Пушенето в кръчмите нарушава правилата за безопасен труд

Експерт: В баровете работят много хора с белодробни проблеми
Обновена: 25 мар 2014 11:01 | 25 мар 2014 10:46,
33
Пушенето в кръчмите нарушава правилата за безопасен труд
Снимка: Bulgaria On Air

„Масово не се спазва забраната за пушене по заведенията, а това освен че е в нарушение на Закона за здравето, е в разрез и с правилата за безопасен труд“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air Д-р София Ангелова, член на Дружеството по белодробни болести и председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести.

Тя обясни, че в барове, кафенета, дискотеки, ресторанти работят много хора с белодробни проблеми, като астмата например.

„Цигареният дим потиска ефекта на лекарствата, които тези служители ползват, и това на практика задълбочава изключително заболяванията на дихателните пътища. Да не говорим, че последиците от пасивното пушене са жестоки: 25% е по-голям рискът сред пасивните пушачи в семейството да заболеят от рак на белия дроб и 17% сред пасивните пушачи на работното място. Да не забравяме, че всяка година близо 4000 българи заболяват от рак на белия дроб и след 5 години са живи само 5% от тях“, обясни Ангелова.

Според нея контролът, който се осъществява от страна на районните здравни инспекции не е достатъчен, тъй като липсва капацитет. Проблемът е особено тежък в малките населени места, където всички се познават и проверяващите са в близки отношения с проверяваните, обясни още експертът.

„Контролът не е достатъчен и той не стряска хората. Има заведения, които имат добри обороти и не им пречи да си плащат глобите. Затова считам, че предложението да се затварят тези заведения е добро решение. Дори мисля, че един месец, каквато е идеята, е твърде малък срок, в който те да бъдат лишавани от право да посрещат клиенти“, допълни София Ангелова.

По думите й в първата година след въвеждането на забраната за пушене на обществени места в САЩ милион и половина пушачи спират цигарите. „Изпушени са 950 милиона пакета цигари по-малко. Предотвратени са 1500 случая с инфаркт на миокарда, 3540 случая с инсулт, от което са спестени 49 милиона долара медицински разходи. Трябва най-после да проумеем, че зад всеки един лев, който влиза като оборот в заведение, в което се пуши, стоят милиони левове, похарчени за здравеопазване“, добави Ангелова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
4
 
! Отговори
vens преди 10 години
тъжното е, че българите вярвате повече на Ванга, от колкото на научни факти, дигизирани като "Стъкмистика"... а лошото е, че най-много от пасивно пушене страдат децата ви.. айде със здраве!
23
0
 
2
 
! Отговори
vens преди 10 години
До Анонимен #21специално за теб в Cancer Research UK пише,че не си прав, защото "If you smoke, you are more likely to develop squamous cell cervical cancer. Researchers have found cancer causing chemicals (benzyrene) from cigarette smoke in the cervical mucus of women who smoke. They think that these chemicals damage the cervix. There are cells in the lining of the cervix called Langerhans cells that specifically help fight against disease. These cells do not work so well in smoker".
22
0
 
8
 
! Отговори
Мимоза преди 10 години
За тютюнопушенето, ясно! А какво стои зад всеки наш лев, похарчен за ужасната храна по магазините?! Изкупихме и изпоизядохме всичките *** на цивилизована и мислеща все за човека ЕВРОПА!
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До vensДа не говорим, че тая сттатистика е напълно измислена - удобна СТЪКМИСТИКА. Ако беше така от рак на белия дроб щяхя да умират САМО активни пушачи и чат пат (за разнообразие) некой пасивен. Ама не е така и заклети непушачи , които бягат далече от цигарения дим си умират на общо основание като сички останали. А защо не тълкуват статистиката, че пушачки не боледуват от рак на шийката на матката?
20
12
 
8
 
! Отговори
Кадилник преди 10 години
Аз ще си пуша където искам
19
9
 
12
 
! Отговори
Хахахаха преди 10 години
Пушенето вредно,пиенето вредно , чукането на чуждо вредно,шкембе чорбата вредна,а дядо ми от тези вредности изкара 104г.
18
11
 
