Търговията на дребно расте за седми пореден месец

Компютрите и мобилните телефони с най-голям ръст в търсенето
Обновена: 10 мар 2014 18:09 | 10 мар 2014 14:57,
25
Търговията на дребно расте за седми пореден месец
Снимка: архив, Reuters

След като търговията на дребно в страната нарасна през всички месеци от втората половина на изминалата година, то тенденцията се пренася и в първия месец на новата 2014 г. През януари повишението е с 0,5% на месечна и с 5,5% на годишна база.

Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), касаещи продажбите на дребно във всички сектори на икономиката, но без тези на автомобили и мотоциклети. Измерителят, следен от националната статистика, дава представа за динамиката в търсенето и предлагането на стоки и търговски услуги, като отчита и влиянието на протичащите икономически процеси в страната.

В първия месец на годината спрямо същия на 2013 г. растат продажбите на компютри и мобилни телефони - с 13,8%, на битова техника и мебели – с 12,1%, и на лекарства – с 9,8%.

Тенденцията покупките на домакинствата да бъдат предимно стоки за дълготрайна употреба отново се затвърждава. Силното им търсене може да се обясни с по-благоприятните нагласи на потребителите относно състоянието на икономиката. В първия месец на 2014 г. домакинствата са малко по-оптимистични относно промените във финансовото им състояние и по-малко негативни спрямо общата икономическа ситуация в България. Спадащият песимизъм очевидно се отразява положително на нагласите за покупки.

Значителен ръст се наблюдава и в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 16%. Това може да се дължи на няколко причини. Първо, в последните години нараства делът на покупките, направени през интернет. Второ, увеличеното търсене на пощенски услуги през януари може да се обясни със старта на данъчната кампания. Един от начините за плащане на налозите, освен по интернет, е именно по пощата.

За февруари обаче търговците на дребно се оказват по-песимистични. Въпреки това прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са по-благоприятни. Тъй като през февруари общата бизнес активност остана статична, очакванията са, че положителната тенденция при продажбите на дребно няма да се наруши.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: търговияНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
христо преди 10 години
До 4efoнеми харесва дасъм овас зашто от качате
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди 8-10 години в магазините работеха млади, привлекателни продавачки.Сега - пенсионерки. Сигурно трябва да е от повишения оборот - приказката "Врана и Орел".
14
0
 
1
 
! Отговори
Орехотрошарски преди 10 години
Всяко второ магазинче в София, на пазарите Ситняково, Дружба 1, Младост 1, Иван Вазов... е празно с табела "дава се под наем". Мръсните политически гадини съсипаха дребния и среден търговец. Останаха само голями вериги, защото те могат да си плащат подкупите.
13
0
 
11
 
! Отговори
redordead преди 10 години
голям зор за телефони - и то на цена тройно колкото заплатата му, и задъжилтено го сменя след 6 месеца...човек трябва да се простира според чергата си, ама дай му на българина скъп смарт фон, и бйимвйе, което тайно да кара на газ - че не е имиджово ако те разберат, че си го газифицирал...
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Търговията на дребно расте за седми пореден месец"ХаХАхХахАаааа Смешници. Я се огледайте и питайте магазините дето си клатят краката по цял ден как се справят с големият ръст на бизнеса.То бива наглост и безочие ама чак пък на бялото да му викаш черно...
11
5
 
2
 
! Отговори
До 13 преди 10 години
Ще поработите на Запад докато се изтъркате, а после в БГ ще ви устроят на работа като клакьори по форуми и протести.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТОВА Е ПРОПАГАНДА .НЯМА ТАКОВА НЕЩО ЧИСТА ЛЪЖА.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За Компютрите и мобилните телефони не знам. Знам само, че голяма част от българките във фертилна възраст са заминали на гурбет и в България голям прираст на оборота имат 40-50 годишни бабички.
8
3
 
7
 
! Отговори
Homer преди 10 години
Г-н Колев мисля да ви поканя някоя вечер на гости, не за друго, ами просто да разкажете някоя увлекателна приказка на сина ми за лека нощ!!!
7
0
 
7
 
! Отговори
4efo преди 10 години
7ми номер явно е фен на "Fight club" , но пък цитата е много на място!
6
1
 
6
 
! Отговори
MAIKA VI EBANA LUGZI преди 10 години
Оборотите на специализираните магазини за хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия намаляват драстично, сочат данните на Националния статистически институт за януари. Спрямо декември спадът е с 15.6%, а спрямо година по-рано - с 3.8%. Предварителните сезонно изгладени данни сочат, че като цяло в търговията на дребно оборотите през първия месец на годината нарастват с 0.5%, спрямо декември, а спрямо януари 2013 г. увеличението е с 5.5%. Увеличението е главно при продажбите на нехранителни стоки и на храни, но в неспециализирани магазини.
5
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
4 *** си ти бе ***.Какво лошо има да си купя смартфон.Пия си кафе и чета в интенет пресата и полезна за мен информация.Значи се образовам.Ти си *** ако си даваш парите за алкохол, цигари или други неща.
4
11
 
18
 
! Отговори
DDT преди 10 години
Тъпотата на българина не зависи от правителствата или икономическа обстановка. Купува на кредит китайски *** дето често не му трябват ей така, за да ги има. Типичен пример таблети и смартфони...Но това е селски манталитет нищо повече..
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До vesko02Там е работа, че не намалява а е само респектирана и принудена да се изнесе по градовете.
2
1
 
18
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Колкото намаля престъпността.
1
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да бе, да расте особенно на продажбата на лекарства!!!!! Другото е лъжа и пропаганда!!!!