БСП трупа негативи, ГЕРБ печели, смятат анализатори

Юлий Павлов: Малко е времето левицата да се оттласне от дъното
Обновена: 23 юли 2014 17:47 | 23 юли 2014 17:47, Камелия Цветанова
47
БСП трупа негативи, ГЕРБ печели, смятат анализатори
Снимка: Булфото, архив

Постоянните разговори за това, ще има или няма да има оставка на правителството и кога ще бъде дадена тя, водят до нестабилност и това може да подтикне към по-масово гласуване в полза на опозицията, каквато се явява ГЕРБ. Това коментира политологът от „Галъп“ Първан Симеонов по БНР.

Още по темата
Според него по-голямата част от негативите се трупат на сметката на БСП.

„Не бива да очакваме от общественото съзнание да вниква в детайлите кой е крив и кой е прав. Това, което обществените очи виждат, е политическата безтегловност, тя не е от вчера, но започна да става почти нетърпима. Така че не е изключено всичко това да се стовари като негатив върху БСП. Съвсем друг е въпросът дали БСП продължава да упражнява контрол на ключови ресори в правителството“, коментира той.

Симеонов смята, че и част от действията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов са спомогнали за нагнетяването на усещането за политическа безизходица.

Социологът Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг не смята, че случващото се през последните седмици променя съществено картината.

„Нашите изследвания показаха, че основните нагласи са се изградили около европейските избори и промяната след това е в спад на всички политически сили освен ГЕРБ“, обобщи той.

Павлов също смята, че хората наистина не вникват в детайли кой е по-виновен, кой е по-малко.

„Не можем да ги виним, но те би трябвало да вникнат в това и да разсъждават повече, защото им предстои много важен избор. От юни миналата година ние установяваме, че хората много по-малко разсъждават, дори не обръщат внимание какво се прави. Има едно емоционално разделение, което се засили миналата година. Очакваме около 3,5 милиона или малко повече да гласуват през октомври, 60 процента от избирателите. Към четири пети от тези, които ще гласуват, са избрали отдавна за кого ще гласуват и ролята на кампанията няма да е толкова съществена“,  заяви Павлов.

Относно предстоящия избор на лидер на БСП и двамата посочиха, че пред партията има и други важни решения.

„Струва ми се, че няма как резултатът на предстоящите избори да е по-лош от този на европейските. В същото време разговорът все още не е за числата. Той е за това как БСП ще излезе от двата спора - лидерския и спора за листите. Ако успеят да излязат без имиджови и структурни поражения от тези два спора, те могат да разчитат на някакво отлепяне от дъното. Има я опасността БСП да се окаже в ролята на старата десница, т.е да не си намери нов дневен ред и това би било жалко“, посочи Първан Симеонов.

Юлий Павлов призна, че не е оптимист за средносрочно оттласкване от дъното за БСП.

„Независимо че в обществото имаше силни нагласи, че Станишев трябва да подаде оставка, то не се споделяше от симпатизантите на БСП. Тoест новият лидер ще има нужда от време, за да се наложи, да обедини различните крила в БСП, важно е дали Станишев ще му окаже подкрепа. Времето до октомври е доста малко“, мотивира се той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
10
 
6
 
! Отговори
Teo преди 9 години
Единствения губещ е целия български народ. Най-голямата партия умишлено саботираше през целия мандат работата на парламента, БСП като видяха, че няма да ги бъде изтеглиха нови заеми и в крайна сметка кой печели и кой губи? Сметката я плащаме всички ние. Трябва човек да е много късопаметен, за да гласува за ГЕРБ или БСП. И двете партии работят за унищожаването на България и *** в едно гърне! Не агитирам, но за мен е лудост да се гласува за парламентарно представените партии и клонингите им.
19
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не съм за БСП, но никога няма да гласувам за ГЕРБ. Генезисът и последствията са едни и същи, само театърът е по-различен.
18
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
На всичкии политици децата им са извън страната.Ако те милееха за България щяха да си наместят децата още преди години в парламента или на удачни постове.Но тяхната мисия не такава.Българите и децата им ще понесат 25г.им управление,но вече като роби.Борисов никога няма да ви го каже.Даже и няма да ви съжали,защото той се е продал от години.
17
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прав си комунистическа *** . Действително ще ви се стори тесен света след изборите. За всичко се плаща и няма безплатни неща.
16
4
 
12
 
! Отговори
... преди 9 години
Абе не знам дали БСП може да се нарече точно губеща тук! За една година 4 - 5 милиарда лева дълг нов направиха! Сега колко от тия пари и къде отидоха е съвсем трети въпрос! Колкото до ГЕРБ ми то си беше ясно че те ше са новите стари, *** дали ше направят нещо само времето ше покаже!
15
1
 
