Църквата подхваща игумена на Бачковския манастир

Срещу него и йеромонах Кирил започват църковно-наказателни дела
Обновена: 19 фев 2014 17:07 | 19 фев 2014 17:07, Анисия Иванова
22
Църквата подхваща игумена на Бачковския манастир
Дядо Борис. Снимка, архив Булфото

Църковно-наказателни дела срещу игумена на Бачковския манастир - Агатоникийския епископ Борис, и йеромонах Кирил от Троянската света обител започват по решение на Светия Синод на Българската православна църква. Това съобщи пред bTV Западноевропейският митрополит Антоний.

Причините са скандалните разкрития за недопустими действия на двамата духовници, които скандализираха обществото.

Още по темата
В навечерието на изборите за Варненски митрополит около кандидатурата на епископ Борис, който беше кандидат за поста на дядо Кирил, се появиха твърдения за тайно семейство, за  луксозен живот и за това, че кара 3-4 нови автомобила. В Светия синод постъпиха жалби, че е плащано по 30 хиляди лева на епархийски съветник, за да може епископ Борис да бъде избран за митрополит.

Наред с това се появи компрометиращо клипче за дядо Борис в интернет. Кадрите не показвали лица, но от гласовете и телата авторите на компромата правят извода, че става въпрос за оргии в Бачковския манастир с участието на игумена му Борис, икономката Румяна и три монахини, уточнява bTV.

Йеромонах Кирил от Троянската обител пък нашумя покрай разпространени клипове, в които разказа на свой секс партньор за гей аферите на монасите в манастира.

От Светия синод потвърдиха пред БНТ, че игуменът на Бачковския манастир епископ Борис е свален от поста. Той е изпратен на покаяние и послушание в Рилския манастир, докато тече делото по църковно-наказателния процес. За временен заместник на игумена в Бачковската света обител е определен монахът отец Симон.

Епископ Борис бе поставен под запрещение без право да служи, както и бе изключен от всички листи за избор на митрополити.

Йеромонах Кирил може да остане без духовен сан и да бъде отлъчен от Българската православна църква.

Подобни църковно-наказателни дела не са завеждани през последните 20 години, от времето на разкола в БПЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БЛАЖИШ ЛИ БЛАЖИШ ЛИ ДЕДО ПОПЕ? И СЪС ТРИТЕ ЛИ ДЕДО ПОПЕ?
13
0
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Stiga be ! Po Tatovo vreme nyamashe takova bezobrazie.Imashe si i cheshmichki i gradski toaletni.A sega chovek,kato go hvane prostatata,na kadeto i da se obarne-vse pravoslavni Toto-punktove.Dazhe snimat i s Ifrared za dostovernost na "postapleniyata"
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прави ми впечатление ,че много рядко ще видиш слаб изтормозен поп.Почти всички са дебели,охранени и подпухнали.....
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отвратително е всичко това ,което се случва в църквата ни,но нека все пак да си кажем,че е добре ,че са ги махнали.Дано да продължава така,та църквата да се изчисти от всичката мръсотия трупана през последните десителетия...Дай Боже! И нека Бог пази България!
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хаха, пък в Рилския какви гей оргии се въртят, това го знам от близък приятел, който е свещеник
9
0
 
5
 
! Отговори
Гец преди 10 години
Ако започнем да прилагаме хайдушките закони нещата много бързо ще се променят!След като хайдушките закони са се прилагали спрямо църквата 50 години, то те имат статут на обичай, а след като имат статут на обичай, то те имат статут на закон!Църквата трябва много бързо да смени посоката на бездействие, защото инак хората ще почнат да действат! Всяко без/действие има реципрочно противодействие!
8
2
 
0
 
! Отговори
pepi преди 10 години
ne se mesia ,
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чак сега ли?!
6
0
 
7
 
! Отговори
681 преди 10 години
Угоени безсрамници и лицемери!
5
0
 
13
 
! Отговори
Българин преди 10 години
...По делата ще ги познаете.....
4
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До Светия СинодКак е възможно да допускате всичко това, докога ??!! Това християнско ли е....................
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ne kazvam ni6to lo6o sre6tu boga, ama mnogo lo6o sre6tu tia, koito go predstaviat na zrmiata - pedofili, ku...djii prestypnizi i pr i pr - t.e. popove bi6ove i t.n.
2
5
 
5
 
! Отговори
до Светия Синод преди 10 години
Йеромонах Кирил от Троянската обител бил обратен и затова отива на църковно-наказателен съд, Агатоникийския епископ Борис не бил обратен, дори бил истински мъж едновременно за 4-ри жени икономката Румяна и три монахини и пак отива на църковно-наказателен съд. Е питам аз евнух ли трябва да бъде истинският православен епископ за да не бъде съден.
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ккака Кичка,баба Гуси......?!Това ли е БПЦ ?Княз Борис сигурно се върти в гроба си и тия да са благодарни,че не са живели по негово време! Тогава ослепяването на Владимир Расате,е щяло да им се стори,като майчина милувка!