Оставката на Андреева не била на дневен ред

Парите в столичната спешна помощ харчени неефективно
Обновена: 3 юни 2014 09:55 | 3 юни 2014 09:52,
92
Оставката на Андреева не била на дневен ред
Министърът на здравеопазването Таня Андреева. Снимка: БТА

Проблемът на Спешната помощ в София е в организацията и контрола на екипите. Сега той ескалира, защото през годините никой не се е заел да го разреши. Това каза пред bTV здравният министър Таня Андреева.

Тя беше категорична, че в столичната Спешна помощ неефективно е разходван ресурс и вина за това има ръководителят на Центъра.

Андреева  посочи, че не всичко в системата е разрушено и има пътища за решаване на поставените от спешните медици искания.

Министърът отново посочи, че в столичния център са раздавани неправомерно заплати, като брутните са три пъти над основните, а администрацията взимала 20%-40% повече от лекарите.

„При насрещните проверки, които започнаха да се правят, е имало позвънявания от хора, които са в щата на ЦСМП- София, срещу които е отразено заплащане, но те са казали, че отдавна не работят в спешния център. За всичко това ще бъдат сезирани отговорните институции“, заяви Андреева.

Още по темата
Тя отново посочи, че тази финансова злоупотреба е на настоящия директор, който в момента е в болнични.

Резултатите от анализа, който Министерството на здравеопазването направи в спешния център в София, за инфраструктура и апаратура, не са добри, каза още здравният министър. По нейни думи последните линейки са купувани по време на Тройната коалиция.

Тя посочи, че в новия програмен период за първи път от Брюксел са извоювани 140 милиона евро за здравеопазване, като над 20 милиона ще бъдат насочени за оборудване и линейки.

При наличен ресурс ще продължи и увеличението на заплатите на спешните лекари, повтори Андреева, като напомни, че миналата година те бяха увеличени с 10 на сто. Тя потвърди, че в столичния спешен център има ресурси за повишаване на заплатите чрез вътрешно преразпределение, отделно се осигуряват и екипи, за да се реши кадровият проблем. До седмица се чакат първите резултати от проверките за възможни финансови злоупотреби в столичната спешна помощ.

Министър Андреева заяви, че държи премиера Пламен Орешарски в течение на проблемите в Спешна помощ. Тя коментира, че темата за нейната оставка като министър на здравеопазването не е на дневен ред. Андреева няма притеснения, че кризата в Спешна помощ ще й коства поста и увери, че работи за подобряване на условията на работа в системата.

Междувременно лекарите от спешния център в София заявиха, че не са доволни от посочения нов изпълняващ длъжността изпълнителен директор д-р Александър Златанов, обяви д-р Богданова, която замества директора д-р Георги Гелев.

Медиците са разочаровани от срещата при министъра вчера, защото очакват веднага решение за увеличаване на запралите и броя на лекарите, а министърът е дала обещания в бъдеще време.

Днес в 11 часа продължават протестите на медиците от Спешна помощ пред Министерството на здравеопазването.

Още новини от България вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
6
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До Анонимен 19,Бойко изхарчи 3.8 милиарда от резерзва, и плати дълговете от 3 милиарда, които оставиха предишните от БСП и ДПС. Законите ни позволяват да се взима от тези пари! И не е незнайно къде отишли - ни беше толкова далече времето и всички са чули или чели за какво точно са харчени!
26
3
 
6
 
! Отговори
Да преди 9 години
Искам БСП да е във властта поне още два мандата, за да могат качествено да обезлюдят, фалират и разпродадат България и да се приключи с тая мъка.
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека припомня, че всичко започна след като българите скочина на спешна помощ заради нейната некомпетентност. Смъртта на фотографката. А защитната реакция бе оставкааа и стачкааа. Що за простотия?
24
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом гербавите калинки риват, значи вървим в правилната посока!
23
2
 
5
 
! Отговори
до 27 преди 9 години
и кой се е свършил работата? Да не би линейките да бяха повече, или заплатите и условия на труд по-добри? Като беше диктатура никой не смееше да шукне. А и лекарите ги бе страх да говорят и по телефона!
22
2
 
14
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Естествено, че няма да я махнат, нали е първа дружка на Моника, по-скоро оня плюмчо Олигарски ще си тръгна, но Танчето остава !
21
0
 
