НЗОК: Няма място за паника за презаверка на рецептурните книжки

Хронично болни пациенти няма да останат без лекарства, уверяват от Касата
12 авг 2014 12:30, Анисия Иванова
3
НЗОК: Няма място за паника за презаверка на рецептурните книжки
Снимка: архив Булфото

Няма място за паника сред пациентите с хронични заболявания заради презаверка на рецептурните им книжки. Това съобщиха от Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ в писмо до медиите.

От Касата поясняват, че до 31 август 2014 г. рецептурните книжки на хронично болни пациенти трябва да бъдат презаверени с новите четиризначни кодове по международната класификация на болестите (МКБ). Това се налага заради въвеждане на Международната класификация на болестите от 1 декември 2013 г.

По техни данни към 10.00 часа днес с новите кодове са презаверени 1 363 140 рецептурни книжки на хронично болни пациенти, а само за периода 7 август - 12 август броят на презаверените рецептурни книжки е 50 524 общо за сраната.

В националния регистър на рецептурните книжки на страната са регистрирани 2 300 904 рецептурни книжки, но не всички от тях подлежат на заверка.

Независимо, че от 1 септември предписването и отпускането на лекарствени продукти ще се извършва само по презаверени в РЗОК рецептурни книжки, няма да има пациенти, които ще бъдат затруднени при получаването на лекарствата си, уверяват от НЗОК.

За целта те трябва до датата на получаване на медикаментите си да презаверят рецептурната си книжка. Например, ако предписването и отпускането на лекарствени продукти следва да е на 20 септември, рецептурната книжка трябва да бъде презаверена в РЗОК до тази дата, поясняват от НЗОК. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това със заверката е голяма трудност; от август 2013 се знае, че до август 2014 трябва да си мръднат някои задниците, ама то да не е лесно рий'ш ли.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След презаверката хроничноболните са намалели поне с 5%. Или са оздравели или са се преселили във вечните ловни полета
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбира се че няма място за паника, нали целта е мит'ряла да бъде под стрес. Едва ли може да бъде измислена по-голяма глупост в 21 век.