Надзирателите в затворите са в стачна готовност

Искат заплати колкото на полицаите до края на годината
Обновена: 22 май 2014 16:03 | 22 май 2014 15:58, Камелия Цветанова
20
Надзирателите в затворите са в стачна готовност
В края на миналата година надзирателите също протестираха. Снимка: Булфото, архив

Синдикатът на надзирателите в затворите вече е в протестна готовност,  съобщи Иван Петров, председател на УС на синдиката.

Протест засега няма да има, но от синдиката очакват от Министерството на правосъдието да предприемат нужните мерки, за да не се стига до стачка.

Още по темата
Напрежението сред надзирателите е огромно и ненужно нагнетено, смята той.

В сила вече е заповед, която променя работата на надзирателите и вместо досегашните 24 часови дежурства те вече работят на смени от по 12 часа. Според Петров обаче този режим на работа няма да подобри ситуацията и няма да спомогне за решаването на проблемите, защото много хора пътуват от по-отдалечени места, а по този начин се натоварват финансово.

Така например вместо 8 пъти на месец тези надзиратели ще трябва да пътуват по 16 пъти, посочи той.

Министерството на правосъдието ни забрани комуникацията с медиите веднага след бягствата от софийския затвор и общежитието към затвора в Бургас, заяви Иван Петров, цитиран от БТА.

Синдикатът не приема колективното вменяване на вина след двата случая и настояват вината на обвинените в пропуски в охраната да бъде доказана в съда.

Синдикатът е категоричен, че иска изравняване на заплатите с тези на полицаите и това да се случи до края на годината.

Над 3.5 млн. лева дължи ГД "Изпълнение на наказанията" на тези, които са я осъдили за неплатен извънреден труд.

Финансовото състояние на местата за лишаване от свобода се влошава, бюджетът всяка година се намалява. Държавата е абдикирала от задължението да ги финансира, а има и недостиг на надзиратели.

Така например, ако са нужни 30 души за охрана на затворници, има само 20-ина. От десет назначени шестима напускат в първата година-две, след като започнат работа.

Правят се икономии и от камери за видеонаблюдение. Вместо 50 се слагат 40, посочиха от синдиката.

В последните години професията е компрометирана. Попадаме в новините само по скандални поводи. Последните 4 годни почти нямаше социален диалог. С този кабинет обаче постепенно се изгражда. Но последните случаи рязко промениха отношението към нас, каза Иван Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
3
 
! Отговори
Пострадал преди 9 години
До Друг участник в конк и аз съм пострадал от машинациите на този ***. Легенди се носят за него и за тарифата му. Питайте хората в Стара Загора по колко време им стоят помаците, дето той ги е докарал там и чакат на старт за Кърджали, но често минават и през Хасково. Вижте обявите за конкурси и ще се ориентирате.
18
1
 
2
 
! Отговори
друг Служител преди 9 години
Альоу, троянския Бек, ти си напълно заблуден и неграмотен, Джанка такава!!!***, не виждаш ли, че тъпия пехотинец Митко-Ментата Дим да го няма, успешно добута ГД"ИН" до ръба на ФАЛИТА - вече над 3.5 Милиона дължи оглавяваната от Митко главна дирекция на стотиците служители, които са го осъдили, бре *** провинциален!?.Като завършат всички дела, сумата ще надхвърли Четири Милиона!!!Ще изчистим Къщичката, като му образуват дело и вместо да го пенсионират с 20 заплати, Митко да е уволнен-дисцип
17
4
 
2
 
! Отговори
pppppp преди 9 години
Xora ne se pravete na golemi razbiratili nali znaete che ste doshli da rabotite pojelanie s molba na koito ne mu xaresva znae kakvo da napravi pak molba no za NAPUSKANE :) I kakvo vi prechi da rabotite na 12 chasa AAA AAA ne mojite da spite :)
16
1
 
0
 
! Отговори
Троян преди 9 години
Служител, много си зле.От такива като теб идват бедите в системата.Трябва да си изчистим къщичката.Синдиката си е добре.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо всеки може да внесе всичко в затвора и защо стават извращения по затворите, няма ли кои да ги... надзирава... тези затворници?
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност те имат ли право да правят стачки?
13
2
 