8
 
! Отговори
ББ беден българин преди 9 години
От 2000 г. народа страда от некадърни управляващи.Кой ли не се изреди да търка парламентарните скамейки и да си тръгне милионер,неразследван и ненаказан-ВСИЧКИ!Не могат са изброят лесно!?Всеки следващ е по-некадърен от предишния,но предишния отново иска да е на власт??? 14 год.едни и същи простаци-чуйте им речника,словореда,мисълта,селския манталитет,всяка дума е обида,нищо смислено,все друг им е виновен,нападението-най-добрата отбрана. Моля ви избягайте в чужбина-там отиват кадърните!!!!!!!!!!!
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква комунистка е тази - бивша близка дори с дете от министъра на културата, за когото най-малко може да се каже, че е комунист. Лични контакти и връзки определят нейното и на министъра на културата назначения. Той беше единственият седесар, който се застъпи за Орешарски, когато Надка Михайлова го отсвири от кандидатурата му за кмет на София. Няма сини, няма червени - всички са се оплели като свински черва, водени от личните и на обркръжението си интереси.
19
0
 
3
 
! Отговори
до 20 преди 9 години
***, а как иначе ще си пишеш опорните точки? А и малко разнообразие няма да ти е излишно. Вчера стоеше прав от куртоазия на сирените за Ботев, днес се бориш срещу "светлий комунизъм" на Ботев. А къде го видя коя комунизъм не е ясно.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега се извинява за грешните цитати на високите заплати в спешната помощ,какви грешки нали цитира одитния доклад или и той е грешка.Май цялото това управление е една голяма грешка
17
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-ясно е и от бял ден, че има злоупотреба със средства. А този началник вместо да поеме отговорността си излиза в отпуск - не желае даже да си покаже лицето.
16
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
герберските калинки ВЪН! Иначе няма оправия. За 4г налазиха и се бетонираха навсякъде! Вън спящите клетки на герб!!!!
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Назидателно размахва пръст,добра подготовка от комунистическата партия и лично протеже на Моника Мишокова, ще съсипе всичко за едната идея на зрелия социализъм. Чудовищтния комунизъм за малко да ни махне от картата на света, сега социализмът ще довърши. Да е честита на всички млади и стари социалисти,но аз не я искам не ми я навирайте в лицето това чудовище.
14
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма такъв цинизъм и лицемерие - Тиквата прибра и похарчи незнайно къде 1 000 000 000 от здравната каса, тия питат още къде са ни парите.
13
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Режи до здраво! Който е кадърен ще се оправи!
12
1
 
14
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
15 линейки за двумилионна София и 150 автомобила на депутатите!От 2012 г.обществена поръчка за 20 нови линейки,друга такава имало ли е?Каквато и да е запатата,каквато и да е организацията,вижте добре картата на София,натовареността на екипите,обажданията колко са на денонощие,нормално ли е с 10-11 линейки да се обхване града?Докато неосигурените ни *** сънародници използват линейките като аптечки,докато лекарите работят с риск за собственото здраве,заплатите не станат ли нормални,няма да се
11
7
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 9 години
изобщо не е заради либса на линейки, а заради безхаберието на спешна помощ! А и лекарката която дошла не знаела как се прави изкуствено дишане?!?!? А и фалшифицирани документи кога е тръгнала и кога пристигнала! Какво повече... А ти си пиши опорните точки, дано ти плащат поне. Дано не ти идва на помощ тая кадърна докторка на теб!
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудовище експерт в съсипията на хората и геноцида над народа, добро образование има от партийната школа и Моника
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До zzzЩе бъде по-страшна........ха ха ха
8
3
 
8
 
! Отговори
бг преди 9 години
МАЙ НАГЛОСТТА И Е В ОЧИТЕ А НЕ В СЪРЦЕТО И ВИДИМО И ТРЯБВА СЪРДЕЧНА ОПЕРАЦИЯ ЩОМ ТОЛКОВА ЛЕКАРИ ИЗЛИЗАТ С ТАЯ ДИАГНОЗА ,А ТЯ КАТО ПАЦИЕНТ АКО ОТКАЖЕ ДА СЕ СЪРДИ НА СЕБЕ СИ .......У НАС ВИДЯ СЕ НАСИЛА И В ЗАТВОРА НЕ ВКАРВАТ А ЧАКАЙТЕ ,,ОСТАВКА''