Доказа се политическото влияние върху цената на тока

Тасев: При дата за избори започват повишения
1 юли 2014 09:46,
29
Доказа се политическото влияние върху цената на тока
Снимка: архив, Булфото

С последното решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за поскъпването на тока се доказа, че действително има политическо влияние върху цената, смята експертът проф. Атанас Тасев.

„При относително стабилно управление цената се намалява, а при определяне на дата за изборите – започват повишенията”, обясни той пред БНТ.

В момента за енергетиката са необходими непопулярни мерки, но при защита на социално слабите, коментира още Тасев. „Енергия винаги може да бъде намерена, но ако инфраструктурата е недофинансирана и няма инвестиции, няма да можем и да си внесем”, категоричен беше той.

В следващите ценови периоди токът ще поскъпва, смята още Атанас Тасев и допълни, че това ще става постепенно. За Красен Станчев, който също участва в дискусията, обаче цената трябва да се покачва шоково – за определен период, с по-големи проценти.

Станчев посочи, че през „последните години ДКЕВР се занимава със социална политика”, но предприетите мерки за намаление на цената на тока облагодетелстват по-богатите. Според него при това положение хората с по-високи доходи ще могат да се нагодят към по-високите сметки, а препоръката му е „енергийно бедните” да бъдат подпомогнати от правителството.

Станчев посочи още, че дефицитът на Националната електрическа компания (НЕК) може да се повиши още, ако ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3 откажат да предоговорят цената за изкупуване на енергията, защото преговорите с тях не вървят по „нормалния бизнес начин” и ръководителите на двете централи могат да осъдят държавата в арбитражен съд.

Според него двете централи са декларирали съгласие за предоговаряне, но преди да са почнали преговорите, един държавен орган – ДКЕВР, се държи така, сякаш това е направено. Станчев посочи, че двете топлоцентрали не са платили на мините и като цяло намаленото изкупуване на произведената от тях енергия, което е предвидено от енергийния регулатор, ще окаже влияние върху работата в тези компании.

Експертът посочи още, че ако енергетиката не бъде стабилизирана, ефектите могат да бъдат много по-неприятни от поскъпването на тока.

Според него експозицията на банките в сектора на възобновяемите източници е 4 млрд. лева, а към цялата енергетика е към 6 млрд. лева.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: токДКЕВРАтанас Тасев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Що за тъпотия?! И мините и ТЕЦ-овете са на Ковачки. Прелива си от пусто в празно за да декларира огромни загуби и фалити за да не плаща данъци и да кандидаства за помощи по програми. Кой *** е останал още да вярва, че ценообразуването на енергията в БГ има нещо общо с пазара. Открихте топлата вода, колелото и огъня около 742 пъти последната година.
20
1
 
5
 
! Отговори
изнервен преди 9 години
Тогава няма ли да има разследване на ДКЕВР и политици и вкарване в затвора?
19
2
 
5
 
! Отговори
тик-так преди 9 години
Вместо да вдигат тока бат Сали - в затвора, а за *** - никакви помощи, ако не си плащат тока.
18
1
 
8
 
! Отговори
ся преди 9 години
Защо потребителите трябва да плащат загубите на НЕК, направени поради некадърно управление и кражби в размери на млрд лв от управляващите, а също и облагодетелстване на собствениците на ВЕЦ, ТЕЦ и тем подобни - все хора близки до политическите кръгове? Колко независим е независимия ДЕКЕВР?
17
1
 
8
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
У нас всяко назначение на държавна работа е политическо.
16
1
 
7
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОЙ от една година говори за апокалипсиси, кризи и че Държвата е катастрофирала.КОЙ, КОЙ, КОЙ ?
14
4
 
9
 
! Отговори
Тройната коалиция,а? преди 9 години
И какво постигнаха февруарските протести срещу сметките от 2013 г ? Докараха на власт БСП, ДПС и АТАКА, които напълниха джобовете на мафията и вкараха народа ни в нови огромни външни дългове, без да правят никакви реформи, изкуствено замразиха за 1 година цените на тока и парното, за да избухнат прогресивно сега с нова сила !
13
4
 
