Лабораториите мерят алкохола на пияни шофьори, както си искат

Разминаванията идват от различните начини за работа с пробите
Обновена: 4 апр 2014 07:06 | 4 апр 2014 07:00, Елка Василева
17
Лабораториите мерят алкохола на пияни шофьори, както си искат
Снимка: архив, Reuters

"Лабораториите мерят пробите на пияни шофьори, както им скимне", пише "Труд". Всяка лаборатория измерва алкохолното съдържание в кръвта, както си иска. Липсва единен медицински стандарт при вземането, съхранението и подготовката на пробите.

Действащата наредба на МВР, здравното и правосъдното министерство от години е за смяна, а трите ведомства бавят приемането на нова. Това обявиха Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите от катастрофи, и разследващата журналистка от БНТ Мария Чернева. Те представиха резултатите от експеримент, при който една и съща кръвна проба дава различни резултати при изследванията в четири болници.

Разминаванията идват от различните начини за работа с пробите, възприети във всяка от четирите лаборатории. Тодоров подчерта, че медицинските работници нямат и единен еталон, с който да се съпоставят получените данни. Той даде пример с Германия, където във всяка лаборатория има доказани проби от 0,5, 1 и 1,5 промила. С тях се сравнява всеки газхроматографски анализ, за да се избегнат каквито и да е отклонения.

Организаторите на експеримента не бяха получили обяснение от нито едно от трите министерства защо продължава да действа Наредба 30 и не се приема нова. Преди няколко седмици пред "Труд" катаджии  обясниха, че има готов проект за наредба още от 2011 г. Тя обаче не е съгласувана между ведомствата. Освен това се чака парламентът да гласува поправки в Закона за движение по пътищата. До месец текстовете трябва да минат на второ четене и предвиждат освен кръв за проба шофьорите да могат да се изследват и със стационарни дрегери, монтирани в РПУ-тата. В такъв случай ще се мери алкохолното съдържание в количеството издишан въздух. Този метод обаче не е съвсем точен, защото зависи много от времето, когато е изпита последната чаша.

"След  експеримента продължавам да си задавам въпроса дали сме правова  държава, след като невинен човек може да влезе в затвора заради  неверни данни, а пиян шофьор да се отърве от възмездие", заяви  Владимир Тодоров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Silence преди 10 години
16,на лескарите също се казва,че няма пари.Изводът е,че там,където са парите,там е и този,на когото да известиш впечатленията си.
15
0
 
3
 
! Отговори
читател преди 10 години
Измерването може да се контролира технически като настройва показанията спрямо истината. Това се отнася за всички възможни измервания, независимо на какви величини! Затова са измислени и еталоните - мерки, с които да се проверява верни ли са показанията или грешни. Умът ми не разбира как оправданието "няма пари" ни е докарало до тук! Представете си един здрав човек, попаднал в лапите на тази мафия случайно, как ще го "лекуват". Това е резултат само от ПРОСТОТИЯ и АЛЧНОСТ, господа лекари!
14
0
 
5
 
! Отговори
asdasd преди 10 години
Това се случва с кръвните проби за алкохол.Представете си тогава какво става и какви са "истинските резултати" от всички останали изследвания, които се налага да се правят на почти всеки един от нас....
13
0
 
4
 
! Отговори
О,това е нищо... преди 10 години
Това е нищо в сравнение с работата на съдиите.... Да видите там за какво става въпрос,когато по един казус се изкажат различни съдии.Да видите на какво "правосъдие" сме подложени и на какво тълкуване на законите.Това е важното да се наблюдава и да се коментира постоянно.
12
0
 
9
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Преди време в една БГ-лаболатория при повторно изследване на кръвната проба на Иван Иванов се оказа, че той е бременен и няма наличие на алкохол.После при ДНК експертиза се оказа, че кръвната проба е на Петрова. Случайно работеща на това място в това време.Човека си оттърва глоба и книжката, а Петрова стана човек.
11
0
 
2
 
! Отговори
До 7 преди 10 години
Купила си апартамент, точно защото мерила по-малко и така на пътя има потенциални убийци.
10
0
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 10 години
Не бъди толкова сигурен. Може да имаш "късмета" да ти подменят пробата с тази на някоя пияна мутра, която си е шарила по веригата да излезе чист. Тука играят катаджии, медицински сестри, лекари и директори на болници.
9
0
 
4
 
! Отговори
BG преди 10 години
Колко пияни, направили нарушения че даже и със смъртни случаи се отървават заради вратички в наредбата, но тя не се осъвременява, защото органите, адвокатите и депутатите НЕ ИСКАТ. Те яко печелят от това - едните пари другите се отървават при явни нарушения. И така е навсякъде където им бутат пачки. ДА ПРОМЕНИМ ТОВА !
8
0
 
8
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
А пък някои КАТ-аджии измерват алкохола по дебелината на портфейла ти.Колкото си по-дебел, толкова си по-тавряз.
7
0
 
4
 
! Отговори
d преди 10 години
само да си кажа..ми те разни университетски учени всекидневно ни заливат с тъпотии ТОВА полезно после някой плати и правят другото по полезно ,демек КОЙ КОЛКОТО ПЛАТИ ЗА ДА ВЪРВИ БИЗНЕСЪТ С ДАДЕН ПРОДУКТ!! всичко опира до парите АКО НЕ Е ПАРИ ЗНАЧИ Е МНОГООО ПАРИ!!!
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам как го мерят, но имам братовчедка мед. сестра на тази работа и си купи 2 апартамента.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама така работят и медицинските лаборатории. Резултати за ракови маркери, хепатити и всякакви дивотии пристигат редовно в болницата, че после ги пращаме ПАК на друга лаборатория. Или изпращат стари резултати на пациентите и ти гледаш и се маеш, как може всичко да е едно към едно едно и също. Пълно безобразие е просто. И това всичко идва от системата, която нашите кретеноиди все още не искат да реформират, че да има ДАЛАВЕРА!!!
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И аз се чудя 4-5 промила възможно ли е!
3
1
 
10
 
! Отговори
До #1 преди 10 години
Дори и не подозираш колко грешиш. Някакво количество алкохол се съдържа в кръвния поток на човек, ако ще и да не близвал през последния половин век. Само почистването на кожата над вената ти с памуче напоено със спирт,при вземане на кръвна проба ще добави осезаемо количество, което ще излезе в резултатите. Въобще ... докато не се въведат ясни и точни стандарти, ще е така.
2
2
 
10
 
! Отговори
?! преди 10 години
Има ли нещо нормално в тази държава?
1
1
 
12
 
! Отговори
Територия преди 10 години
Не, наистина няма такава държава. Живеем в някаква прокълната територия в която мързеливия катаджия отбива деня, друг да дойде. Ама, че има проблем, ама да се натисне за промени в законите и наредбите - забрави. Онова недуразумение Алекси не-му-помня-името освен да обикаля телевизии друго не може.