ГЕРБ дръпна на БСП със 7%

Галъп: 89% искат управление "със здрава ръка"
Обновена: 14 авг 2014 19:52 | 14 авг 2014 18:31,
266
ГЕРБ дръпна на БСП със 7%
Снимка: архив Булфото

Разликата между ГЕРБ и БСП расте и вече е 7,5%. Това показва последното социологическо прочуване на „Галъп Интернешънъл“, проведено в периода 1-6 август измежду 1008 пълнолетни българи.

Заявилите, че ще гласуват за ГЕРБ на парламентарните избори, са 23,4% от всички запитани. На второ място с 15,9% е БСП. Според проучването на Галъп в парламента ще влязат още ДПС с 7,8%, „България без цензура“ с 4,9% и Реформаторският блок с 4,2%.

Според социолозите зависи изцяло от предизборната кампания дали дистанцията между партиите ще се затвърди. Припомняме ви, че според юлското резултати на Галъп ГЕРБ взимаше 22,3%, а БСП – 17,2%.

„България без цензура“ е загубила от скандала с ВМРО, при който патриотичната организация напускана коалицията. Ако подкрепата за партията на бившия журналист Николай Бареков през месец юли е била 6,6%, то днес е 4,9%.

Социолозите от Галъп отчитат и добри шансове на новата коалиция между НФСБ и ВМРО да намери място в парламента. Според данните на агенцията патриотичният съюз събира 3,1%.

Прави впечатление, че този месец заявилите, че няма да гласуват са 33,7% или с 1,2% повече от предходния изследван период.

С края на протестите срещу кабинета „Орешарски“ е намалял и мобилизиращият ефект, който те са имали върху привържениците на правителството. Така в началото на август агенцията измерва най-високото недоверие към кабинета „Орешарски“ - 73%. Като обобщени нива на недоверие кабинетът на Орешарски остава между кабинета „Борисов”(71%) и кабинета на тройната коалиция(74%).

Мнозинството от оценките за кабинета „Орешарски” са негативни. Близо една трета от запитаните го намират за „изцяло неуспешно управление”, а близо една четвърт смятат, че дори да е постигнато нещо, лошото е повече. 15% твърдят, че доброто е повече, а на изцяло положителния полюс са 3 на сто. Има и добро и лошо, не може да се прецени кое е повече, казват 21%. Най-позитивно се изказват привържениците на БСП.

Подобна е картината и по отношение на парламента. Към началото на август парламентът е с 10% доверие и 82% недоверие. И тук с финала на мандата идват и най-ниските оценки.

Социолозите са тествали и редица от твърдения, с които анкетираните е трябвало да се съгласят или да ги отхвърлят. С твърдението „На България е нужно управление със здрава ръка” са съгласни цели 89%. Сред електоратите на партиите и сред негласуващите има практическо единодушие. 51% пък са съгласни с твърдението „Само сурови реформи, свързани дори с известно обедняване, ще оправят нещата в страната”. По този въпрос привържениците на ГЕРБ и на БСП са на сходни позиции, макар тези на БСП да са по-колебливи. Числата показват склонност към драстични мерки и решителност в управлението.   

Новият лидер на БСП Михаил Миков започва мандата си с доверие от 22%. Профилите на електоратите показват, че Миков е широко приет в лявото пространство. При тестването на твърдението „БСП и АБВ трябва да преговарят за общи бъдещи действия” видими мнозинства от електоратите на двете партии се съгласяват.

По правило недоверието сред публичните фигури надвишава доверието, като изключение към началото на август правят еврокомисарят Кристалина Георгиева (50% одобрение) и столичният кмет Йорданка Фандъкова (40% одобрение). Най-голямо е недоверието към лидера на Атака Волен Сидеров (93%), лидера на РЗС Яне Янев (90%) и лидера на ББЦ Николай Бареков (87%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още по темата: БСПГЕРБпроучванеГалъп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
2
 
! Отговори
wwwwwwwwwwwww преди 9 години
Не ги гледайте тези проучвания. Погледнете колко човека си пускат документи за "Зелена карта", колко еднопосочни билета са купени за коя да е западна държава. Колко пъти в гоогл е напивано "Работа в чужбина", колко българчета са заминали а западни университети. Тогава ще разберете коя политика избират българите за бъдещето си!
213
0
 
