Новата ЦИК обеща да работи честно и прозрачно

"Никой от нас няма да представлява политическа партия"
Обновена: 21 мар 2014 16:28 | 21 мар 2014 16:15, Веселина Йорданова
33
Новата ЦИК обеща да работи честно и прозрачно
Новата ЦИК започна работа. Снимка: БТА

Ще работим в екип, честно и прозрачно, обеща новият състав на Централната избирателна комисия. Всички членове на ЦИК бяха представени днес пред журналистите преди първото заседание на комисията.
Новоизбраният председател на ЦИК Ивилина Алексиева посочи, че за нея е чест да работи с професионалистите, които формират ръководството на ЦИК. Сред тях са хора с безкраен опит, от които съм се учела, каза още Алексиева, цитирана от БТА.

Преди днешното първо заседание на комисията, което ще обсъжда организационни въпроси, изказвания направиха всички нови и стари членове на ЦИК. Те се обединиха около мнението за честни и прозрачни избори по правилата.

Още по темата
Мария Мусорлиева, единственият зам.-председател на ЦИК, потвърди желанието на комисията да работи твърдо в екип. "Където има много работа, обикновено я вършат жени", каза още тя, визирайки изцяло женския състав на ръководството.

Всички членове са представени на партиен, квотен принцип, но след встъпването си в длъжност те стават независими, подчертаха още представителите на новия състав. Те обещаха още да работят в "прозрачна, информативна среда" и да подходят с отговорност и професионализъм, взимайки решенията като колективен орган.

"Няма да коментираме актовете и действията на други органи на властта“. Така председателят на ЦИК коментира факта, че не е изпълнен законът и комисията започва работа в непълен състав. Както Dnes.bg писа, парламентът продължи и днес споровете за последното вакантно място в ЦИК. ГЕРБ настояха отново кандидатурата на Маргарита Златарева за зам.-председател на комисията да бъде прегласувана, след като вчера мнозинството отхвърли номинацията й, което доведе до скандал в Народното събрание.

В отговор на журналистически въпрос Ивилина Алексиева каза още, че ЦИК ще работи в тясно сътрудничество с журналистите и няма да отказва коментари по никакви теми. "Оставете ни да работим, защото има малко време до изборите“, призова и Цветозар Томов.

Оттук насетне няма да има нито един член на ЦИК, който представлява никоя политическа партия. Ние сме независим държавен орган и ще работим като такъв, е мнението, около което се обединиха абсолютно всички членове на комисията. Те подчертаха, че оттук нататък ще имат една-единствена задача – да прилагат закона. Ще следваме закона и всички заседания ще бъдат архивирани и изнесени на интернет страницата на ЦИК, обеща още Ивилина Алексиева.

Според секретаря на ЦИК Севинч Солакова няколко са важните теми, които очакват да бъдат изпълнени - сформиране на обществен съвет, провеждане на кампания, изясняване на статута на съвета, който да е в помощ на ЦИК.

ЦИК има малко време да се приспособи към условията, тя трябва сама да си създаде условия за работа, да осъществи контакти с всички институции, които имат отношение към изборния процес, както и контакти със страните-членки на ЕС, с цел обмяна на информация и опит в сферата, подчерта Солакова.


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
GeorgePey преди 7 години
Централната избирателна комисия е НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНА И НЕЛЕГИТИМНА по отношение на следният текст:"Комисията се състои от 19 членове, включително председател, ДВАМА заместник-председатели и секретар."Допълнително:"За председател, заместник-председатели и секретар НЕ МОЖЕ да бъдат избрани лица, предложени от една и съща парламентарна група или от народни представители от една и съща парламентарна група." ;)
20
0
 
4
 
! Отговори
STANIK преди 7 години
Хората които познават ИВИЛИНА знаят колко е ,,честна''
19
0
 
2
 
! Отговори
24 преди 7 години
:D хахахаахах а тия отзад вижте как приветливо гледат
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко са добри на обещания На комунист вяра да нямаш
17
2
 
7
 
! Отговори
Тоя оня преди 7 години
"Никой от нас няма да представлява политическа партия" - Ха Ха - няма как някой да влезе в тая схема ако не е целувал ръка за вярност
16
7
 
13
 
! Отговори
анализатора преди 7 години
Видя се че червения *** е готов на всичко за власт, интересно ми е каква ще бъде новата манипулация спретната през май! Все пак трябва да признаем, че такава операция за измама на общественото мнение както на последните избори с мисия "Костнинброд" не е имало даже по времето на социализма! Ако бяха живи родителите на днешните комунисти биха се гордяли как са обучили децата си и как ***, даже и свободни в мисленето и гласуване, са толкова сляпи че гласуват за старите поробители!Поклон
15
5
 
14
 
! Отговори
TE преди 7 години
то и комунистите обещаха работни места, прозрачност ,да няма манипулации,да си подават оставките като сгрешат да ама не те никога не ГРЕШАТ - ОСТАВКА
14
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе вече прекалихте тоя народ за какво го взимате за подигравка ли? Бо__ уци! ОСТАВКА!!
13
5
 
18
 
! Отговори
ИСТ преди 7 години
С това изказване че няма да работите в интерес на никоя партия се издънихте. Защо тогава е този зверски вой тройната коалиция да има павече членове от опозицията. Целта ви е тройната коалиция да спечели изборите преди да са се провели. Нова костинбродска манипулация е замислила Оная Мънолувъ.УУУУУУУУУУУ
12
5
 
16
 
! Отговори
Оногондур преди 7 години
"Никой от нас няма да представлява политическа партия"Сега очаквам да си хвърлите партийните книжки и публично да се отречете от партиите в които членувате.
11
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
обещават всичко да е честно и Мая Манолова като види че губят ще видите как ще се разпищи че нищо не е честно . Тоя цирк сме го гледали вече .
10
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тия всичките досегашните трябва да се изметат иначе спасение няма .
9
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честност в България особенно по изборити ха ха ха ? НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА .Вие само с измами се уреждате там да сте и във ЦИК ,да сте и във МИГ да сте и във власта и т.н.
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИма, има. Майкъл Джексън, и всичките убавци в парламента, до един са били заклети комунисти на времето. Само фурнаджийската лопата не си мени нрава :)
7
12
 
3
 
! Отговори
Гражданска позиция преди 7 години
Централната избирателна комисия обеща да работи в екип, честно и прозрачно.Аз друго и не искам.
6
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бивш *** и бивш комунист не съществуват
5
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наслушали сме се на "Честно" и "Прозрачно". Няма нищо честно и прозрачно в тая държава!
4
7
 
17
 
! Отговори
Генчо Бицепса преди 7 години
И на мен татко ми обеща да ме води на море ама през зимата...и за колело ми обеща ама друг път.Аз думи и обещания не ям *** лицемерни които 24 години ни се изредихте до днес.Направете заплатите 2000 лева-1000 евро веднага Разбрахте ли *** такава дето ми работите Политик в БГ щото според ваши думи какво друго да бачкате при заплати 400 лева!Искам 2000 лева заплата и не ми дреме откъде и как!
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЦИК трябва да е независима от туморите във Парламента , а не да се избира от тях.
2
4
 
16
 
! Отговори
666 преди 7 години
бРЕ,ТИЯ ВЕЧЕ СЕ НАУЧИХА ДА ЛЪЖАТ!!!НАЛИ СТЕ ПО ПАРТИЙНИ КВОТИ?! ЗА КАКВА НЕЗАВИСИМОСТ ДРЪНКАТЕ!!!ТО ЕДНА НЕЗАВИСИМОСТ.....