Българският принос към операциите на НАТО

Близо 13 000 бойци са участвали в мисии за 10 години
29 мар 2014 08:00,
39
Българският принос към операциите на НАТО
Снимка: архив, Reuters

Близо 13 000 български военнослужещи са участвали в мисии и операции на НАТО до момента, съобщава БТА. Днес се навършват десет години, откакто България стана пълноправен член на Организацията на Северноатлантическия договор – НАТО.

На 29 март 2004 г., в 20 часа и 50 минути българско време във Вашингтон министър-председателят Симеон Сакскобургготски връчва на американския държавен секретар Колин Пауъл ратификационния документ за присъединяване на България към Организацията на Северноатлантическия договор. От този момент България става пълноправен член на НАТО.

От присъединяването си към НАТО на 29 март 2004 г. България доказва, че е в състояние пълноценно да изпълнява задълженията и отговорностите, произтичащи от членството си в Алианса с утвърден образ на предсказуем, надежден и стабилен партньор.

България работи активно за укрепване на политическия диалог и на политическите консултации и координация в рамките на Алианса, дава своя принос към операциите и мисиите на НАТО в отговор на кризи и към развитието на военните способности на организацията.

Операцията "Актив Индевър" (Active Endeavour, ОАЕ) е една от мерките на НАТО за борба с тероризма и се изразява във възпиране, защита и откриване на терористични действия в акваторията на Средиземно море, от март 2004 г. операцията обхваща цялото Средиземноморие. От 2005 г. практически израз на подкрепата на България за операцията е участието й всяка година за срок от един месец с една фрегата - "Дръзки", с екипаж от около 110 души и една група от специалния морски отряд за проверка на корабите. Фрегатата участва и в провеждане на операции по ескортиране на граждански кораби на страни-членки на НАТО през Гибралтарския пролив.

Тренировъчната мисия на НАТО в Ирак (NTM-I) стартира на 14 август 2004 г. по молба на временното иракско правителство с цел да осигури конкретна помощ в подготовката и оборудването на иракските сили за сигурност. Помощта е насочена към създаването на ефективен, демократично ръководен и стабилен сектор за сигурност. Дейността на NTM-I е фокусирана върху подготовката и обучението на среден и ръководен персонал и установяването на енергично и надеждно военно ръководство на стратегическо и оперативно ниво. По своята същност NTM-I няма боен характер; тя е отделна операция, допълваща другите международни усилия по възстановяването на Ирак. България участва периодично в мисията с военни инструктори в зависимост от конкретните потребности.

Поемането на командването на Международните сили за сигурност в Афганистан (ИСАФ) през август 2003 г. е друга важна крачка към утвърждаване на ролята на НАТО извън Европа. На 18 май 2006 г. българското правителство разрешава изпращането на контингент от въоръжените сили на България за операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ИСАФ) в Афганистан за времето от 15 юли до 11 декември 2006 г. ИСАФ действат в Афганистан с мандат на ООН и са ръководени от НАТО. В съответствие с плана на Военния комитет на НАТО за осигуряване работата на международното летище в Кабул и според решение на Междуведомствения съвет за интегриране в НАТО от октомври 2004 г., България е водеща държава при управлението на аерогарата в столицата на Афганистан в периода август-декември 2006 г. Българският контингент е в състав до 70 кадрови военнослужещи и изпълнява задачи по осъществяване на оперативното ръководство на летището.

На 1 август 2006 г. България поема ръководството на най-важния инфраструктурен обект в Афганистан - летището в Кабул, за срок до 1 декември 2006 г. Това е първата самостоятелна мисия на българските Военновъздушни сили зад граница, които се включват в приоритетната за НАТО мисия в Афганистан под егидата на международните сили ИСАФ.

В началото на юли 2009 г. се провежда операция "Ocean  shield" (Океански щит) в акваторията около Сомалия. Решение за провеждане на операцията е взето от Северноатлантическия съвет, въз основа на Концепцията за подобряване дейността на НАТО в борбата с актовете на пиратство по море и оперативен план за операцията. На 17 ноември 2010 г. правителството на България разрешава участието на военнослужещи от Въоръжените сили на страната в операцията на НАТО.

На 30 март 2011 г. Министерският съвет разрешава изпращането на фрегатата "Дръзки" за участие в операцията на НАТО "Обединен защитник" в подкрепа на оръжейното ембарго срещу Либия. Фрегатата се включва в операцията за срок до три месеца от развръщането й. На борда на кораба има до 160 човека, включително група за специални операции до 12 военнослужещи. Те изпълняват задачи, свързани с извършването на охрана, конвоиране, проверка, отклонение и/или задържане на плавателни съдове в съответствие с приетите резолюции 1970 г. и 1973 г. от 2011 г. на Съвета за сигурност на ООН. След края на активните бойни действия срещу режима на Кадафи Съветът на НАТО решава на 28 октомври 2011 г. да прекрати операция "Обединен защитник", считано от 31 октомври 2011 г.

