За поредна година: Психологията е най-желана в СУ

Младите хора избягват тежките науки, отбеляза зам.-ректор
Обновена: 18 юли 2014 20:01 | 18 юли 2014 20:00,
22
За поредна година: Психологията е най-желана в СУ
Снимка: архив Булфото

За поредна година психологията е най-желаната специалност в Софийския университет, съобщиха от висшето училище. На второ и трето място са специалностите „Право“ и „Софтуерно инженерство“.

Тази година кандидатите в СУ са 8292 и се борят за общо 5165 места.

Сред най-желаните специалности се нареждат „Предучилищна и училищна педагогика“, „Медицина“, „Английска филология“, „Социални дейности“, „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“, „Фармация“ и „Публична администрация“.

От БНТ съобщават, че общо 500 кандидат-висшисти са поставили „Психология“ на първо място. Местата за нея обаче са едва 60. Минималният бал за жени там е 27.09 и 26.12 за мъже от максимален 30. Въпреки че социалната наука отново е поставена на първо място, в сравнение с миналата година посочилите я на първо място са значително намалели. През 2013 г. кандидатите, поставили психологията на първо място, са 1229.

Прави впечатление, че и през 2013 г. топ 3 на най-желаните специалности в СУ е същият. Специалностите, допълващи топ 10, не се различават значително.

Въпреки големия наплив към специалност „Психология“ Надя Василева, управляващ директор на консултантска фирма в сферата на човешките ресурси, каза пред БНТ, че бизнесът към момента няма нужда от психолози, а от кадри, владеещи поне два западни езика.

Доц. д-р Милена Стефанова, зам.-ректор на СУ “Св. Климент Охридски”, отбелязва, че в последно време младите хора избягват тежките науки, като специалностите във Физическия факултет.

До днес включително приетите на първо класиране трябваше или да се запишат в съответните факултети и специалности, или да подадат документи за второ класиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Психо, психо, колко да е психо.Психяса тоз анарод, за всеки гражданин по един психолог.
12
4
 
6
 
! Отговори
психологията е важна преди 9 години
трябва да знаят как да накарат хората да бръкнат в портмонетата за спарушен зарзават и всякаква некачествена стока и обслужване, когато се хванат на работа като продавачи на сергии или пък сервитьори и др. подобни
11
4
 
9
 
! Отговори
razgradski pop преди 9 години
мързелив народ..
10
7
 
5
 
! Отговори
До 13 преди 9 години
Личи си отдалече, че учиш философия, наистина. Само че на дървена отива.
9
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичкото *** учи - икономика, право и психология.. и иска власт да командва .. да ама не .. живота ги слага на мястото им.. успяват единици шпиони на ЦРУ.Живота е бягане на дълги разстояния ... в един момент може и ЦРУ да загуби , както загуби КГБ ..
8
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Германия е пълно с безработни психолози , освен това и тяхната заплата е най-ниска.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Безработицата е висока независимо какво си учила. Даже и дадена специалност да е търсена, чорбаджиите не дават повече от 1000-1200 лева заплата и това реже много кандидати, например лекари веднага бягат от България.
6
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво значи "тежко" и "леко"? Аз например уча философия и не смятам че е по-лесно от точните науки, напротив - иска се по-различно мислене, а не като във точните науки - бялото е бяло, черното е черно - и 2+2=4 До края на следването си по философия и дори до края на живота си философът не е напълно наясно какво представлява науката му, все нещо не му е напълно ясно.
5
11
 
16
 
! Отговори
jjjj преди 9 години
На задад ще ги вземат на секундата тези "***".Това,че в скапаната ни държавица сме с мислене тип "да ходиш на психолог значи,че си луд" не означава,че навсякъде е така :)) Много сте ограничени..Чао!
4
7
 
5
 
! Отговори
Санчо От Прованса преди 9 години
До Тонката 10Фък ю енд дай!ГМО-тата са нация от психопати, марш там да реализираш и си вземи бронежилетка и каска!Чалгари мили родни драги, що не учите физика, химия, математика или поне инж. специалност?Лапайте царевицата и обслужвайте ГМО-тата!!!Фък ю енд дай!
3
3
 
19
 
! Отговори
Милено Стефанова! преди 9 години
Не знам какъв доцент си, но наистина ли мислиш, че медицина и фармация се учат по-лесно от физиката?!Всъщност, ако искаш да станеш добър специалист в която и да е област, трябва да четеш много.Преди години ме смайваха някои мои връстници от ТУ, приети с тройки и взимащи поне 70% от изпитите си по време на следването предимно с тройки. Според тях, СУ, в сравнение с ТУ, било "като техникум". И до днес са си простовати хорица, безработни инженери. За тъпака всяка специалност е трудна.
2
8
 
36
 
! Отговори
гост преди 9 години
Поредният набор бъдещи магазинерки с ненужни дипломи за висше образование!
1
3
 
39
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
От толкова психолози в тази държава съвсем полудяхме.