5
 
! Отговори
урунгел преди 9 години
Искат заплати колкото на полицаите до края на годината -и ако не,какво????
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изхода е частни затвори, тип каторга! Там затворниците ще бачкат яко без да им се плаща и затворите ще се издържат от съответните приходи.
11
5
 
4
 
! Отговори
Стачка ли преди 9 години
Няма смисъл.Не вдигнат ли заплатите-пускайте затворниците!
10
3
 
6
 
! Отговори
Друг участник в конк преди 9 години
Има един началник в София - Юлант Йорданов. Той е зам. председател на централната комисия по конкурсите и си има схема за уреждане на негови сродници от Кърджалийските села. Назначават се хора в по далечни служби и като се освободи място в Кърджали ги мести там. Местните да духат супата. Сега не се чудете защо имат претенции за 24 часовите смени. Не мисля. че човек е достатъчно работоспособен през целия 24 часа на смяната.
9
7
 
8
 
! Отговори
Anonimen преди 9 години
искате пари , искате добри смени, а бягат затворници ..... хахах аз тая не я виждам как ще стане .... а още повече на по-ранния коментар....... да защитават правата на тези, които са пропуснали затворниците .... тва вече е немислимо ...... я си стягайте задниците...... и стачка готвят, заради това, че им бягат затворниците, ай сиктир !!!
8
4
 
8
 
! Отговори
Кандидат за надзират преди 9 години
Много несериозно звучи сентенцията, че защото живеели в отдалечени места за това трябвало да работят на 24 часа. Като не им харесва да си стоят в отдалечените места. Като се явяват на конкурсите и като търсят връзки да се оправят категорично заявяват, че нямат проблем с пътуването и заемат места на местни хора. Сега искат да се съобразяват с тях. Аз участвах в конкурс за 5 места, от които всичките ги спечелиха хора от Кърджалийските села - на около 100 км от мястото.
7
4
 
2
 
! Отговори
zz преди 9 години
Да се затворят в килите и да не излизат докато не им се изпълнят исканията !!!
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ABE TUFLECI NQKOI S BAKLICA DA VI E KANIL NA DARJAVNA SOFRA . KAZANO VI BE . PARI NEMA . KRIZA E GLUHI LI STE . AIDE V KA6TI PRI MAMA I TATE . TATE NOSI , MAMA MESI , SIN4ETO PAPKA . SA6TO KATO NA DARJAVNA ZAPLATKA ...
5
5
 
12
 
! Отговори
СЛУЖИТЕЛ преди 9 години
Незабавна оставка на синдикалния председател Иван, който е пълен Гол ***!!!Серсеми, защо Не защитихте авторитета на надзирателите, включително и на уволнените за бягството на Шатката и Гватемалеца???!.Защо не обяснихте на Обществото, че затворниците са назначени на "работа" в пълно противоречие на чл.248 от ЗИНЗС???!.Забранили им били на тези гламарници да комуникират с Медиите!!!?.Сега ще Ви забранят да се виждате и със семействата си, защото сте служебни *** и минетчии!!!.Оставка!!!!!!
4
1
 
12
 
! Отговори
Гражданин преди 9 години
Шефовете в затворите са, като клошари-събират от всички затворници пари, услуги и др.,а синдикатите край тях въртят опашки с изплезени езици, като истински ***, я за повишенийце на заплати, порционче или издигане в кариерата .
3
8
 
11
 
! Отговори
Ветеран преди 9 години
Каквито надзирателите такива и ръководителите на затворите!*** до ***, мила моя майнольо, корумпак до корумпака,, *** до простака!!!.
2
5
 
5
 
! Отговори
Печен дърт пандизчия преди 9 години
Докато стачкуват, никой ли няма да пази затворите?Ами ако по време на стачката стане пожар, наводнение или земетресение? За да не се окажат с доживотни присъди заради това, че някой затворник е загинал по време на такова бедствие, нека да оставят затворите отключени, докато стачкуват. :)
1
4
 
21
 
! Отговори
истина е преди 9 години
Затворниците имат повече права от охраната . Сега само да се скарат на някой убиец , той веднага подава жалба ,и пазача мачка каскета на килима . На третият път е уволнен !!