Възстановяването на тел. 150 ще обърка спешната помощ

Няма как за месец да скочат заплатите на лекарите, смята д-р Златанов
Обновена: 2 юли 2014 07:35 | 2 юли 2014 07:19, Александър Попов
19
Възстановяването на тел. 150 ще обърка спешната помощ
Снимка: Булфото, архив

Възстановяването на тел. 150 ще доведе до объркване на системата на спешната помощ, каза в интервю за БТА и.д. директор на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Александър Златанов.

Вероятно от 1 септември работещите в ЦСМП ще преминат на 7-часов работен ден. Дежурствата ще останат 12-часови, но при изчисляване на работната заплата ще се има предвид по-малко необходими отработени часове, каза д-р Златанов. По думите му по индиректен начин ще се увеличи възнаграждението на всеки лекар с 15-20 процента.

В Центъра за спешна медицинска помощ той заварил криза.

"Кризата е по отношение на очаквания на медиците, най-вече в заплащането. Явно всички са очаквали, че за 1 месец ще има драстично или поне някакво увеличение на заплатите, което няма как да стане за 30 дни, просто заради процедури, които се спазват при увеличаване на работните заплати", заяви Златанов.

Към днешна дата има 4 новоназначени лекари и 2 медицински сестри. Има подадени документи на още толкова, които са в процедура по назначаване.

"Търся най-добрия вариант за модернизиране на работата по приемане и предаване на адресите за повиквания. Има изготвен план, има уговорки с националната система тел. 112. Целта е да прихванем сигнал от системата на тел. 112, а чрез компютър той да бъде предаден в санитарния автомобил. По този начин смятам, че ще се спести време, информацията ще бъде предавана коректно и процесът ще се проследява без да има субективизъм, казва още той.

Според него така ще се премахне ли възможността за човешка грешка при приемането и предаването на адреси.

Д-р Златанов твърди, че има постигнати положителни резултати по отношение на свеждането до минимум на времето, за което линейките достигат до пациентите.

"Изнесохме" две бази - в Студентски град и в кв. "Люлин". При подаден сигнал от тези райони, екипите имат техническата възможност да отидат 10-15 минути по-рано. Закъснява се, защото наистина наличните екипи са недостатъчни и се получава натрупване на адреси, при което чисто технически не е възможно 15 екипа да изпълнят едновременно 30 подадени адреса. Тогава се отсяват, отива се при безспорно спешните, а останалите адреси остават за изпълнение, когато се освободи екип. Наистина при това положение се получават забавяния", поянява Златанов.

Той засегна и темата за протестиращите лекари и техните искания.

"Протестиращите настояват и чукат на отворена врата, защото още със самото си идване тук, аз заявих, че във възможно първия момент, който вероятно ще бъде от 1 септември - 1 октомври, работещите ще преминат на 7-часов работен ден. Това, че не са преминали с години на такъв режим, е огромна грешка и е отнела доста привилегии и пари от работещите. Напълно изпълнимо е. В момента се извършва подготовка за преминаването към такъв намален работен ден. Консултирам реда, по който това да стане, така че да не се отрази и на графиците на работа. Дежурствата ще си останат 12-часови, но при изчисляване на работната заплата ще се има предвид по-малко необходими отработени часове. Проста сметка показва, че по индиректен начин ще се увеличи възнаграждението на всеки лекар с 15-20 процента", допълни шефът на Спешна помощ.

Златанов се обяви против възстановяването на тел. 150.

"Няма да бъде облекчение нито за пациентите, нито за работещите в "Спешна помощ". Едно подобряване на работата на тел.112 е напълно достатъчна. На този етап тел. 150 даже би объркало нещата, защото подозирам, че за един и същ адрес ще бъдат подавани сигнали и на двата телефона и ще се изпращат по две линейки на едно място.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
работещ в ЦСМП преди 9 години
Работя в ЦСМП в провинцията от 25 години.Докато имахме 150 никога не сме имали оплаквания,че идваме късно.След като въведоха 112 и това стана.Има създадени 5 центъра 112 за страната.Информацията дойато стигне до изпълнителите се препредава 3-4 пъти.Това предизвиква забавяне от около 10 минути.
15
0
 
0
 
! Отговори
Елин Пелин преди 9 години
До 14: Адмирации за коментара. Много точно е описана реалността. Перспективата е още по - негаивна за нуждаешите се здравни грижи. Очаквайте много да се чака и да е много скъпо
14
2
 
