След сексскандал: Нов игумен пое Бачковския манастир

Архимандрит Симон замени епископ Борис
Обновена: 22 юни 2014 15:28 | 22 юни 2014 15:28,
41
След сексскандал: Нов игумен пое Бачковския манастир
Новият игумен на манастира. Снимка: Dnes.bg

Архимандрит Симон е новият игумен на Бачкавския манастир. Той замени на поста епископ Борис, чието име беше забъркано в сексскандал.

Решението е взето от Светия синод, според който 44-годишния архимандрит Симон е успял да се докаже като добър стопанин за времето, в което временно е бил на поста.

"Да съм игумен, това най-вече е огромно задължение и отговорност, защото в момента съм на 44 години. 22 години от живота ми са минали в този манастир и така както всеки желае да се случва добро в дома му, така и аз това искам за манастира", заяви пред Dnes.bg новият игумен.

По обед в неделя архимандрит Симон беше въдворен като игумен от русенския митрополит Наум.

Вярващи и туристи посрещат с радост новината, защото забележителностите в манастира вече са достъпни за всеки. Разрешено е и снимането в двора на обителта и е преустановена порочната практика да се взимат пари от посетители.

"Не беше приятно отвън да има мерцедеси за по 100 хиляди лева и се надяваме сега това да се промени”, сподели Илия Иванов, който беше дошъл със семейството си в Бачковския манастир в неделния ден.

"Впечатлена съм от неговата ерудиция, много начетен и както каза, че познава всяко кътче от манистира, това значи, че той ще бъде добър стопанин", смята 56-годишната Стефка Коева от Пловдив, която също приветства новия игумен.

Новият стопанин на Бачковския манастир заяви, че се захваща с реставрацията на Чудотворната икона на Света Богородица, възстановяване на стенописите и пускането в интернет на изданията от бачковската библиотека.
 
"Ще се стремим тази света обител да възвърне онова достойно място, което е имала, защото в историческите хроники Бачковският манастир е бил известен без радио и телевизия в целия свят и тук са идвали търговци от всички краища на света, за да вземат благословение от нашата Чудотворна икона", каза още игумен Симон.

В Бачковския манастир се помолиха и за жертвите на потопа във Варна.

"Това бедствие е изпитание за всички нас, защото сме разделени икономически, политически, социално, погазихме всички християнски ценности и едно такова изпитание би ни сплотило, за да загърбим всички наши различия от какъвто и да е характер", допълни още новият игумен.

Друг приоритет на архимандрит Симон е да привлече млади монаси, защото в момента от всички 10 божии служители, едва трима са на възраст под 70 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
5
 
! Отговори
за Тангра преди 9 години
Християнството е пълна помия. В името на истината.Нали проповядвахте Истината и Пътят и Животът. Истината не я виждате, пътища има много, но вашият не е на правилната страна. За да оцените правилния път първо трябва да оцените и уважите Истината. Истината при вас я няма. Религия - християнството наложена насила от римляни и византийци импереалисти налагащи волята си в името на империите си, вярващи преди това в скапани богове като Юпитер и Марс и Венера, след това приели християнството от юдеи
26
0
 
7
 
! Отговори
кот бегемот преди 9 години
До Анонимен от 26 коментарДа, те също са хора и имат нужди, но проблемът е в това, че са свещеници и проповядват противоположното на това, което вършат. А това е лицемерно, смешно и...гнусно!
25
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гейски новини. Да вземат да му сложат отпред един червен фенер. Ще им се нещо по младо.
24
1
 
10
 
! Отговори
майна преди 9 години
който е бил в ПЛОВДИВ е виждал гейските изпълнения пред джамията, а най интересното е че "правоверните" не се крият
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Стелимършите винаги давате дупе "турчино"
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В действителност като се замисли човек, какъв е проблема свещениците да правят секс един със друг? В крайна сметка или се раждаш гей, или не, не е като да е въпрос на избор. А и те са хора, също имат нужди.
21
5
 
7
 
! Отговори
Вонегът преди 9 години
Напълно е логично в църквата да се случват подобни гнусни скандали.Християнството не прави изключение и като всички останали религии е просто едно суеверие. Узаконено, организирано и институциализирано суеверие. Примитивни психологически залъгалки, експлоатиращи хорските слабости, страхове и склонност към предразсъдъци.Разумни и мислещи хора, бягайте далеч от всякакви суеверия, включая всякакви религии.
20
5
 
6
 
! Отговори
nemo преди 9 години
само да попитам громящите монашеството и монашеският живот,знаят ли коя е св. Мария Египетска, св. Йоан Рилски, св. Антоний Велики? чули ли са поне нещичко за това що е то християнство? То сега е и пост, ама това вас не ви касае, вие си чакате някакви създатели и ще ги и дочакате както е тръгнало. Бог да ви прости и да ви помилва. Благодатта на Господ Иисус Христос да бъде с вас!
19
9
 
4
 
! Отговори
Стели преди 9 години
Ами те само мъже по тези манастири, как да не се .. един друг!? И аз ако съм и аз ще дам дупе:-)
18
14
 