Общо в мисии и операции, ръководени от НАТО, до 24 март т.г., българските Въоръжените сили са участвали с 12 802 военнослужещи, от които 2 304 офицери, 2 942 сержанти, 7 530 войници и матроси, както и 26 държавни служители.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: натомисии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
чиче преди 10 години
Мноо теляци Бре???Има ли още Бани???
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аналогично на участието на българските войници по време на Втората световна - изпратени от Цар Борис-3 окупционни войски в Македония, са се занимавали предимно с депортиране на евреи в германските концентрационни лагери.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България участва с 12.802 военнослужещи във военни операции и предимно охрана на концентрационни лагери, ръководени от НАТО.
26
7
 
1
 
! Отговори
мишо преди 10 години
На 29 март 2004 г., в 20 часа и 50 минути българско време във Вашингтон министър-председателят Симеон Сакскобургготски връчва на американския държавен секретар Колин Пауъл ратификационния документ за присъединяване на България към Организацията на Северноатлантическия договор. От този момент България става пълноправен член на НАТО. Царя си е ЦАР ! Който го може, го може, след него само разпад и никакви цели..
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България да си стегне армията най-накрая. Още една причина за невъобразимо ниското ни самочувствие
24
1
 
1
 
! Отговори
tsonko преди 10 години
bg armia prenasya bg hartieni kopia nositeli na informacia ot bg darjavni finansovi dokumenti na amerikanski korumpirani finansisti za razpredelenie na spekulativni sdelki. bg armia ima rolya na magare.
23
1
 
5
 
! Отговори
Nik преди 10 години
До Един БългaринАми това стана с наше съдействие и подкрепа,защото се оказа че сме били много заблудени.Защо сме си мислили не мога да разбера,че хора които са хвърлили милиарди долари за да ни унищожат икономически,и да ни разбият системата(не че я хваля),ни мислят доброто,и са загрижени много за нас.Ние се оказахме много,ама много големи балъци.
22
15
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Полурусначетата, аре ако обичате. Тая тема не ви касае, коментирайте си спецназ-мецназ и портянките на руските окупатори.
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Близо 13 000 бойци са участвали в мисии за 10 години "Е лошо нема да убиваш в името на чужда кауза и държава. За всеки влак си има пътници са казали хората.В смисъл ако го няма контингента на НАТО - как другак да си упражняваш професията "наемен убиец за петрол" законно.Евелата за смелостта на българските войници, обаче смелост хвърлена за чужда кауза, а не за България, смелост за война нямаща нищо общо с интересите на родината ни.
20
2
 
3
 
! Отговори
Nik преди 10 години
До АнонименТози ционистки лобист е продажник на България и българите.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поне наравно с "големите" да получавахме от афганистанската "продукция".
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
използват ни за охранители на някои обекти .защо не използват наша бойна техника.защото нямаме такава.наличната не е съвместима с тяхната и е със съмнителен ресурс.
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Монито Паси как ни излъга, че НАТО ще ни помогне да модернизираме едва ли не за без пари нашата армия...дръжки...опростихме дълга на Ирак и Либия, в името на демокрацията...
16
3
 
14
 
! Отговори
Един Българин преди 10 години
Бащата Борис, присъедини БЪЛГАРИЯ към Германия на времето. Със смъртта си,поправи грешката. Но този комарджия просто ни бутна в свинарника,разбира се със съдействието на българския продажен елит. Господата,които успяха да оглозгат България. Това е основната грешка,да бъдем част от НАЦИОНАЛНАТА АМЕРИКАНСКА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ НАРЕЧЕНА НАТО. Еврейската националистична пасмина и българските продажници постигнаха своята цел. След което нещата ни са известни.
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А какъв е приносът на НАТО към България?
14
5
 
24
 
! Отговори
Тони преди 10 години
В момента мнозинството Българи са против членство то ни в НАТО............
13
2
 
6
 
! Отговори
Емо преди 10 години
Принос е ако имаш съществен или по-мащабен дял в операзията, българското си е точно участие колкото за принципа, в повечето случаи с 1-2 щабни офицери. Нямаме сили и средства за по-мащабни участия, тъа като нямаме достатъчно подразделения, които да осигурат ротация при мисии и същевременно да поддържат някаква готовност за мисия "Отбрана". Накратко имаме армия с някакви, макар и малки възможности за мироопазващи операции и никакви възможности за водене на военни действия.
12
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАТО? Не ни е работа да сме в тая фашистка организация.
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето там отиват парите за пенсии и здраве.
10
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наемници защитаващи чужди интереси.Убиващи за пари.Срам за България

Спонсорирани публикации