Без актуализация парите за здраве стигат до октомври

Столични лекари: Здравеопазването е пред разпад
4 юли 2014 18:08,
13
Без актуализация парите за здраве стигат до октомври
Снимка: Dnes.bg

Здравеопазването е пред разпад, който ще настъпи през октомври, ако настоящият парламент не гласува актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това съобщават от Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) в декларация, в която остро осъждат безотговорното поведение на правителството и на Народното събрание.

В декларацията се посочва, че болницата в Стара Загора е практически във фалит, болницата в Хасково ще я последва, големите държавни болници всеки момент могат да осъмнат със запорирани сметки от фирмите доставчици, Бърза помощ също е пред разпад, доболничната помощ работи от години с тежки рестрикции, пише още в документа.

В него се припомня, че анализът на НЗОК, а преди това и БЛС, аргументирано са доказали, че в бюджета на здравния фонд се очертава дефицит от около 400-500 милиона лева. Заради това Касата намали плащанията за болнична помощ с между 30% и 40%. Това ще доведе до фалит на много болници и задлъжняване на останалите, коментират от софийската организация на БЛС.

До края на октомври катастрофата ще настъпи, прогнозират от Столичната лекарска колегия. Те предупреждават, че ако разпадът на здравната система се случи, колегията ще потърси съдебна отговорност от виновните.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че депутатите му ще се върнат в пленарната зала, ако в Народното събрание бъдат внесени промени за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса предвид кризата в болниците.

Борисов обясни, че партията му ще подкрепи актуализацията на бюджета, тъй като болниците са пред фалит.

Вчера заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков заяви, че здравната система няма да се срине, ако не се актуализира бюджетът на НЗОК. Нигяр Джафер, председател на здравната комисия в парламента, поясни, че дори сега да се покрие дефицитът в НЗОК, догодина отново ще има такъв.

Министър-председателят Пламен Орешарски от своя страна заяви, че няма нужда от актуализация на бюджета на Касата, а финансовият министър Петър Чобанов отхвърли прогнозата за фалит.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: НЗОКБЛСБойко Пенков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 11 преди 9 години
И на Герб, и на Герб! Не забравяй, че са един отбор всички! При тях по- добре ли беше?!Истината го е казал/а най-точно който и от старите партии (статуквото) да дойде на власт, все ще сме на тоя хал, докато продължаваме да ги търпим! Защото са еднакво корумпирани и не им пука за хората! А народът....просто е затъпял, зомбиран от 25 год. разделяне и противопоставяне на партии, партийки и прочее прах в очите, които онези горе измислят, за
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВЕЧНА СЛАВА НА БСП, ДПС и АТАКА. Никаква оставка.
9
2
 
6
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Лекарите вПирогов"може да започнат да използват стъклени спринцовки,издадоха работещи предВсеки ден".Причината е,че болницата няма достатъчно пари за консумативи.Някои от доставчиците дори вече са отказали да зареждат лечебницата заради липсата на плащания за материали.Просрочените задължения в момента надхвърлят 10 млн.лв.""Според Андреева дефицита на касата е около 250-280 млн.лв.Тя изрази надежда да има работещ парламент,за да приеме нужните законови промени"-а този парламент какъв беше?
8
2
 
11
 
! Отговори
Мунчо преди 9 години
Мен да ме бяхте избрали за премиер,по-добре щях да се справя.Тея опропастиха всичко.
7
2
 
13
 
! Отговори
Бешо преди 9 години
Алчността,политиците и финансистите съсипаха здравеопазването!
6
2
 
8
 
! Отговори
данъкоплатец преди 9 години
дайте възможност на хората осигурени на макс.осиг.доход да ползват поне привилегията да не плащат за избор на екип или предоставяне на доп.направления -какъв е стимулът ни след като внасяме по 176 лв за здраве всеки месец да сме третирани еднакво с неосигурените,ЗНАЧИ ИЗЗЕМВАТЕ ДАНЪК НА МАКСИМ.НИВА ,А КОГАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА СИ ПОЛЗВАМЕ ВНЕСЕНОТО -ООООООО ЗА ПОЛЗВАНЕ,И ТАЗИ ГЛУПОСТ СЪС ЗАПИСНИТЕ ЗАПОВЕДИ -ЩО ЗА ГЛУПОСТИ..
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЛАСУВАЙТЕ ПАК ЗА БКП И БАТАКА КАТО ВИ Е МНОГО АКЪЛА И МАРШ НА СЕЛО ДА СИ КОПАТЕ ГРАДИНКИТЕ, ЧЕ ПАРИ ЗА ЛЕКАРИ НЯМА.
4
9
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 9 години
Като лично потърпевш мога да кажа, че "случайно" отпусканите лекарства и парите драстично намаляха, когато всичко беше прехвърлено към здравната каса. Положението беше МНОГО по-приемливо преди това, поне в някои области. Това ме навежда на мисълта, че проблемът е в самата система. Но дори да греша, едно нещо е сигурно - бюджетът при тиквата очевидно не беше по-адекватен. А на всичкото отгоре парите се откраднаха, така че не си мисли, че пациентите са били по-слабо ощетени тогава
3
7
 
10
 
! Отговори
До 2 преди 9 години
Кой прави бюджета лани бре? Кой го защити? Боко или Ореха? Сегашния колапс е изцяло в компетенцията на експертния Орех. Не, че Бойко ми е симпатичен, ама Орехарски не моа го дишам!
2
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега стадото пак ще се юрне да ни убеждава колко по-добре си било при тиквата. Нищо, че този дефицит е предопределен именно от това, което той направи със здравеопазването и от прехвърлянето на всичко към здравната каса. И разбира се да не забравяме заграбването след това на 1.5 милиарда.Ама вие продължавате да си мислите, че едните *** са "по-малко зло" и не са ви обявили война всичките *** в парламента.
1
5
 
11
 
! Отговори
Орешарски преди 9 години
Споко бре! И да фалира няма да е мой проблем. Да му мисли Боко. :))))