Смъкваме загубите на вода от 60% на 40%

Правителството прие стратегия за ВИК сектора за 10 г. напред
12
Смъкваме загубите на вода от 60% на 40%
Министър Десислава Терзиева. Снимка: БТА

Загубите на вода да намалеят от 60% на 40%, цели стратегия за ВиК сектора за 10 години напред. Документът, приет днес от правителството, е изготвен от Световната банка в изпълнение на разпоредбите на Закона за водите.

Той определя основните цели за развитие на отрасъла и предлага мерки за постигане на тези цели до 2023 година. „Идеята е цените да са социално поносими за потребителите, ВиК отрасълът да достигне съответствие с националните и европейски екологични изисквания, качеството на услугите и ефективността на ВиК операторите да съответстват на добрите европейски практики“, разясни министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

По думите й анализите показват, че с европари могат да бъдат финансирани около 30% от необходимите капиталови разходи във ВиК-сектора. Терзиева обясни, че е необходимо отделяне на допълнителни средства от държавния бюджет след 2016 година, които следва да покрият недостиг.

Инвестициите, които Световната банка е предвидила за десетгодишния период, са около 12.5 млрд. лева. Тези суми звучат драстично, но трябва да започнем, категорична е Терзиева. Около 5 млрд. лева от тях са за водоснабдяване, а останалите за отвеждане и пречистване на отпадъчни води. Министърът обясни, че стратегията е необходима стъпка и за ефективното усвояване на средствата по новата ОП „Околна среда“.

„Постепенно ще трябва да се излезе от това блато. Ако не започнем тази реформа, няма как да успеем да усвояваме средствата по оперативната програма 100% във ВиК сектора“, смята тя.

В края на този десетгодишен период трябва да се постигне 100% съответствие с европейските директиви. „Можете да си представите, имайки предвид сега състоянието на ВиК съоръженията и на ВиК операторите, където имаме загуби на води над 65%, колко усилия и инвестиции са необходими“, коментира министърът.

Терзиева напомни, че у нас има 75 хил. км водопроводна мрежа и ако реформата не започне, мрежата няма да може да бъде запазена, възстановена и да се предоставят качествени услуги на поносими цени.

Средствата по „Околна среда“ не се усвоиха добре, защото за милиони лева се правеха пречиствателни станции, които на някои места струваха много по-малко. Неефективно разходване на средствата ЕК няма да допусне в следващия период, коментира Терзиева.

Според нея голямата раздробеност – 51 ВиК оператора, води до отрицателно влияние за целия сектор. Затова стратегията предвиждала определен ред, по който да се окрупнят регионите, в които да се инвестира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Гневен преди 10 години
Премахнете закона с който ни задължавате да доплащаме разликата от показанията между общия водомер в жилищните блокове и личните водомери! Стига сте ни драли кожите! Водомерът вкъщи показва колко вода сме ползвали. Защо да плащам водата на отсъстващи съседи или за течове за които нямам вина???????????????????????? Така ли ВиК ще си покрият неплатените сметки от ***??????? Омбудсманът също каза че това "не е справедливо"!!!!!!!
11
0
 
3
 
! Отговори
Човек преди 10 години
Умря *** дето ги хвалеше и те сами....предизборно
10
0
 
3
 
! Отговори
Кой-Той преди 10 години
Само със стратегия толкова много,а когато приемат конкретика,не питай на хиляда процента.Само спрете кражбите в махалите и още 40 процента най-малко.
9
0
 
2
 
! Отговори
STANIK преди 10 години
Когато наближат избори нямате цена в обещанията,а след това за всичко са виновни други,но не и вие,а то е ясно оправете се с *** за водата тока престъпността неграмотността,ама не искате защото Бат Сали гласове ви носи
8
0
 
0
 
! Отговори
Velkov преди 10 години
dnes.bg, 65% sa zagubite na bg narod v bg banki mai? da ne ste se obarkali s vodata i levovete na bg narod v bg banki?
7
0
 
4
 
! Отговори
Подкрепям №2 преди 10 години
Ако се спре водата на *** "квартали" ще се окаже че загубите са 30%
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо ли имам смътния спомен, че подобна програма и май същите цифри бяха приети още по времето на кмета Янчулев по времето на големия режим на водата? И от тогава и досега - нищо ново под слънцето....
5
1
 
3
 
! Отговори
БАТ САЛИ ДПС преди 10 години
Аз пък си смъквам ГАЩИТЕ другарко и другото е д аме хванеш з а него !
4
0
 
10
 
! Отговори
Омръзнало ми е преди 10 години
Сега се сетихте за колосалните загуби по ВиК системите, но първото нещо беше дружествата да скачат за увеличение на услугата водоснабдяване! За да тръгне нещо, понякога трябва да се бръкнеш и постепенно да възстановиш инвестицията, до сега само народа се бърка в джоба и нищо не се прави. Относно пътните ремонти в София в момента - надявам се общината е съгласувала с ВиК къде се работи, защото ВиК обожават да дойдат на нов асфалт след седмица и да го нарежат, издълбаят и покрият с чакъл или кръпк
3
0
 
6
 
! Отговори
изнервен преди 10 години
Ще, ще, ще. Стига с тези програми - стотици стратегии, планове и програми и после нищо не се случва!
2
0
 
19
 
! Отговори
БПФ преди 10 години
Като първа мярка, спрете водата на незаконните *** катуни !!! Докога тия *** ще точат питейна вода на поразия, без да плащат, а разходът да се начислява на нас !!!!
1
0
 
12
 
! Отговори
zeus преди 10 години
Това хубаво, ЕС плаща, държавата плаща, Световната банка и тя, а накрая концесионерите ти вдигат водата и лапат без да са вложили и един лев, цялата система ни е сбъркана!