Нитратите в зеленчуците ни са 10 пъти над допустимото

Салатите, спанакът, марулите и зелето са най-уязвимите
Обновена: 14 май 2014 07:11 | 14 май 2014 07:10, Камелия Цветанова
55
 Нитратите в зеленчуците ни са 10 пъти над допустимото
Снимка: Булфото, архив

Нитратите в зарзавата у нас са десет пъти повече от допустимото според нормите на Световната здравна организация (СЗО). За това алармира вчера инж. Лазарина Герова, управител на частна лаборатория за контрол на зеленчуците и плодовете, пише в. "Монитор".

Европейските изисквания, които спазва и нашата страна, са със значително по-висока граница. За спанака в момента и през лятото горната граница за съдържание на нитрати е 2500 мг/кг, докато тази на СЗО е 250 мг/кг.

За малките деца допустимото ниво е 50 мг/кг продукция според световната организация. Подобно е положението и при другите видове зеленчуци, които се контролират. През миналата година и от началото на тази няма хваната нито една партита с нитрати над допустимото.

В страната има мониторингова програма за съдържанието на нитрати, от началото на март е започнал активният сезон за анализи, съобщи Дарияна Бакалова от акредитираната към Българската агенция по безопасност на храните лаборатория. Правят се изследвания за съдържание на нитрати в салати и марули, рукола, салата айсберг и пресен и замразен спанак и детски пюрета на зеленчукова основа.

В регламент 18 81 са указани максимално допустимите количества на някои замърсители в храните. За марулите от оранжерия нормата през зимата е 4500 мг/кг, от 1 април границата пада на 3500 мг на кг за стоката от парници и до 2500 мг на кг за полските. Нормите, определени в европейското законодателство, са за пет групи зеленчуци, които са най-рискови. Преди 1999 г. обаче у нас са се контролирали всички видове, категорична е инж. Герова.

Според нея оттогава непрекъснато се увеличава нивото на замърсяване, а производителите няма откъде да проверят какво има в зарзавата. Тя твърди, че изключително много се злоупотребява и с понятието биопродукти, защото те може да са пълни с нитрати, въпреки че са подхранвани  само с естествени торове. Въпросът не е какъв е видът на тора, а дозата, категорична е Герова. Биопроизводството се базира на естествените торове, но ако те се предозират, замърсяването може да бъде опасно колкото е при изкуствените.

Листните зеленчуци са най-уязвими на замърсяване с нитрати. Салатите, спанакът, марулите и зелето са в рисковата група, към тях попадат също така пресният лук и пресният чесън, пресните картофи, морковите, тиквичките и дори червеното цвекло. То може да достигне невероятни нива на замърсяване, предупреди експертката. Особено опасно е замърсено зеле да влезе в туршията, където заедно със солта става канцерогенна бомба.

При летните зеленчуци опасността намалява. Доматите, краставиците и чушките, произведени на полето, не са толкова опасни, затова зеленчуците, отгледани направо на полето, са най-подходящи за трапезата ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: нитратиСЗОзеленчуци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде е м-во на замеделието и комисията за контрол на храните????Спят ли?Да ги събудим тогава.Докога ще тровим децата си????
47
0
 
2
 
! Отговори
ЗЕЛЕНЧУЦИ КОЙТО НЕ Я преди 9 години
1. В месото също има, освен това термично обработени нитратите стават нитрити..2. Без натриев нитрит е невъзможно да се направи привлекателен на външен вид салам, защото именно той му придава апетитния червен цвят. Т.е. като ядете салам поемате хем *** хем нитрити.3. Накисването на зеленчуците във вода помага за отстраняването на нитратите.4. Витамин С, възпрепятства превръщането на нитратите в нитрити и образуването на нитрозамини - подправяйте обилно с лимонЯжте зеленчуци!
46
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кво ви пука вееееееее, тъй или иначе всички ши умрем !
45
1
 
