия, Франция, Англия...все страни с преобладаващо Християнско население и ръководени от Християни. Афганистан, Ирак, сега Сирия и множество държави които биха се противопоставили на САЩ и Русия сега са сринати до земята именно от твоята ``миролюбива`` вяра. Да не говорим за Сребреница, Грозни,-Босна и Чеченистан.
131
2
 
6
 
! Отговори
До 137 апап преди 10 години
До Анонимен Ух, колко си страшен.А могат ли децата ти да четат? Ей, за това ви мразят всички цивилизовани хора. А земи та купи още едно фередже на жена си, а дъщеря ти дано се усети да бяга да не я стигне орисията на онова момиченце, дето беше говорило с момче и баща и жива я ... И очи имат да говорите, праисторически типове. Че освен да вирите зад.ници към небето и да правите деца друго не умеете. Цивилизованите нации не се въдят като зайци.
130
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До kokalala; ИМАТ УМНИКО-ПАРТИЯТА НА МИРА И ДЕМОКРАЦИЯТА НАЧЕЛО СЪС СЕЛАХАТТИН ДЕМИРТАШ.ПРОВЕРИ УМНИКО.А що се отнася до ходжата, религията пази човека от много пороци. Омразата и завистта също са пороци и са запретени-ЗАБРАНЕНИ. Но вие като племе се раждате недъгави и с тези пороци.Вместо да се оттървете от тях вие ги увеличавате до деня в който ви изяждат вас- `` Я не сакам да съм добре, я сакам Вуте да е зле.`` Има ли такава завист в друг народ?Няма. И за това изчезвате-Бог е разпоредил така
129
1
 
10
 
! Отговори
kokalala преди 10 години
до 123И още нещо ще ти кажа "грамотнико интелигентен".Миролюбив ислям няма.
128
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До бъдещеПод купола на парламента се решават вашите, на ДПС, въпроси, не на България, фарисеи, мазни лицемери. Не вие ще ни трябвате като съюзници, видяхме го вашето съюзничество особено сега, като си изметохте лагерите с престъпници и ни ги набутахте, разбира се със съгласието на нашето патриотично правителство. Вие се нуждаете от нас, затова така драпате да ни завладеете, да увеличите европейската си част. Прозрачни лицемери. Хитри, брей колко са умни, *** манипулатори.
127
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БРАННИК; Имаме пълната подготовка и идейно и военно-тактическа за да извоюваме свободата си. През последните 20 години наши деца служили в турската армия отбиха службата си във истинска бойна обстановка воювайки с терористи. Включиха се в бойни операций зад граница и т.н. Имаме над 90.000 младежи подготвени за партизанска война. Нито една съседна страна няма такъв резерв. Ние сме готови да завоюваме правата си,на каквато и да е цена.Вие готови ли сте да се противопоставите?На изчезване сте!