50 болници са на ръба на фалита, алармира Андреева

Акредитацията на болниците били пожелателен процес
Обновена: 10 май 2014 13:56 | 10 май 2014 13:56, Красимир Ангелов
30
50 болници са на ръба на фалита, алармира Андреева
Снимка: БТА

50 болнични заведения в страната са на ръба на фалита, съобщи в предаването "Факторът Кошлуков" по ТВ7 здравният министър Таня Андреева. Причината за тежкото финансово състояние на болниците са буксуващата реформа в сектора и липсата на правила за разкриване на лечебни заведения и критерии за качество на обслужването в тях.

"В момента акредитацията на болниците е пожелателен процес, няма създадени критерии за качество, няма регламент, който да задължава частните клиники да не връщат пациенти”, коментира тя.

По тази причина и Министерството на здравеопазването е изготвило промени в законодателството, които да въведат критерии за откриване на болници и предоставянето на услугите в тях. Сред предложенията са всички клиники в България, без значение на собствеността, да обслужват пациенти по всички клинични пътеки и задължително да осигуряват спешна помощ.

Ще бъде създадена и Национална здравна карта, която да покаже нуждите от здравните заведения по региони.

Таня Андреева отново коментира, че не смята, че България има сериозен проблем относно изтичането на медицински кадри. Тя обаче призна, че младите лекари търсят не само по-висока заплата, но и възможности за реализация в чужбина.

"Тук чиракуването на младите е по-дълго и така се забавя процесът на професионално израстване, което обяснимо вълнува специалистите", допълни Андреева. Според нея обаче това е наследен манталитет в системата и трудно ще бъде променен с наредби.

Още икономически и политически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: болнициТаня Андреева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Констатации, констатации, констатации...Понякога си мисля, че българските управници могат само да 1. Крадат2. КонстатиратМерки - нулеви. И тази така... Времето си тече, констатациите си валят, хората си ***. И нищо не се променя.
6
1
 
8
 
! Отговори
ГЕРБСП преди 9 години
Танче, като колега, ще съм по-мек към теб, все пак си и по-добре от оная сврака с мозъчна ампутация Анастасова.Та ти имаш следната единствена задача, да биеш камбаната и да разпускаш пасажерите:Здравеопазването ни е в процес на бавна катастрофа !!!Кой ще маха кърлежите от гърбовете на хората след 10 години, питам аз, няма да има лекари, сестри, може кардио-трансплантациите санитарките да ги правят...
5
0
 
23
 
! Отговори
optimist преди 9 години
Какво значи, че Андреева алармира?! Не е ли тя, министъра на здравеопазването, съответно човекът, чиято работа е здравеопазването да работи и да не фалират болници. Вчера същата госпожа се изцепи, че спешната помощ била трагедия. Тези констатации всеки може да ги направи и без да е министър. Мисля, че жената не е за този пост, впрочем както не са и болшинството от колегите й в Министерски Съвет...
4
2
 
11
 
! Отговори
историк преди 9 години
Другарки и другари привърженици на комунизъм-созиализъм-БКП-БСП , ще ви задам един лесен въпрос. Щом като толкова ви харесва времето преди 1989 г. , защо не направихте партизански отряди и с оръжие да защитавате социализма както сега правят в Украйна. Защото се искат топки, а вие нямате . Предпочитате да стоите при полите на жените си и да псувате, ето това сте т. н. социалисти. Така беше и през 1944 г. . Дойдоха Руснаците и бяхте първи с погачата и солта да ги посрещате. След това обаче мандраджиите бяха много смели когато убиваха невинни Българи и ги затваряха по лагери. Това е истината и ни
3
1
 
19
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"чиракуването на младите е по-дълго и така се забавя процесът на професионално израстване"Те затова и бягат в другите нормални държави, където"чиракуването" им се заплаща ДОСТОЙНО!!!Не е като да си обслужващ персонал на малцинствата, постоянно в стрес и заплаха за живота си!
2
1
 
21
 
! Отговори
брб преди 9 години
Давайте за *** да има пък после чакайте...
1
0
 
21
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Ама тя си стои и си ги обявява тези лоши новини,все едно зависи от някой друг да ги промени ??? Как може такова безхаберие бе :@ От една година сте на власт,казахте че ще строите "малки пироговчета" ; "имало пари" а сега изведнъж ти АЛАРМИРАШ че болниците са пред фалит ? Еми след такава информация,нормалните хора си подават ОСТАВКАТА,но ти понеже си някаква АЛАРМА и само стоиш и АЛАРМИРАШ,като за ПРОСТАТАТА! ! !