Почитаме мъртвите. Днес е Черешова задушница

На този ден живите се молят за напусналите този свят
29
Почитаме мъртвите. Днес е Черешова задушница
Снимка: Булфото, архив

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Денят е свързан с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни. Тази обща панихида познаваме като Черешова задушница.

На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.

На този ден живите се молят за отишлите си от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите, сочи църквата.

В памет на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност. Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
31
 
! Отговори
dipv преди 9 години
"И видях престоли; и на тия, които бяха насядали на тях бе дадено да съдят; видях и душите на ония, които бяха обезглавени поради свидетелствуването си за Исуса, и поради Божието слово, и на ония, които не се поклониха на звяра, нито на образа му, и не приеха белега на челото си и на ръката си; и те оживяха и царуваха с Христа хиляда години. Другите мъртви не оживяха докле не се свършиха хилядата години. Това е първото възкресение.Блажен и свет оня, който участвува в първото възкресение; над такива втората смърт не ще има сила; а те ще бъдат свещеници Богу и на Христа и ще царуват с Него хил
17
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според Библията след смъртта тялото отива в гроба, Божият Дух който оживява човека се прибира при Бога, а душата на човека-мисли, спомени, мечти изчезва, остава единствено записа за човека в небесните книги. По този запис хората ще бъдат възкресени - тези , които са вярвали в Христос ще възкръснат при неговото скорошно Второ Пришествие, а които не са вярвали хиляда години по-късно за съд.
16
0
 
31
 
! Отговори
dipv преди 9 години
"Денят е свързан с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък."Това е чисто езическо поверие и няма нищо общо с Библията. Исус Христос в Йоан 11 глава каза: "Нашият приятел Лазар заспа; но Аз отивам да го събудя. Затова учениците Му рекоха: Господи, ако е заспал, ще оздравее.Но Исус бе говорил за смъртта му; а те мислеха, че говори за почиване в сън."(Йоан 11:11-13)
15
0
 
36
 
! Отговори
Amin преди 9 години
Бог да благослови душите на всички добри мъртви или живи хора!Вярвам, че душите на добрите продължават да живеят и след смъртта и че ще намерят утеха....А на онези хора, които приживе са служили на Дявола, които са пренебрегнали Божието слово и съзнателно са причинявали страдания, никога няма да намерят покой!
14
0
 
34
 
! Отговори
И орехови листа! преди 9 години
Бог да прости покойните ни близки.Авторите на статията са пропуснали да споменат един важен обичай, който българите спазват от векове - на Черешова задушница е задължително да се поставят поне няколко листа от орехово дърво върху всеки гроб. Вярвало се е, че тези листа ще пазят сянка над главите на мъртвите в летните жеги.
13
1
 
38
 
! Отговори
Да помълчим! преди 9 години
До задушницаСрам ме е за тебе, срам ме е от тебе, срам ме е, че има българи, които и в този ден не могат да помълчат.До Кавхан Ти по дефиниция си езичник. Твоята вяра трябва да е в Тангра, а не в Христос. Какви ги плещиш?
12
6
 
36
 
! Отговори
задушница преди 9 години
Бог да прости Атака и БСП
11
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bog da prosti vsichki martvi i tezi za koito niama koi da se pomoli .Az mislia che chovek sled smartta e tochno tova koeto e bil i predi da se rodi. Mir za martvite dushi i razum na jivite da preminat prez jivota vazmojno nai dobre
10
16
 
33
 
! Отговори
Християнин преди 9 години
След като сред Божиите служители има толкова много хомосексуалисти, напълно вероятно е и Бог да е хомосексуалист. Логично е, нали ги е направил по свой образ и подобие.В такъв случай, трябва ли и аз да стана хомосексуалист, ако искам да отида в Рая?
9
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бог да прости мъртвите , и лека им пръст , идададе разум на живите
8
0
 
45
 
! Отговори
optimist преди 9 години
Лека им пръст. Нека Бог да ги прости.
7
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Гербеста мутраAma vi biat za 9-i pyt :)))
6
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Myrtvite ne gi mislite, mislete za jivite
5
1
 
39
 
! Отговори
ODESSA преди 9 години
Всеки е живял със надежда, ако не за себе си поне, за децата си. Прости татко,внучето ти ще е добре.
4
0
 
62
 
! Отговори
681 преди 9 години
Бог да прости мъртвите, а живите бъдете здрави и мъдри!
3
2
 
65
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Хора,радвайте се на...живота,защото е твърде...кратък.Смърта е неизбежна и всички еднакво са отдалечени от...нея.Ако не можеш да правиш...добро,не прави поне...лошо на ближния си.В такива дни,да си спомним за нашите починали близки,Бог да ги прости и вечна им памет.
2
18
 
36
 
! Отговори
Кавхан преди 9 години
Това е ЕЗИЧЕСКИ РИТУАЛ, НЕ ГО ИЗПЪЛНЯВАЙТЕ В НЕГО НЯМА НИЩО ХРИСТИЯНСКО А ПРЕДСТАВЛЯВА ОТДАВАНЕ НА ПОЧИТ НА ДЕМОНИ. Човешките души не бродят по земята а са съдени и изпращани веднага на отредените им дестинации според делата им и вярата им в Бога и Иисуса Христа. Мъртвите бродещи земята са нефилимите - демоните - нечистите духове от царството на княза на тоя свят - дявола. Отхвърлете езическите обичаи и се уповавайте на Бога и четете СЛОВОТО МУ.
1
4
 
44
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
А дали си ***

Спонсорирани публикации