12
 
! Отговори
Християнин преди 9 години
След като сред Божиите служители има толкова много хомосексуалисти, напълно е възможно и Бог да е хомосексуалист.В такъв случай, трябва ли и аз да стана хомосексуалист, за да отида в Рая?
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМА НЯКОИ ХОРА СИ МИСЛЯТ ЧЕ МОНАХИНИТЕ И МОНАСИТЕ СА СКЛОПЕНИ И НЕ ПРАВЯТ СЕКС ЛИ? АМА В ГОЛЯМА ЗАБЛУДАСТЕ БЕ ТАВАРИШЧИ. ТОВА Е В ЧОВЕШКАТА ПРИРОДА. СРЕЩУ ПРИРОДАТА ДОСЕГА НЕ СЪМ ВИДЯЛ НЯКОЙ ДА Е СПЕЧЕЛИЛ БИТКА. СЛЕД КАТО ПРИРОДАТА Е СЪЗДАЛА СЕКСА НИКОЙ НЕМОЖЕ ДА И ПРОТИВОСТОИ ПА МАКАР И ДА Е НАЙ ВЯРВАЩИЯТ. НИКЪДЕ В БИБЛИЯТА НЕ ПИШЕ ЧЕ СЕКСА Е ЗАБРАНЕН ЗА МОНАХИНИТЕ И МОНАСИТЕ. СЛЕДОВАТЕЛНО И ТЕ ПРАВЯТ СЕКС НО НЕ ПАРАДИРАТ КАТО ГЕЙЧЕТАТА.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Исмаил,не, не е добре!
15
16
 
4
 
! Отговори
Исмаил преди 9 години
Добре че съм мюсюлманин.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като чета с каки подробности описвате гей-наклоностите, си задавам мн въпросиБай Боре,уважавал монахините,не е каквото се надявате
13
5
 
12
 
! Отговори
ГЕЙ ПАРАД преди 9 години
ВИНАГИ СЪМ СЕ ЧУДЕЛ НА СЛЯПО ВЯРВАЩИТЕ В БОГ(НЕЗАВИСИМО КОЙ).АКО СЪЗДАТЕЛЯ НЕ ИСКАШЕ ХОРАТА ДА ПРАВЯТ СЕКС,НИЩО НЕ МУ Е ПРЕЧИЛО ДА НИ СЪЗДАДЕ С ЕДНАКВИ ОТВОДНИТЕЛНИ КАНАЛИ,НО ПРИ УСЛОВИЕ,ЧЕ ПРИ ЕДНИ Е ИЗПЪКНАЛО,А ПРИ ДРУГИ Е ВДЛЪБНАТО МИ ЛОГИЧНО Е,ЧЕ Е ЗА МУШКАНЕ ЕДНО В ДРУГО!ДОРИ СТЕРЕОЖАКОВЕТЕ В РАДИОЕЛЕКТРОНИКАТА СА НА ТОЯ ПРИНЦИП,КАБЕЛА ЗА МОНИТОРА Е НА СЪЩИЯ ПРИНЦИП,СЛОТОВЕТЕ В КОМПЮТРИТЕ СА НА СЪЩИЯ ПРИНЦИП,ХИМИКАЛКАТА С КАПАЧКА Е НА СЪЩИЯ ПРИНЦИП.НАИВНИЦИ.
12
10
 
6
 
! Отговори
ГЕЙ ПАРАД преди 9 години
ГНУС МЕ Е ДА СИ ПОМИСЛЯ САМО КАК ЕДИН "БОЖИ"СЛУЖИТЕЛ Е НАДИГНАЛ РАСО,ДРУГИЯ ОТЗАД ГО НАМАЗВА С ПЛЮМКА И ...ДАВАЙ БАЦЕ КИКО.ХАХАХАХАХАХА НАИВНИЦИ.
11
5
 
15
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
И КАКТО КАЗВА 11БЯХА ПРОТИВ *** А ТЯ Е И В ТЕХНИЯ ДВОР :DDDD
10
4
 
16
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
МАНАСТИРА НЕ Е ВИНОВЕН, ЧЕ СЕ Е НАПЪЛНИЛ С ***!!!*** НЕ ХОДИ ПО-ДЪРВЕТАТА А ПО-ХОРАТА!!!И МАСЛОТО ОТ КАНДИЛНИЦИТЕ ГО ПОЛЗВАТ ЗА СМАЗКА!!! :D
9
8
 
6
 
! Отговори
ГЕЙ ПАРАД преди 9 години
А ОНЯ ДЕН БЯХА СЕ ВЪЗРОПТАЛИ ПРОТИВ ГЕЙ ПАРАДА.ХАХАХХАХ ТОВА СА СЪЩИТЕ ТЕЗИ ГЕЙОВЕ,САМО ЧЕ В ОДЕЖДИ ЧЕРНИ.ХОРАТА НЯМАТ НУЖДА НЯКОЙ ДА СЕ ПОМОЛИ ЗА ТЯХ ИМАТ НУЖДА СЪЩИТЕ ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ И ЦЪРКВА ДЕТО ИЗТОЧВАТ ПАРИТЕ ДА ДАРЯТ ЧАСТ ОТ ОТКРАДНАТОТО!ЧАКАМ МОМЕНТА,КОГАТО ОФИЦИАЛНО ЩЕ ОБЯВЯТ ИСТИНСКИТЕ СЪЗДАТЕЛИ НА ЧОВЕКА.ПРАВИТЕЛСТВАТА ВОДЯТ ПРЕГОВОРИ ПО КАКЪВ ТОЧНО НАЧИН ДА НИ ПОДНЕСАТ ИСТИНАТА ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО И СЪЗДАТЕЛИТЕ.НАИВНИЦИ.
8
0
 
20
 
! Отговори
Антон преди 9 години
Дано новия стопанин на Бачковския манастир е по-добър. Свято място е, а стария игумен бе срам за манастира. Новия патриарх явно започва да чисти авгиевите обори.