Патова ли е ситуацията около "Южен поток"?

Експерти: Докато не бъде решена кризата в Украйна, газопроводът няма да получи одобрение
Обновена: 9 юни 2014 14:42 | 9 юни 2014 14:39,
75
Патова ли е ситуацията около "Южен поток"?
Снимка: архив, Reuters

Какво ще е бъдещето на проекта „Южен поток“, какъв е полезният ход за българските политици? Investor.bg потърси мнението на експерти ден след като проектът беше официално замразен от премиера Пламен Орешарски след среща с американски сенатори. 

Руската страна ще държи докрай изпълнителят да не бъде сменян, прогнозира за Investor.bg икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ). Според него проектът ще бъде замразен, докато не бъде решена кризата в Украйна. След това работата по газопровода може да продължи, като дори е възможно българското правителство, което и да е то, да проведе нова процедура, вече в съзвучие с очакванията на ЕС.

Стайков допълни, че е много вероятно и тогава победителят да бъде същата компания.

Припомняме, че Европейската комисия започна наказателна процедура за начина, по който е проведен търгът по избор на изпълнител у нас. Опасенията на Брюксел са, че при процедурата не са спазени очакваните принципи за прозрачност, липса на дискриминационни условия и равен достъп на всички.

От друга страна, проблем е изборът на самия изпълнител. След месеци мълчание как вървят преговорите, „Южен поток България“ най-накрая обяви победителя – руската компания „Стройтрансгаз“. Фирмата е с голям опит в изграждането на подобни инсталации, но и е в „черния списък“ на фирми, наказани от САЩ заради анексирането на Крим.

„Докато нещата около Украйна не се изчистят, която и компания да бъде избрана за изпълнител, „Южен поток“ няма да получи подкрепата на САЩ“, смята и енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Според него натискът срещу руския президент Владимир Путин в момента е тотален, в резултат на което Русия започва да се „затваря“ и отново можем да говорим за зараждането на нова Студена война.

Дипломацията на САЩ е по-прозрачна и по-брутална, докато руската е многоходова, обясни още Тасев. Затова и премиерът Пламен Орешарски е бил поставен в ъгъла по време на посещението на тримата американски сенатори и е нямал полезен ход по отношение на „Южен поток“.

Строителството на газопровода, без той да изпълнява изискванията на Третия либерализационен пакет, би означавало истинска финансова катастрофа за страната, уточни още експертът. Той припомни, че европейските регламенти предвиждат лицензиране на дейността на „Южен поток“ след неговото построяване.

„Национално безотговорен регулатор, който одобри проект, неотговарящ на европейското законодателство, ще доведе до санкция за страната в размер на 10% от брутния приход на проекта. При това не еднократно, а ежегодно до отстраняване на проблема“, обясни той. Според него допълнително и по съпътстващата наказателна процедура ще бъде определена дневна санкция, която България ще плаща, докато не изпълни изискванията.

Тасев смята още, че част от проблемите на страната с Европейската комисия идват от лошата комуникация и по думите му „буквално сме в „черен списък“ на Брюксел“. Само нашите евродепутати не се консолидират – взаимно се топят и топят и държавата“, обясни още експертът.

Има два аспекта на проблемите с „Южен поток“, смята и председателят на Балканската черноморска и газова асоциация Валентин Кънев. От една страна е забранителният списък на САЩ, а от друга – процедурите на Европейската комисия.

За Кънев проблемите с наказателната процедура могат да бъдат преодолени – в момента правителството очаква официалното писмо от Брюксел и уточнява своята позиция. Според него трябва да бъдат уточнени неяснотите около проекта и той ще може да бъде реализиран.

Санкциите срещу определени фирми и лица пък са в основата САЩ да поискат спирането на проекта, посочи Кънев. По думите там няма проблеми по отношение на либерализацията на енергийния пазар. „Не смятам обаче, че забранителният списък е нещо, което „Газпром“ не може да реши“, допълни още Кънев.

„Пътят на "Южен поток" е преговори и договаряне, каквото беше постигнато със „Северен поток“, коментира още експертът.

„Южен поток“ ще продължи да бъде тема и по време на преговорите между ЕК и Русия по отношение на цената на природния газ за Украйна. Допълнително на 13 юни у нас пристигат експерти от Европейската комисия, които да уточнят правните аспекти по проекта.

Още за икономика и политика четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Патова е за бедния българин щото ако го имаше щеше да има и работни места за бедния българин Орана,подръжка и др а честито българино!!!
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Наблюдаващ"айде стига с тези басни и легенди. Има ли още романтици, които да им вярват наистина? Който работи най-много да си плати сметките и дотам. За повече (апартамент, кола, образование на децата) трябва да работиш цял живот, и пак гаранция нямаш."-----------------------------------------Aide stiga , verno li ?znachi sys $60 000 godishno samo si plashtash "smetkite" i za drugo niama
51
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 9 години
"Докато не бъде решена кризата в Украйна, газопроводът няма да получи одобрение"Ами в глобалния капитализъм действа Капиталът, а не Демокрацията, както неуморно ни лъжат. Който не слуша, се притиска до ъгъла и се мачка, докато посинее от задух и клекне. Проблемът, е, че докато непослушната баба Меца посинее, половин Европа ще е хвърлила топа от студ, а САЩ ще влязат с още 10 трилиона долара вътре, истерично размахвайки си оная работа на света, който все по-малко вярва, че им е най-голяма.
50
0
 