1
 
! Отговори
георги преди 9 години
Какви са тия измислени проценти? НФСБ и ВМРО ще влязат в парламента, в това съм убеден. За тях ако забелязвате много не се говори по медиите, явно не са удобни на останалите партии които бълват реклама навсякаде..
212
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Партия създадена от БКП-ГЕРБ и партия БКП-БСП както и всички други партии на БКП,са едно и също БКП,така че и за който и да гласувате винаги комунисти ще ви управляват.
211
0
 
2
 
! Отговори
Жириновски преди 9 години
Важното е че Атака не влиза в парламента. Даже товарищ *** не може да помогне на любимата си побеляла Златка.
210
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НИЩО ДРУГО НЕ ОСТАНА ОСВЕН А Т А К А А А А А
209
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поне аз не познавам близък или колега който да гласува за Герб и казвамДОЛУ ГЕРБ И БСП
208
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
241, да ми ядеш к***. Няма нормален човек, който да гласува за БСП.Статията искаше да каже, че Герб е дръпнала със 70%, въпреки купения *** вот от БСП. Купения вот не е стигнал, тъй като *** са били вече купени от ДПС.
207
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мога ли да попитам къде се провежда това социологическо проучване, защото няма човек с който съм говорила и да е за ГЕРБ, всички порпищяха от тях!!!! За всяка друга партия да, но не и за ГЕРБ, какви са тези проценти и от кого са измислени?!?!?
206
0
 
4
 
! Отговори
патриот преди 9 години
Социолозите от Галъп отчитат и добри шансове на новата коалиция между НФСБ и ВМРО да намери място в парламента. Според данните на агенцията патриотичният съюз събира 3,1%...................... Твърде е възможно това да е изненадата в новия парламент ,все пак е по-добре от Бареков...,който все повече се срива,а реформаторите май и те вървят надолу....за АБВ да не говорим...
205
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както гледам нещата следващото правителство ще е .... - на БСП и ДПС. ГЕРБ няма да имат 121 депутати с такива назначения като на Танов, никой няма да се коалира с Борисов. Явно тези хора не стават за политици. Политиката е изкуството на баланса. Предполага се, че политиците като представители на различни слоеве от обществото ще направят компромиси в името на общото благо. Но при нас явно става за всичко друго, но не и в мисъл за общото ни благо, борбата е по скоро за кокала
204
3
 
7
 
! Отговори
Хм! преди 9 години
Това че ББЦ има 4% означава че наистина има доста *** народ! А щом червените агенции дават 7% разлика, значи че са поне 14!Долу червената мъгла!
203
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя със "здравата ръка" е впрегнал всички янета и купени медии за да маскари противниците си и да бъде пълен господар в парламента. Който има акъл и памет , знае че това е крайно опасно и вредно за държавата и хората, защото е диктатура.
202
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Здрава ръка ли"? Че тя и мафията има здрава ръка, но от това хората не печелят ,а губят. Държавата също! Много, много *** и робски народ! Плаче за господар и тояга!
201
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 228Грешите, младежо, 2-та % бяха запазени за бАтака, но сега ще си ги делят с ББЦ !
200
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък имам около стотина по-близки приятели и само двама от тях за мутрата от сик.Единият е малко простоват,по милост избута средно образование,а другия беше добре докато Винету "управляваше".Така,че според моето социологическо проучване ГРОБ взимат 2%
199
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНа всички гласуващи за БСП, Атака и ББЦ, след изборите ще раздаваме жълти книжки, Мая е открила, че в момента ги печатат в Костинброд! Осигурени са тирове с двойни дъна и тир-карнети за чужбина !!!
198
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"..плачете за Орешака.." - И за Черепа ще плачем, и за Пеевски, зер ще му приседне КТБ, и за Моника ще плачем, още като се сетя за ПЧБ, за която тя беше женена по-рано, и ми се приплаква!
197
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАко "Галъп" кзва 7%, чети го 17% !!!
196
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за тези две партии по-важно е да си мерят рейтинга/п....и...ш...ките/ отколкото да мислят за благото,безработицата и добрите условия на живот на българските граждани
195
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"..С тия приказки за гладуване..'' - никакъв длад: 250 000 раб. места ;1000лв мин. заплата; 500лв мин. пенсия, ЮРУШ НАРОДЕ ! Сефте ли ще те лъжем ?