8
 
! Отговори
Благодарна преди 9 години
"...но предприетите мерки за намаление на цената на тока облагодетелстват по-богатите."Ама разбира се! А сега вдигнете хубавичко цената, че най на края и бедните да се облагодетелстват.*** лакоми. Няма да спрат докато не измрат всички пенсионери и хората със средни доходи. Ама да видя тогава кой ще им работи.*** да бях - поне щях да знам как да си крада ток, а не да си разпределям всеки месец парите, така че да не ги бавя сметките.
12
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нема да се плашите, Боко Тиквата като дойде на власт ще ви направи тока без пари.
11
3
 
13
 
! Отговори
Бесен Българин преди 9 години
Ще плащаме ние тук..... като изоглавени роби......... ток,парно.......... Ще плащаме ток , чиято цена за вътрешния пазар е по- висока от тази , на която го изнасяме! Ще плащаме колосални суми за парно....... без да знаем изобщо на какъв принцип се изчислява цената му! Вие страх от това , че някой ден и вие ще пукясате и ще се изправите пред Господ нямате ли бе , ***? Такава УЛТРА НАГЛОСТ И АЛЧНОСТ едва ли има някъде другаде.... ДА ВИ ПРИСЕДНАТ ТИЯ ПАРИ!!! 5 МЕТРА ПОД ЗЕМЯТА ДА ГИ НОСИТЕ!!!!!
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде е сега пощальонът Стойнев да се порепчи малко по селски?
9
2
 
12
 
! Отговори
Бесен Българин преди 9 години
Аре бе....... Не думайте?!?! Разбра се , а?!?! Направо съм "потресен"........... чак сега ли го "разбрахте" , бе , продажници?!?! Сигурно НЕ знаете , че НЯКОИ ХОРА И ОЛИГАРХИЧНИ СТРУКТУРИ са се НАЛАПАЛИ ЗДРАВО за наша сметка след "изгодни за техните джобове... но НЕизгодни за България и нормалните и граждани договори" с разни ЧЕЗ , ЕОН , ХАмерикански ТЕЦ...?!?! ДА ВИ ПРИСЕДНАТ ТЕЗИ ПАРИ , ЕЙ! ДА НЕ ВИ КАЗВАМ ЗА КАКВО ДА ГИ ДАДЕТЕ ТИЯ КРАДЕНИ ОТ НАС ПАРИ.... *** продажни !!!!! :(((....
8
5
 
22
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Социалистите-комунисти намалиха малко цената на тока предизборно, но въпреки това загубиха катастрофално. Сега вдигат цените и народа да гризе дървото за наказание. Така се прави социална политика от социалистите.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНЕ ТОЙ А ТЯ СТОЙНА Е ДРУГАРКА ОТ ПОЩИТЕ
6
3
 
16
 
! Отговори
проф. Аврамов преди 9 години
Решението е просто: Да се приеме закон за борба със спекулата!!! Всяка сделка по спекулативни цени да се облага със 120% данък, пък тогава нека спекулантите от Мариците, ветро и слънчева енергия да си продават по цената по която подкупни чиновници са подписали от наше име, ама да връщат обратно 120% или те да се молят да се развалят договорите. А границата за спекулативни цени да се обявяват да се обявяват на всяко тримесечие публично. Ще гласувам само за партия която обещае такъв закон да прие
5
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България е в ръцете на ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ! ЧЕЗ, ЕОН, ЕНЕРГО-ПРО, АМЕРИКАНСКИ ТЕЦ, "ВЪЗОБНОВЯЕМИ" и т.н.! Ако всички те се махнат цената ще спадне драстично!!! Красен Станчев да предлага повишаване на цени, когато започне да получава заплата колкото средностатистическият българин!
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дека е мадурко стойнев да се порепчи?
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен2, в момента червените гледат да си напълнат хотелите, правени с крадени пари!Вие отивайте да работите там за 400 лева-осигуряват и квартира нЕкои!
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вдигнете заплатите комунистически *****ли мръсни.30% от фирмите в България са на червените п**и.