У нас няма да има сериозен ефект от вторичните трусове

Ботев: Земетресението е далече от нашата територия
Обновена: 24 май 2014 14:49 | 24 май 2014 14:49,
19
У нас няма да има сериозен ефект от вторичните трусове
Снимка: архив, Reuters

На територията на България не би трябвало да има сериозен ефект от вторичните трусове. Това заяви за БТА проф. Емил Ботев, ръководител на департамента "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Той обясни, че Егейската зона е характерна с това, че след по-силните земетресения има много последващи земни трусове, които се усещат там - в Северна Гърция.

Още по темата
Това е така, защото последващите земни трусове обикновено са с максимален магнитуд, който е с единица по-малък от този на главното, основното земетресение, каза проф. Ботев.

Затова тези последващи трусове в Егейско море биха били с магнитуд най-много от 5-5.5 по Рихтер, но по-голямата част от тях ще са с магнитуд от 3-4, предположи сеизмологът.

Станалото днес земетресение е далече от територията на нашата страна и активизацията на този процес в Егейско море няма пряка връзка със сеизмичната активност у нас, коментира проф. Емил Ботев.

Земетресението от днес в Егейско море с магнитуд от 6.5 по Рихтер е възможно да се усети и на около 400-500 километра разстояние и затова земният трус е усетен силно във Варна, Шумен, София, защото в столицата има по-високи сгради.

Кърджали е най-близко разположеният по-голям български град от епицентъра на земетресението в Егейско море и това разстояние е около 200 километра, каза още проф. Ботев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-високите етажи в София може да паднат нищо че е далече.
14
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Sofiq- grad pulen s milion i nagore selqnduri, klo6ari, narkomani i ***. A oblastnite sela sa edni ot nai-propadnalite v stranata.
13
3
 
2
 
! Отговори
Ник преди 9 години
до Анонимен 16 В София няма животни защото хората много миришат и скункс няма да издържи. Толкова се гордеете със тази столица че препикавате от кеф.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХахахахахаИзвън Столицата хората живеят в близост до обори, кошари и свинарници, а както е добре известно животните имат навика да предупреждават стопаните си преди земетресение.
11
1
 
9
 
! Отговори
Хахахахаха преди 9 години
"защото в столицата има по-високи сгради." А, стига ве! А, извън столицата хората живеят в землянки.. :D
10
2
 
2
 
! Отговори
Яна преди 9 години
Не мислете, че по-леките афтършокове са безобидни и пренебрежими - много са коварни, защото всеки един разхлабва коя и да е сграда и постройка. Тези въздействия се наслагват, не зависимо, че на пръв поглед няма щети! При едно бъдещо земетресение, макар и от 5-6 степен, може да бъде коварно разрушително, тъй като сградите вече ще са необратимо разхлабени и ще рухнат точно от тези многобройни остатъчни трусове. Така, че не се радвайте, че голямото друсане мина, а малките са люлка за забавление.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кометарите се трият в този сайт
8
0
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
До до ХА-ХА-ХАТи, си още едно доказателство за опростачения български народ.Разбира се, че земетресението е ужасяващо природно бедствие. Говоря по принцип, а не за конкретното. Българин съм и ми е тъжно, че точно на празника на науката и култирата 24-ти май за пореден път се убеждавам, че в България са останали и размножили само *** и *** като теб !
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
s prirodata shega niama. da se radvame, che ne e imalo jertvi i razrushenia i se nadiavame da ne se razliulee pak zemiata. glupavi komentari ne sa nujni. zivota e edinstvenoto, koeto imame.
6
1
 
6
 
! Отговори
Харпър преди 9 години
Хубавото е, че има много афтършокове и в момента, дано това предвещава затихване.
5
2
 
6
 
! Отговори
не се е усетило преди 9 години
ама на твоят *** бос ДОГАН *** ще му паден барбекюто върху очилата на кратуната па вземи пририта да го изпратиме с бели чаршафи и червени карамфили и ритници леко студен дейма
4
0
 
2
 
! Отговори
!!!!! преди 9 години
"У нас няма да има сериозен ефект от вторичните трусове"???Какъв е този ефект? Може би търсения ефект е декупаж (напукване)?
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХА-ХА-ХА !"....а трети даже се радват на това ужасяващо природно бедствие ... "Като не си го усетил как разбра, че е ужасяващо природно бедствие? И ако си го възприел като такова защо се пишеш "ХА-ХА-ХА" и в тона ти има доза подигравка? Ти кой си че да съдиш българския народ? Народност? Турчин-*** или ***?
2
9
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
ami sled tozi trus ako se otvori ognishteto v pernik otnovo ?
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега нали е модерно контраграждани, контранаблюдатели та контратрусове ще има ли?