15
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
До сега само под европейско робство не бяхме падали и това чудо ни дойде на главите. Хората си мислеха, че идва добро, а то "добро" та дрънка...мааму и прасе!
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
битката просто е между хора на сащ европа и русия!!иначе как станишев ще стане шеф на пес и т н .....!просто награда за това че не почна белене ;не започна ю поток; съгласи се за 7- и реактор..... просто и борисов и морисов....едно и също!!!просто са хора на някои!! не само утвърждаваме!!
13
2
 
10
 
! Отговори
до 13 преди 9 години
ако това беше написано за доган а не за борисов,щеше да уцелиш десятката,но явно си "другарче" или нямаш достатъчно гънки по каската.
12
2
 
12
 
! Отговори
Троцки преди 9 години
Основният /и слава богу неразрешим / проблем на БСП е че се превърна във вулгарна дясна партия с лява фразеология. Нещо като блеещ вълк.Е няма такова животно! Затова и пътят и е към небитието.
11
8
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Борисов ми напомня за живота и дейноста на Горбачов.Как бедното руско момче много обичало родината си,как помагало на съселяните си,колко работа вършило! Какво обаче всъщност стана с руския мужик?Влезе в правителството на Русия като таен агент,разби СССР на малки републики отслаби РУСИЯ,изпълни си задачата,за която бе пратен от господарите си и си замина.Награден с орден за мир.Борисов ще е същия.Идва заробва България и си заминава.От САЩ и ЕС ще ни дърпат цял живот за 10мили.дълг.МИСЛЕТЕ ХОРА
10
1
 
11
 
! Отговори
Иво преди 9 години
До Общество няма,НЕ БЕ ДАЙ ДА ГИ ОСТАВИМ ТЕЗИ КРАДЦИ ОВЧАР СИ ТИ,ЧЕ ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТЕБ СМЕ НА ТОЗИ ХАЛ ТОЛКО ГОДИНИ.
9
6
 
18
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Не разбрах какво губи БСП, парите ли дето ги налапаха тази година и какво печели Герб, може би идващото февруарско въстание? Ако някой още не е разбрал, че тези разбойници играят в един отбор срещу българския народ, аз го съжалявам такъв човек...
8
6
 
10
 
! Отговори
Зетор преди 9 години
На Евровота лелките от махалата се бяха изкъпали, сложили новите престилки и с лична карта в пазвата и ален мак на забрадката, чакаха някой да ги транспортира до секцията. Тогава бях махмурлия и хич не ми беше до избиране на хайлази, но сега ги товаря на трактора и пред секцията.За БСП! Дано са живи и здрави до тогава!
7
8
 
10
 
! Отговори
Общество няма, преди 9 години
това насипно стадо от лош матрял си иска Овчаря и ще си го получи!
6
3
 
18
 
! Отговори
ефекта на разрухата преди 9 години
Това не е изненада, защото след май беше ясно, че ГЕРБ ще печели колкото повече протака и се отлагат изборите. Но накрая може да не остане нищо за управление, защото всичко ше се разпадне.
5
4
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
---Добър ден драги зрители- 2014 г пак Герб ще е на власт- Добро утро!- филма вече 25 г е един и същ--как да оберем народа и как да станем милионери за 1 седмица --жалко жалко и единствено ми е тъжно за нормалните (ако все още има такива) българи - загинали в лъжата и нищетата - оставени на произвола на съдбата- молещи се Бог да не ги потопи или удари с някоя градушка - земетресение или нещо друго - уви България се оказа ----1000 доброволци и толкова -- уви България е майка на бежанците и ромите
4
6
 
21
 
! Отговори
Асанчо преди 9 години
не е верно че БСП трупа негативи, това е само сред разни ентелегенти и млади български балъци, иначе от малцинствата си обичаме бесепе и депесе
3
3
 
19
 
! Отговори
къдравия преди 9 години
няма значение че БСП трупа негативи, важното е че вожда Станишеф се уреди в Брюксел
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам за БСП и Герб, но аналнизатори като посочения Павлов със сигурност печелят.От известно време въртят една мантра, че хората искали ,,стабилно'' управление, Герб го вдиган над 120 км в час, реформаторите са в ремаркето и т.н.В същото време разни НФСБ и подобни сателитни отпадъци доскоро къткани, сега направо изветряха от новините...
1
25
 
18
 
! Отговори
Дракона преди 9 години
много ясно, бесипету отива в *** и само ГЕРБ може да ни изкара пак от червеното блато

Спонсорирани публикации