Как да защитя парите, които съм инвестирал в банкови депозити или други активи?

Как застраховката Живот може да ми помогне да избегна риска?
Обновена: 20 май 2014 16:09 | 8 май 2014 08:49, Екип на Dnes.bg
Как да защитя парите, които съм инвестирал в банкови депозити или други активи?
Петър Дамянов - Финансов Директор MetLife България

Постигането на правилния баланс е основната мантра, която присъства във всеки аспект от нашия живот – вкъщи и на работното място. Балансът е дори по-важен, когато става въпрос за финансово планиране и спестявания. Колкото по-добър е балансът, толкова по-сигурни сме, че необходимата сума, на която разчитаме в определен момент, действително ще се материализира.

Баланс означава диверсификация (разпределение на риска). Диверсификация по отношение на различните финансови инструменти, емитентите, географските райони, както и валутите.

Диверсификацията на инвестиционния риск, когато планирате своите спестявания, реално означава, че една лоша инвестиция, като например акция на определена компания, чиято цена се е намалила драстично, или недвижимо имущество, чиято цена е паднала наполовина, няма да застраши съществено дългосрочните Ви цели, като доходи след пенсионирането или финансирането на висшето образование на детето Ви. Това е причината, поради която добавянето на животозастрахователна полица към Вашия инвестиционен портфейл, изграден от други инструменти като банкови депозити, акции и недвижимо имущество, е необходимост и трябва да бъде част от всеки един правилно изграден финансов план за Вас и Вашето семейство.

Животозастрахователните полици са инструмент, създаден да предложи на клиентите способ за дисциплинирано спестяване и същевременно застрахователно покритие. Рисковата част на полицата най-често се използва като инструмент, който може да замени пропуснат от Вас доход в случай на настъпване на застрахователно събитие. По този начин полицата представлява сигурност за Вашите любими хора в случай на непредвидени събития и подсигурява осъществяването на финансовите цели на семейството – цели като изплащане на ипотечен заем, финансиране на семейния бизнес или на висшето образованиe на детето Ви.

Инвестиционната част на животозастрахователната полица Ви позволява да акумулирате средства, които ще бъдат предоставени при настъпването на падежа на полицата. Клиентът може да избере измежду две опции в зависимост от неговите нужди:

Еднократно плащане на цялата натрупана сума

или

Месечни или годишни плащания за определен период от време.

В периода до падежа на животозастрахователната полица застрахователната компания ще инвестира постъпленията от клиентите си, създавайки широко диверсифициран инвестиционен портфейл (инвестирайки основно в облигации, които като цяло са с по-нисък риск от инвестициите в акции), разпределен в различни географски райони, индустрии и емитенти. През определени интервали в клиентската сметка ще постъпва инвестиционният доход, генериран от компанията. Трябва да отбележим, че  животозастрахователните полици носят сравнително нисък риск, защото застрахователните компании подлежат на значително ниво на регулация от страна на правителството.

Инвестиционните портфейли на основните застрахователни компании, особено на мултинационалните застрахователи, са широко диверсифицирани, като по този начин се избягва значителният риск от висока концентрация в един емитент или индустрия. В допълнение, инвестиционните портфейли на тези компании са постоянно наблюдавани от инвестиционни експерти, които, например, биха препоръчали продажбата на определена ценна книга, ако се прецени, че съществува значителен риск за ликвидността и платежоспособността на емитента на въпросната ценна книга. Това води до ниско рисков инвестиционен портфейл, ключов компонент, когато основната цел на инвестиционния портфейл е да подсигури бъдещия стандарт на живот на застрахованите лица и техните семейства.

Накратко, покупката на животозастрахователна полица е инвестиция с ниско ниво на риск, която подсигурява един по-спокоен живот и реално помага за разрешаването на жизненоважни въпроси като:

• Какъв комфорт ще имам по време на пенсия?

и същевременно

• Какво ще се случи с любимите ми хора, ако не съм в състояние да подсигурявам тяхното бъдеще?

За допълнителни въпроси и коментари по темата пишете на: Мариян Йорданов.

Посетете и сайта на MetLife.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание