Чистотата на въздуха все още не е приоритет в България

От години страната не предприема сериозни стъпки за запазване на въздуха чист
Обновена: 25 фев 2014 14:13 | 25 фев 2014 11:30, Елена Кирилова
0
Чистотата на въздуха все още не е приоритет в България
Снимка: Bulgaria On Air

Европейският съюз се опитва да регулира т.нар. инсинератори за изгарянето на отпадъци, защото става все по-ясно, че това не е решението на проблема с боклука, заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air експертът от международната природозащитна организация WWF Георги Стефанов.

По думите му е изключително тревожно, че в България от години не се предприемат сериозни стъпки за опазване чистотата на въздуха. Стефанов е категоричен, че именно замърсяването на въздуха е един от факторите, определящи и качеството на живот.

В България се опитваме сами да утежним въпроса със замърсяването, категоричен е експертът. Той посочва, че при изгарянето на пластмасови опаковки се отделят опасни вещества, които са изключително вредни за децата, кърмачетата и бременните жени. Въпреки това у нас все повече се говори за извършването именно на такова изгаряне на отпадъци.

Стефанов поясни, че въпросните вредни вещества представляват много малки частици, които се отделят при изгарянето, но за тях не съществуват филтри.

Повишаването на количествата на тези вещества означава и повече рискове за здравето, твърди експертът от WWF. По думите му трябва да се търсят икономически механизми за решаване на проблема и един от тях е ползването на малки възобновяеми енергийни източници.

За целта обаче е необходима последователна политика от местните и централни власти, която е обвързана с финансовите инструменти и добра информационна кампания за възможните алтернативи на действие за опазване чистотата на въздуха.

“Всяко домакинство да търси приложими решения за себе си. Държавата е тази, която трябва да информира милионите потребители”, посочва Стефанов.

Според него бизнесът все повече залага на добрите практики, защото осъзнава, че без тях не може да гради устойчиво развитие. Ето защо търси по-иновативни и технологично добри решения.

Повече по темата научете от видеото на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари