Дайнов: В България се развива автентичен битов фашизъм

Путиновите клишета били наложени в Розово
Обновена: 29 апр 2014 09:43 | 29 апр 2014 09:43,
194
Дайнов: В България се развива автентичен битов фашизъм
Снимка: архив Булфото

В България се развива автентичен битов фашизъм, който е на основата на ксенофобията и омразата. Това каза в студиото на Нова телевизия политологът проф. Евгений Дайнов по повод случая в село Розово.

Миналата седмица напрежението в село Розово беше изострено заради настанени в къща в селото сирийци. Бежанците имали статут и чакали своите документи. Розовчани заявиха, че се страхуват от чужденците и се притесняват за безопасността на децата си. Населението в селото събра 550 подписа срещу бежанците. След протести сирйците напуснаха селото.

Същевременно жители на селото обявиха, че биха приели украинки или англичани в селото си.

Проф. Дайнов коментира, че омразата се легитимира чрез медиите. Според него нивото на цивилизованост не се поддържа и даде за пример зимата, в която „по всички телевизии минаха какви ли не фашисти да обясняват, че сирийците са канибали и ще ни изядат децата“. Дайнов коментира, че недопустимият език на омраза, минавайки през телевизията, става допустим.

„Ако не бъде спрян този фашизъм, който се надига, ще стигнем до Русия“, прогнозира политологът. Според него руският президент Владимир Путин умишлено е отглеждал фашизъм. В резултат на това Русия се е превърнала във фашистка държава. „Русия носи война, която е неизбежна, Русия си носи насилие“, добави той.

Проф. Михаил Неделчев коментира, че основният проблем в създалата се ситуация е, че мисленето в това село не е изолиран случай. Според него е важно да се разбере дали този свят е внушен или те наистина го усещат като враждебен. Той коментира и аргументите на розовчани срещу сирийците и представи хипотетична ситуация, в която той решава, че не харесва розовчани и не иска да живее с тях.

Неделчев определи като интересна украинската тема, която според него е намерила място в съзнанието на жителите на село Розово. Според него са успешно наложени путиновите идеи и клишета за чиста общност. Същевременно в съзнанието на розовчани трябва да дойдат не просто украинци, а украинки, отбеляза той. „Има вулгарен сексистки момент в тази история. Те се страхуват от изнасилване, но те са готови да изнасилват“, коментира още той.

Дайнов даде за пример две сирийки, които са негови студентки. Той разказа, че момичетата си плащат семестрите, идват на занятия и се представят добре на изпитите и попита дали трябва да ги изгони, за да пази България за българите. „Кои са тези българи? Очевидно аз не съм“, добави още Дайнов.

Двамата анализатори зададоха въпроса какво би станало, ако децата на розовчани, които са на гурбет в Германия или Испания, са подложени на същото скотско отношение, каквото и сирийците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
в селата хората са наплашени от *** набези разберете те не са против самите хора те са против неизвестното страх ги е че и в това село ще почнат кражби и изнасилвания на деца и възрастни
3
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дайнов,ще ти повяраме , че си истински алтруист и идеалист , а не платен *** , ако лично дадеш пример и прибереш у вас си ''бежанци'' ,същото важи и за сподвижниците ти
2
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
селата не са големите градове в големите градове хората свикнаха да се заселват всякакви а в селата хората са едно голямо семейство там се познават и трудно допускат чужди в селото с отворени обятия ако до *** на село настанят някакви дето никой не ги знае дали ще си спокоен
1
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Розовчани,прочетете добре какво ви казвам!Трябва да се страхувате от червено-*** МУТРИ,които идват скоро на власт,а не от едни убити от живота нещастници-бежанци и децата им!