2
 
! Отговори
ХА,ХАА АМИ ,ДА... преди 9 години
ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ Е МЕНТЕ!!!ДЪРЖАВАТА , ПАРТИИТЕ , УПРАВЛЯВАЩИТЕ ......СЪЩО!!!ВИЕ СЕГА ЛИ ГО ПРОУМЯВАТА Е, БЕ....ХА,ХА,ХАААААААААААДОБРО УТРО!!!
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кви нитрати ,бе пъпеш...ха,ха,хаааааааа...Знаеш ли колко струва един чувал селитра??!!КОЙ МИСЛИШ ,ЧЕ МОЖЕ ДА СИ ГО ПОЗВОЛИ , А....???ЧИЧО Е БЕДЕН , КАТО ЦЪРКОВНА МИШКА!!!
43
1
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Иначе има незнам си колко контролни органи, които са такива само на хартия и за заплата.Те са като "3-те маймуни" - " Не видях, не чух, не разбрах!"
42
0
 
0
 
! Отговори
xyz преди 9 години
Ami edno golyamo BRAVO , che sme ya dokarali dotam ! Zatova li sme tolkova bolni ?!...Kakto se kazva i Bog ne moje da ni pomogne , ako nie samite ne si pomognem s po-zdrav razum ! Kato pribavim cyalata situaciya s prirodata + stres + bezparichie i bezrabotica = otgatnete sami chrez realnostta , koyato ni zaobikalya ! Otnasya se za celiya svyat ! Rayat e v drugi izmereniya , opredeleno i bez samnenie , no i tryabva da go pozaslujim - ne se iska mnogo, stiga da ne zabravyame kakvo e to !
41
1
 
5
 
! Отговори
тиква преди 9 години
зеленчуците-отровни ,месото тоже, млякото е с неизвестен произход, въздух мръсен, вода ужас , убуде...??????????????????как да живеем тогава????????????????Опс ,забравих почва замърсена..ми то.......
40
0
 
3
 
! Отговори
REWE преди 9 години
BG Краставици се продават в REWE Германия , значе нема нищо
39
2
 
7
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
Най-замърсени са контрабандните зеленчуци - от Турция, Македония , Гърция и Йордания. Биозеленчуците трудно могат да са с наднормени количества нитрати. Ресурсите на азот за биоземеделието са ограничени. Не разбирам камелия защо употребява турската дума за зеленчук - зарзават? Може би защото сайта е близък до управлението на страната.
38
1
 
8
 
! Отговори
Дааааа преди 9 години
До Анонимен -40А ти си най-големия ***. Повече от изгнила маруля !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
37
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо няма медийна истерия срещу отровата ръсена от самолети в небето-Кемтрейлс-химически следи???Всичко това пада в земята,ние го дишаме,пада върху главите на децата ни!!!Гледайте небето и търсете отговори.Ако нямате представа за това-в чичо Гугъл има много информация
36
6
 
24
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Нали скачахте по площадите с ръцете с двата пръста?!Стана обратното на това което искахте!
35
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
38Всичко българско е ***!!
34
3
 
14
 
! Отговори
Кратун преди 9 години
С нитрати ни занимаваха, когато щелия свят говореше за радиацията от АЕС В.И.Ленин в Чернобил. Занимаваха ни, за да заглушат тези, които предупреждаваха за радиационна опасност. Какво се прикрива сега? Защо се опитват да ни разсейват пак с глупости? (нитрати се добавят във всички салами за да си запазят цвета и като консервант. Ядем нитрати всеки ден)
33
2
 
32
 
! Отговори
aha преди 9 години
Значи цяла зима ядохте вносните "безнитратни" зеленчуци и мълчахте. Сега като започнаха да продават български и почнахте да пишете как били пълни с нитрати! Що така все срещу българското ревете?
32
7
 
16
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Драги сънародници, никога България няма да се оправи докато не си замине от политическия живот БКП-БСП-ДС. Защо Чехия, Полша и Унгария се оправиха-защото няма такива партии на власт. Колкото и троловете на мутреса Моника да плюят по ГЕРБ и Президента толкова по ясно изпъква тяхната антибългарска позиция. Значи можеш от Москва и Путин да получаваш пари / БСП и Атака / , а не можеш да да бъдеш точен със своите съюзници ЕС и НАТО. Това е мечтата на комунистите-социалисти. Тогава да си заминават за Москва , защо се натискат да ходят в Брюксел, като водачите на листи Станишев, Сидеров и Бареков .
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
bio-lavka.kiev.ua/productvit47.shtml
30
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е много тежко криминално престъпление да произвеждаш отровни храни.В Китай РАЗСТРЕЛВАТ за такова нещо.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Яжте бугарското.То ще ви отрови най-добре!Някакъв *** искаше да прави магазини за български стоки само.*** бандитска.