Епархийският събор в Русе си хареса епископите Наум и Тихон

На 23 март ще се гласува кой от двамата да стане Русенски митрополит
Обновена: 16 мар 2014 14:10 | 16 мар 2014 13:56, Анисия Иванова
7
Епархийският събор в Русе си хареса епископите Наум и Тихон
Русенските епархийски наместници избират русенски митрополит. Снимка: БТА

На състоялия се днес епархийски избирателен събор в Русе избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове за Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум - 22 гласа; Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон - 15 гласа. Това съобщава отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ. Двамата са събрали изискваните от устава повече от половината  гласове.

След тях с по три гласа са Величкият епископ Сионий и Драговитийският епископ Даниил. Траянополският епископ Киприян получава 2 гласа, Главиницкият Йоан - 2 и Браницкият Григорий - 1 глас.

Гласували са 24 избиратели - по трима свещенослужители и трима миряни от всяка от четирите духовни околии в епархията/  Русенска, Разградска, Тутраканска и Поповска/, се уточнява в  информацията. Всички бюлетини са били редовни.

На 22 март е насрочено заседание на Св. Синод на БПЦ, на което ще се разгледа документацията от проведения избор и ще се изслуша докладът на наместника на Русенска епархия Доростолския митрополит Амвросий, на когото Св. Синод възложи организацията и провеждането на избора и управлението на епархията до избора на нов Русенски митрополит, се казва в съобщението.

Ще се разгледат и евентуално постъпи жалби от участниците в  избора. В случай, че Синодът счете избора за изряден, на 23 март ще се проведе в синодалния параклис каноничен избор, при който митрополитите ще изберат един от двамата епархийски избраници и ще го утвърдят окончателно за Русенски митрополит.

Владиците се конкурираха за вота на епархийските избиратели за Русенски митрополит. Катедрата там бе освободена от дядо Неофит, след като на 24 февруари миналата година той беше избран за патриарх на Българската православна църква и Софийски митрополит. Оттогава досега той продължи да управлява епархията временно до насрочването на вота за избор на негов приемник. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
Berbernica "Phi преди 10 години
Песничка от народното творчество : "Две петлета се скарали,пред поповата врата,поп излез-Зъл и им казал: "Иж-миш,ти гониш!"" Хванете попа бе,хванете го бе ! Вързан поп-мирно село !
6
1
 
3
 
! Отговори
Обреден дом преди 10 години
Щом се харесват да се вземат.
5
2
 
4
 
! Отговори
Христомир Илиев преди 10 години
На църква ходих на времето, бях набожен и все още съм.За мое най-голямо нещастие знам историите на 4 попа и от тогава не стъпвам в църква .Те не уважават и не вярват в господ, важни са парите, жените и властта .В очите ми паднаха и ги виждам като дявола черни, на нито една дума не вярвам, алкохолици и ненаситни любовчии, колко семейства развалиха .Мерзавци .
4
0
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Тук-поп,там-поп,навсякъде попoве! "Philips"!
3
4
 
6
 
! Отговори
varg преди 10 години
Баба Гуси там ли ще е ?
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вие от снимката кажете кой е истинския бог. Да ама няма да кажете,защото и вие от политико манипулиращи личности въздействащи върху простолюдното тъпо общество.
1
1
 
2
 
! Отговори
манго преди 10 години
поп да си на тия години...