Университетите не са корпорации, но трябва да търсят мястото си на пазара

Детелина Смилкова: Необходим е изцяло нов закон за висшето образование
11 мар 2014 12:22,
6
Университетите не са корпорации, но трябва да търсят мястото си на пазара
Снимка: Bulgaria On Air

Не поправка, а изцяло нов закон е необходим за висшето образование, коментира в ефира на Bulgaria On Air Детелина Смилкова, вицепрезидент на Висшето училище по застраховане и финанси.  Тя подчерта, че достъпът до знание вече е много по-демократичен, налице е глобална мобилност и образованието трябва да се адаптира към тази реалност.

По думите й бизнесът може да е от голяма полза за обучението, като участва в изработването на програми, като представители на бизнеса се включват в преподаването, в оценяването на студентите и т.н.

„Стажовете могат да се включат в образователната програма и да носят кредити за обучението,“ предлага още  Смилкова.

Според нея държавно финансиране трябва да получават няколко големи университета, в които да се прави и наука. Останалите следва да набират средствата на пазарен принцип.

„Университетите не са корпорации, но трябва да търсят мястото си на пазара. В САЩ финансирането от държавата е 10%. Останалите средствата се търсят от пазара,“ заяви Смилкова. Тя поясни, че конкурентоспособността между висшите училища може да се изгради чрез качеството на програмите, чрез партньорства с бизнеса и т.н.

Нейното мнение е, че редица университети у нас са по-добри от тези зад граница, но много студенти избират да учат в чужбина заради икономическата стагнация.

Според Смилкова рейтинговата система не е добра за оценка на висшите училища, тъй като не се взима предвид мащаба и структура на университета. Тя допълни, че споменатите предложения ще бъдат представи на конференцията "Образование и бизнес".

Tелевизия Bulgaria On Air е медиен партньор на събитието.
 


 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
бивш студент преди 10 години
аз съм бивш възпитаник на въпросното ВУЗФ.смея да твърдя че там по неведоми пътища винаги на всеки изпит се знаеха както въпросите на различните варианти на тестовете така и възможните отговори ако са повече от един.случвало се е преподавател да толерира един или група студенти на даден изпит и да застава над главите на други студенти с идеята да не се изкара изпита.някой преподаватели са правели заедно с теста и устен изпит и стоиш от 8 сутринта до 18/00 ч вечерта незав.дали си взел изпита
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истината е, че повечето ВУЗ-ве, предлагат нискокачествено образование и то по никому непотребни специалности. Затова поне половината от тях трябва да бъдат закрити. Ако човек иска да научи нещо, тогава той трябва да се самообразова.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В България има страшно много подготвени и отлични млади кадри. Но те нямат реализация и бягат. Тук в България работодателите имат чудовищни изисквания срещу което искат да не плащат нищо. Искат да вземат млад човек с високо образование, много стаж, който да работи по 14-16 часа на ден и по възможност да не иска заплащане. В нормалния свят не е така, там след завършване дадена фирма поема и изгражда кадъра като му осигурява кариерно развитите и нарастващо възнаграждение.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Уф, ади моля ти се, стига ревахте срещу държавните вузове и за това, държавата и на частниците да ви плаща субсидии, а ако неможе, то и на държавните тези субсидии да бъдат спрени, че да има мнооо ляб за вас. училище по застраховане - пфууу, аман от лапачи в тая държава - що не направихте един частен технически или химически, или въобще технологически вуз, а???? - Щот трябват много пари и няма лапачка, а не като застраховките и финансите......
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Висшето училище по застраховане и финанси=Смукачка на кинти!
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Зад граница е доста широко понятие. Ако госпожата има предвид Бурунди, Таджикистан или Сомалия е напълно права, но в световната класация СУ, който е с най-висок рейтинг в БГ не влиза в първите 200. Бълваме си тука едни кадри, които после стават бакшиши и сервитьорки...но така е, никой ни мой *** върна на село!

Спонсорирани публикации