9
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 9 години
До ДА ВИ СВЕТНАХайде стига с тези басни и легенди. Има ли още романтици, които да им вярват наистина? Който работи най-много да си плати сметките и дотам. За повече (апартамент, кола, образование на децата) трябва да работиш цял живот, и пак гаранция нямаш. Богатите не са забогатели от работа. Престанете да промивате мозъците на обикновените хора с хардлайнерски капиталистически алабализми. Колкото по-скоро осъзнае народа реалността, толкова по-голям шанс имаме да излезем от калта. Поне.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 66Прав си. Явно не са чували лафа, че ако искаш да развалиш нещо викай българин и румънец.
48
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците имат тъпата практика гръмко да обявяват проекти, които после се провалят и те тихо ги зарязват. Луд умора няма, едно нещо не могат да свършат като хората.
47
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аман писна ми от слуги на чужди господари било то руски или американски които продават интересите на България ....бе какво ме интересуват интересите на бандеровци....е сега като се карат американци и руснаци България може да наложи свои условия и да се възползва и да си търси интереса ама ние нямаме управници а *** които мислят само за джоба си и казват ЕС СЪР гледайте какво прави Виктор Орбан.... Докато не си сменим политическата класа ще теглим
46
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ситуацията не е патова, тя е убийствена за Русия и Путин, ама той горкия още не е разбрал и се прави на голяма работа пред световната русофилия.
45
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спряха проекта, защото виждат настроенията в БГ във връзка с войната в Украйна. Не искат тръбата да минава по територия, която скоро може да не е никак ЕС-ска.
44
10
 
8
 
! Отговори
дамн преди 9 години
Милите ми комунистически ***, набиха ли ви репите? "Това в онова и душата в рая - не става"
43
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЕС 7Те децата точно това направиха, но не избягаха в любимата Ви Русия, а в омразната Ви Европа, като вдяха, че няма надежда д а направите България европейска държава, Ви оставиха в руско-турския *** и макар и по-трудно но продължиха живота си !
42
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Болгарское правительство слева направо: еврей, ***, еврей, ***, турок, ***, еврей, еврей, турок, ***. А народ блаженно спить и не чувствует что его убивают.
41
3
 
7
 
! Отговори
Dublin преди 9 години
У америкосов появилась возможность наложить лапу на украинскую ГТС.Разговоры об этом давно ходят.А построй Южный Поток-то на фига козе баян?Вот и давят на болгар.А сидеть на украинской трубе-это диктовать условия и России,и Европе.
40
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Германия си има 'Северен поток' и им е през оная работа за Украйна и Полша, директно от север им влиза тръбата. Най-добре е тръбата да влезне у нас. Руснаците не ги мислете, те ще изнасят и за Китай и за Турция, азиатския пазар е вариант за тях, те са партия с тях. Ясно е, че само от Русия може да вземем газ. Всички други варианти са ***. Шистовият газ не е вариант. Не искам децата и бъдещите поколения да умират от канцерогенна вода.
39
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 45 :Какви карти, какви 5лв, ще раздаваш бе младеж, Русия си строи тръба на рвоя територия, ти 25 години ще плащаш свой дял от тази тръба и едва тогава,може и да припечелиш за това. че си си дал земята за да мине, но най вероятно тогава вече газ няма да има и никой няма да ти плати. Т.е., едно към едно : Плащаш за тръба , плащаш за газ, даваш си земята и плащаш, и плащаш и ПЛАЩАШ . ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ, ДА ЖИВЕ *** ! ура ! УРА! УРА!
38
12
 
7
 
! Отговори
к22 преди 9 години
С две думи - голям х...у...й за русия. Отпред ЕС, отзад -Китай. Ще свикнат, няма къде да ходят.
37
3
 
12
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА преди 9 години
БЕДНЯКА И МЪРЗЕЛИВЕЦА --НИКЪДЕ В СВЕТА , НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ "РАВЕН" ..С БОГАТИЯ!КВОТО БЕШЕ ПРИ СОЦИАЛИЗМА ---ТОВА Е И ПРИ КАПИТАЛИЗМА:/100-ЛВ , НА ЧИЧО-НИКОГА НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ РАВНИ СЪС 100-те лв. на 1-вия СЕКРЕТАР НА БКП ...ИЛИ СЪС 100-те лв. на ДНЕШНИЯ БАРОВЕЦ ОТ НС.. /СЪЩОТО Е И В ЕС!!!!!!!!ТИЯ ПРИКАЗКИ СА ЗА *** И *** -ШАРАНИТЕ ...ГДЕТО ЧЕТАТ ВЕСТНИЦИ И СЛУШАТ ПРОШЛЯЦИТЕ:.. КАТО *** , ВОЛНИЯ ИБРИК , ДЪЛГИЯ ТРАВЕСТИТ И ДР!ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА СЕБЕ СИ БЪЛГАРИ!УЧИ, РАБОТИ И МИСЛИ
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отъезжающим свидомитам медики-предатели Украины отзвонились в поезд и сообщили о пришедшем документе. Все верные Украине медики как один слезли в Джанкое и понеслись обратно в Севастополь, разве что не подняв триколор.Источник: politikus.ru/events/21049-politicheskie-prorochestva-prozorlivogo-iureha.htmlPolitikus.ru
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
..Часть свидомых медиков военного госпиталя г. Севастополя в пятницу выехали на материк. Оставшимся они заявили, что те все являются предателями, а они, верные присяге, поедут служить народу Украины. Тем более что им - патриотам Незалежной - должны дать подъемные и статус участников боевых действий. В момент их отбытия, в военный госпиталь пришла российская штатка, где, допустим, подполковник, начотделения по ней получает 80 тыс. российских рублей в месяц.
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До :36Дреме им на американците за тебе, дори не знаят дали те има на картата, вече те били ОГРАБИЛИ, ще ти вземат табиета Пази Боже!