10
 
! Отговори
Антиексперт преди 10 години
Експерт: В баровете работят много хора с белодробни проблеми !!!!.....Ами да си сменят работата бе "експерте" и да дойдат при нас в рудника дето бачкаме за 1/4 от техните пари на месец
17
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
целта на света е да се спре тютюнопушенето ,че да върви дрогата .там печелбата е по голяма .да не забравяме ,че вече всичко е пари ,а не че са загрижени толкова за нашето здраве
16
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като пия,не вредя на здравето на околните,а само на себе си (даже е спорно,че е вредно :)) ) ,а като пуша,обгазявам всички около себе си !! Това е разликата : - ОБГАЗЯВАНЕ !!
15
15
 
17
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
Край няма пропагандата ви. Цигарите ви виновни за всичко.
14
12
 
14
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
Край няма пропагандата ви. Цигарите ви виновни за всичко.
13
7
 
9
 
! Отговори
Факт преди 10 години
Алкохолизмът е друга бира, не може да го сравниш с тютюнопушенето. Той е наркомания. Под това разбирам: зависимост от субстанция която те променя изключително много и ставаш друг човек. После защо има приказки като: Goim nachez. Не е забавно, не ме разбирайте погрешно. Факт!
12
1
 
8
 
! Отговори
Георгиев преди 10 години
До Анонимен......е и как ще попаднеш на такова лошо място.Навярно съвсем слу4айно-нали....?Както и да е.Сядаш поръ4ваш си,хапваш -пийваш.....и си тръгваш без да плащаш В ЗНАК НА ПРОРЕСТ...................................ХИТРО
11
3
 
6
 
! Отговори
vens преди 10 години
До Анонимен #7nauchi se da chetesh! to si pishe... "Да не говорим, че последиците от пасивното пушене са жестоки: 25% е по-голям рискът сред пасивните пушачи в семейството да заболеят от рак на белия дроб и 17% сред пасивните пушачи на работното място. Да не забравяме, че всяка година близо 4000 българи заболяват от рак на белия дроб и след 5 години са живи само 5% от тях, обясни Ангелова."
10
3
 
7
 
! Отговори
az tam преди 10 години
Ама що им разваляте далаверата на хората... от едната страна Делян, майка му и Цветан ще захранват с цигари от Лафка-та, а от другата Огнян Донев ще продава лекарствата (еФтино разбира се :))
9
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не само в баровате, а и на много други места, пушачите не се съобразяват нито със закона, нито с правата на непушачите. Истина е, разбира се, че преобладаващата част от тях го правят, но когато условията позволяват, винаги се възползуват. Изводът е, че трябва отговорните фактори да се погрижат, както трябва. Има хора, които получават заплата за това. Време е да се заемат със задълженията си, защото децата гледат и се учат. Съвестта е нещо важно, но законите я възпитават, когато тя се колебае.
8
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тотална забрана и затваряне за заведение където се пуши!!!! Призовавам всеки който попадне в такова заведение, да си тръгне БЕЗ да плаща сметката в знак на протест
7
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо триете бе, блюстители на свободата на словото? Нека номер 1 да ми отговори защо иска пушачите да бъдат санкционирани, а алкохолиците - не? Или ви харесват пияните шофьори да ни блъскат по улиците? Заради такива "цензори" като вас сте паднали до 150 -то място в класациите!
6
5
 
11
 
! Отговори
IIvanoff преди 10 години
придвижването с автомобил, нарушава правилата за безрисково придвижване!
5
17
 
14
 
! Отговори
камелия преди 10 години
Защо ли всички защитнички на "чистия" въздух в заведенията като тази на фотото, приличат на ощавени гюдерии и са тежко ударени в главния мозък? Хайде да погнете и алкохола, ама не ви плащат за това от спиртната мафия, кукумицини рошави?