1
 
! Отговори
Шибан Реалист преди 9 години
Какво значение има кой ще е телефона........... при положение , че тези които ще дойдат...... първо ще ЗАКЪСНЕЯТ...... после ще имат ВИНАГИ ОПРАВДАНИЕ ЗА ЗАКЪСНЕНИЕТО СИ , което понякога може да коства човешки животи........ И накрая - най важното - 70 - 80 ПРОЦЕНТА СА ПЪЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ С ОГРОМНИ ПРЕТЕНЦИИ!!!!!.......... Друг е въпроса , че НЯМА КАК ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ДА ИСКАТ ДА ИМ РАБОТЯТ КАДЪРНИ СПЕЦИАЛИСТИ ПРИ СМЕХОТВОРНОТО ПОДОБИЕ НА ЗАПЛАТИ , КОЕТО ДАВАТ! КАДЪРНИТЕ ОТДАВНА НЕ СА В БГ!!!..
13
0
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 9 години
извод: най-добре по всички въпроси да звъним на пожарната, имам предвид се с нещо ще помогнат. Освен това от 112 не казват кой държи слушалката, не си казват името, за да можеш да се оплачеш на супервайзор
12
0
 
0
 
! Отговори
ааааааа преди 9 години
преди си беше по-добре, 112 не е 911, говориш с *** операторки без ефект, по-добре да върнат старото положение
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мафията с бели престилки няма оправяне скоро в България!
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И понеже 112 не вършат никаква работа и в много случай не отговарят . Върнете си старите телефона за спешна помощ , а тази *** 112 да се закрие !
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи има как да намерим за три дни 3,000,000,000лв да подарим на престъпниците "банкери", а за достойно заплащане на медиците няма, а?
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като звъннеш на 112 с проблем,само пожарната идва веднага и се държи адекватно. Милицията и докторите могат и да наминат след час за сеира,оправдаващи се за закъснението със 112 и колко много работа имали. Пари за заплати няма, защото за *** и полицаи се харчат над 4 милиарда лева годишно и сме 8 в света по брой полицаи на глава от населението, а престъпността си расте.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иняма какво да се мисли-всичко отдавна е измислено някъде......само дасе вземе примера.Но така е като най-главните позиции в България са заети от хора само с връзки/т.е. имало е други подходящи/ .Тези хора са без умения,без съвест.Тези хора сриват цялата държава бавно и сигурно.Тези хора са добре осигурени и нехаят за сънародниците си.Тези хора са по-страшни от предатели.Тези хора и близките им ползват връзки и най-модерните клиники в страната,а масата страда.
6
0
 
3
 
! Отговори
Мама преди 9 години
След като човек е видял как е нормално да бъде обслужван в болнични заведения и за малко му се наложи да ползва такива в България се чувства принизен,унизен........никой.
5
0
 
1
 
! Отговори
Мама преди 9 години
Спешното отделение в Сливен е доста ужасно.Влизах в някакъв коридор с близките си,тясно ,по този коридор вкарват и носилки със спешно нуждаещи се в същото време чакащите се свиват до стените.Чакащите стоят прави.Има и една стаичка-изолатор пише на нея -тясна,с набутани едно в друго 3 легла-гадна картина.Сега е лято -чакат много миризливи *** там.Смрад.Разговарях там със санитарка .Тя получава свръх мизерна заплата за тази тежка работа.Лекарите не зная колко точно получават.Просто мястото гадн
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как може тоя *** да нарича реанимобила "санитарен автомобил". То бива бива простотия ама тоя се ***. Поредния партиен парашутист дето хал хабер си няма от темата. Ще прехвърля сигнала в линейката. Простотия до шия. Това мръсно долно политическо племе трябва да бъде изколено до крак. Чак тогава ще се оправим.
3
0
 
4
 
! Отговори
Мама преди 9 години
да,наистина всичко чрез 112 става мудно.Да не впускам в разкази как се реагира тук в Централна Европа.И никой не пита по телефона болния на каква възраст е.Действа се бързо,много професионално,с много внимание.Мед.хеликоптери участва за транспортиране на всякакви хора,дори на 95 годишни/не са били влиятелни/,не говоря за планински и труднодостъпни райони........................ Искам съвет от вас: с кого да се свържа,за да предам материали и да има съдействие за Спешно отделение в гр.Сливен
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въвеждането на 112 обърка спешната помощ.
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
как да няма бе ало?Ами как вдигнаха заплатите на учители?Ами защо дадоха 8 млн.за Нсо?А за спешна помощ нямало пари.Ефективна стачка трябва защото няма такава подигравка със тази служба