В НИМ представиха спасено от ДАНС златно съкровище

Цената на находката би достигнала няколко милиона евро
14 апр 2014 15:10, Мария Захариева
7

Снимка: БТА

Петнадесет хиляди златни детайли от три огърлици, по-стари от всички известни досега тракийски съкровища у нас, могат да се видят в Националния исторически музей /НИМ/.

Съкровището, спасено от незаконен износ при операция на ДАНС преди няколко седмици, днес бе представено в музея пред репортери от министъра на културата Петър Стоянович, председателя на ДАНС Владимир Писанчев и директора на НИМ Божидар Димитров.

"Находката е от началото или средата на третото хилядолетие пр.н.е., от около 1500 г. преди Троянската война и с около 2500 г. по-стара от всички познати досега тракийски съкровища, намерени по нашите земи", каза Димитров. "Най-старо остава Варненското съкровище, новата находка запълва част от голямата празнота между него и Вълчетрънското съкровище, разделени от голям период, през който не са намирани златни предмети. Това е голямата научна стойност на находката, която има и висока художествена стойност - свидетелства за присъствието на високотехнологична цивилизация по днешните български земи, съхранявана и развива през дълъг период от време", допълни той.

До няколко милиона долара или евро може да стигне цената на експонатите, ако се представят на международен търг, каза Димитров в отговор на въпрос.

"Спасяването на съкровището е своеобразен апогей в дейността на охранителните органи в тази сфера, показва резултатите от доброто сътрудничество на различни институции - Министерството на културата /МК/, ДАНС, НИМ, МВР, и гради образа на България като законова държава, която брани и съхранява своето културно-историческо наследство", посочи Петър Стоянович. По думите му е много важно и че спасените находки се излагат в НИМ и са достъпни за посетителите.

"Радвам се, че много хора могат да видят съкровището, което има национално и световно значение. Спасяването му ни прави горди, че сме българи и ни представя добре пред света", отбеляза Владимир Писанчев. Той благодари на колегите си за професионализма и отдадеността на работата, както и на МК и другите институции партньори.

Божидар Димитров награди Владимир Писанчев с грамота, която НИМ връчва на тези, които допринасят за обогатяването на колекциите му.

(БТА)


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Иво преди 4 години
ТОВА Е НА ЧЕРЕПА,ТОЗИ *** СИ РАЗВЯВА КОНЯ И ДЪРЖАВАТА СЕДИ.....
6
2
 
9
 
! Отговори
Жоро Бекъма преди 4 години
Сега ги показвате, ама тия истинските ли са или вече уговорихте цената за истинските и това са вече копията...Изподменихте всичко, кой да ви вярва вече?
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Naistina e cenno zashtoto e s 2000 godini po-staro ot drugite namereni po nashite zemi.Otkrito e okolo Stara Zagora.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе,г-н Писанчев!
А бе,г-н Димитров!
Тези три финни, нежни огърлички може и да ни представят пред света, но по-друго си е ако спретнете една изложба от многобройни мутрешки сиджимки, дебели като синджир на клозетно казанче! Пък да напишете там и едно пояснение, че всеки притежател на такава дрънкулка си има поне по още 5-6 подобни и че носи целият този панаир на дебелия си врат и очарова чалга момите.
Да види света какви юнаци имаме - хем яки, хем богати! Да види и да се чуди (на дереджето ни)!
3
4
 
10
 
! Отговори
Тотка Пилотка преди 4 години
Добре ,че са ДАНС ,че куките и митничарите нищо не пазят !
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"До няколко милиона долара или евро може да стигне цената на експонатите, ако се представят на международен търг, каза Димитров в отговор на въпрос."
Ти да видиш ! Значи имало официални търгове, че и международни ... А тука на пра баба ми долната риза трябва да регистрирам.
И защо половината са изложени, а другите в пакетчета? На търг ли ще ходят ?
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и това без Пеевски да е шеф на ДАНС невъзможно