Обществото е с болна имунна система от постоянен стрес

Нестабилността генерира риск, смята бивш зам.-министър
5 юли 2014 16:46, Екип на Bulgaria On Air
31
Обществото е с болна имунна система от постоянен стрес
Снимка: Булфото, архив

Българското общество е с много болна имунна система от един постоянен стрес - политически и финансов, коментира в предаването Денят On Air на телевизия Bulgaria on Air София Касидова, бивш заместник-министър на икономиката.

Тя посочи, че е налице нестабилност, която „генерира риск и не дава хоризонт и перспектива за това как живеем и как ще правим бизнес в тази страна”.

По думите й при тези условия е разбираемо, че хората са се отправили да теглят спестяванията си и припомни, че подобно поведение наблюдавахме при банковите кризи в Ирландия, Кипър и други страни.

Касидова коментира, че интересното в случилото се преди седмица в банковия сектор у нас е, че вложителите са се почувствали застрашени, въпреки че „при нас има една схема на банкови гаранции при един доста висок праг за европейското ниво”. Нейното обяснение е, че „надзорните функции на банковата система и надзорните органи в целия си периметър някак си не показаха присъствието си в тези първи решителни дни”.

Мнението на икономиста е, че „правителството и всички държавни органи, включително и БНБ, малко бавно реагират в условията на криза”. „Те трябваше автоматично да реагират, като заявят пълна подкрепа на всички вложители”, коментира Касидова.

Тя допълни, че на всички анализатори и наблюдатели, които следят публикациите в специализираните издания и отзивите на кредитните агенции е ясно, че „има въпроси относно двете засегнати банки, които трябва да бъдат повдигнати от надзорните органи и на тях да бъде отговорено по надлежния надзорен начин”.

По думите й във връзка със създадената паника около банките преди седмица се е получило едно говорене на политическия и бизнес елит, който обаче най-малко има досег с банките. Експертът подчерта, че „когато внушението, че всичко е стабилно и ликвидно, което е така, се прави от хора, които е ясно, че не се занимават с това, остава впечатление, че зад завесите има нещо друго”.

Икономистът подчерта, че на първо място е трябвало да говорят „държавата и правителство, заедно с регулаторите в широкия им спектър. „И те трябваше да бъдат подготвени, да знаят как да говорят единно, но винаги има първи път в някакви нови условности”, заяви Касидова.

Тя посочи, че ако е била министър на финансите, би осигурила една кредитна линия – отворена, условна, още когато кризата „удари банките в южната ни съседка и те получиха чрез Фонда за стабилност на банковата система от ЕС около 40 млрд. евро". Касидова допълни, че докато не бъде използвана кредитната линия, няма да се увеличи бюджетния дефицит, но би било добре да е разположение.

Подробности във видеото на Bulgaria On Air


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: Bulgaria ON AIRСофия Касидова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Простотията е наделяла вече тотално над маряля и разума и няма спиране язък за барута
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо не става от нас българите, изметта на света. Толкова сме долни, че няма по-долни от нас.
21
0
 
0
 
! Отговори
Debora преди 9 години
Situaciata v Bulgaria e kato edno kote koeto se varti i si goni opashkata
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DOKATO RODNITE KRADCI PARTII GRADIAT, *** BARZO SE MNOJAT, NE ROIACI SE ROIAT I PRED BANKOMATI SE REDIAT.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво като Орешарски си тръгне?Нали Доган и еничарите му остават,БКП остава,АБВ,женицата Кунева,ББ,дето сдаде властта като цвете и следващия мандат ще слушаме само назидателни оправдания с предишното правителство,докато ни писне и пак го изхвърлим...
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
4, ti ako se chuvstvash takav tvoi problem, no ne si prehvarlqi kachestvata varhu vsichki.Balgarskiqt narod e bolen, zashoto samata darjava e bolna ot korupciq, alchnost, bezhaberie e marzel.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами не ни създавайте ядове господа министри.щото всички ядове идвали от гадове
16
0
 
1
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
нарочно!
15
0
 
7
 
! Отговори
До Узунов преди 9 години
Само уникален *** е способен на такава постъпка.
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обществото е с болна имунна система от постоянен стрес причинен от корумпирани политици и *** бизнесмени ,вече 25 години...За съжаление това явление се засилва все повече благодарение и на тъпотията на голяма част от населението ,което не принадлежи на тази общност...
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ве.УзуновТия работи във Факултето ли ги научи?
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
HM!!!Za tova li nqma dobro obrasovanie v Balgariq sred mladejta?
11
1
 
8
 
! Отговори
До Узунов преди 9 години
По проста постъпка не съм чувала селски !
10
8
 
3
 
! Отговори
Ве.Узунов преди 9 години
Болно е ,защото не знае как да се забавлява.Миналата седмица например бях в София на кино и в тъмното се изходих в киносалона.Капнахме си от смях. Като ида в София пак ще го направя.
9
3
 
6
 
! Отговори
BG SYDIQ преди 9 години
PROBLEMA E V CENNOSTNATA NI SISTEMA I V GENA BALKANSKI! MNOGO TALANTLIV NAROD, NO GENETICHNO ZLOBEN, KOMPLEKSIRAN, LYJLIC, KRADLIV I ZAVISTLIV! OT MALKI NAUCHENI CHE CQL JIVOT MOGAT DA SE HRANTUTQT NA MAMA I TATI NA SOFRATA I DA COCAT OT BASHTINATA MAZA DO GROB! VSICHKO SVQSTNO SI BIE SHUTA ZA CHUJBINA, A TUKA ISTAVA PREDIMNO IZMETTA PONEJE TUK NQMA KAK DA PROSPERIRA NQKOI S TALANT I AKYL - VEDNAGA SHTE BYDE DAMGOSAN I NAPLIUT...KAK TAKA SHTE SE DELI OT OVCETE..KAK TAKA SHTE PROSPERIRA?!
8
3
 
8
 
! Отговори
дърт голям преди 9 години
До :Анонимен -4;5. Поради що се срамувате да се наречете българи???Юда е предал Христос за 30 сребърника, а вие за колко се продадохте?
7
3
 
12
 
! Отговори
мечо грух преди 9 години
Първо си избират комунисти да ги клатят 70 години, после стрес имало. Има огромна ТЪПОТА в матряла, мен ако питате
6
8
 
8
 
! Отговори
pe6o преди 9 години
BG NE E NAROD A MUR6A
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 4 и 5Ами като не можеш, събирай багажа и обратно в Азия! Какво правиш тука?
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вчера даваха любимия филм на много хора Боговете сигурно са полудели.Създаден преди повече от 30 години в него има азбучни истини за света в който живеем.От една страна е съвременната цивилизация от другата бушмените които оцеляват в пустошта.Избора е да живеем като бушмени оцелявайки всеки ден или да бъдем цивилизовани хора.Залога за последните е за да се научат да живеят в цивилизацията трябва да учат минимум 15 години. За дасе справят с живота по добре учат повече и да спазват много правила.