БНБ разреши някои банкови дейности на КТБ и ТБ Виктория

Операциите са свързани само с погасяване на кредити
Обновена: 15 авг 2014 14:20 | 15 авг 2014 12:32, Екип на Investor.bg
25
БНБ разреши някои банкови дейности на КТБ и ТБ Виктория
Снимка: архив, Ройтерс

БНБ дава възможност на Корпоративна търговска банка и ТБ Виктория - бивша Креди Агрикол, да погасяват свои вземания по кредити чрез прихващане от сметки на кредитополучателите при тях.

Двете банки ще могат да изпълняват някои платежни операции, свързани с погасяването на взети от тях заеми, но това ще е възможно само от сметки на кредитополучатели в същата банка или от сметки на техни съдлъжници или поръчители. Операциите са разрешени за кредити, отпуснати преди 1 юни тази година.

Още по темата
„В интерес на институциите и на техните длъжници по кредити е КТБ и ТБ Виктория да извършват платежни операции за целите на погасяване на кредити към банка, поставена под специален надзор, от сметки при същата банка на кредитополучателя, на негови съдлъжници или на негови поръчители“, гласи решението на УС на БНБ, публикувано на сайта на финансовата институция.

Освен това БНБ позволява на двете банки да осъществяват безкасови операции по обмен на валута, когато такива са необходими за целите на погасяване на кредити.

БНБ обаче дава да се разбере, че прехвърлянето на вземане на влог в банка, поставена под специален надзор, може да бъде счетено за недействително, тъй като се заобикаля размерът на гаранцията по влогове, определен от Закона за гарантиране на влоговете в банките и може да се увреди интересът на кредитора.

Същевременно от централната банка задължават управляващите банката квестори да заличат обезпеченията по кредити към КТБ и ТБ Виктория, които бъдат напълно погасени.

Подробности четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: кредитиКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
вложител преди 9 години
Всички, които не исккат да бадат ОГРАБЕНИ, са поканени да присъстват.Днес КТБ е в умишлено създадена криза, утре сценарият може да се повтори с някоя друга банка.Да търсим отговорност на ръководстжото на БНБ за тяхното БЕЗДЕЙСТВИЕ и УМИШЛЕНО ТЛАСКАНЕ на КТБ към несъстоятелност.
20
0
 
1
 
! Отговори
в преди 9 години
Протестът е на 18.8. , а на 19.8. от 12 часа е Учредителното събрание на Комитет за защита на финансовата и банковата стабилност в България - инициатори са групата на г-н Рашидов,КТБalive, Синдикати, Работодатели, Експертния съвет, който на 14 август 2014 г. предложи Меморандум. Място: зала "Партер" в сградата на КТ Подкрепа на ул. Ангел Кънчев 2 /пл. Гарибалди/.
19
0
 
2
 
! Отговори
Срам преди 9 години
ПЕЕВСКИ. ЦАЦАТА И ИСКРОВ-В ЗАТВОРА
18
0
 
1
 
! Отговори
бургазлия преди 9 години
Идеята за масов протест пред БНБи КТБ е разумно но как тези от провинцията могат да си изразят протеста със лично присъствие като нямат средства за пътни парите им са запорирани.Няма ли наред с протеста да се организира подписка за настояване за отваряне на банката с точна дата и срок.Живота показа че от стачки и протести има ефект. колко правителства свалихме.
17
2
 
2
 
! Отговори
от в-к Банкер преди 9 години
Столипиново номинира Пеевски за депутат.Делян Пеевски е човек, който се е доказал в България, че може да работи, да прави политика и бизнес, обясни Яшар Асан номинацията. Той допълни, че жителите на Столипиново много ценят Пеевски като депутат, като депесар и го харесват.
16
1
 
21
 
! Отговори
bezime преди 9 години
Браво "вложител" - само така трябва да се действа!Не знам докъде деградира морала в България - Искров и компания, Цацаров и компания, ДПС и компания, прокурори полицай, следователи и компания "разследващи" КТБ, квестори на КТБ --- как живеят тези хора, как гледат в очите околните колеги и приятели, как спат вечер. С какво ви купиха, защо се продадохте! Господ забавя, но не забравя, ще дойде видов ден и за вас. Да се гаврите с толкова хора! ***! Вие не сте човешки същества!
15
3
 
20
 
! Отговори
вложител преди 9 години
На 18.8. всички КТБ вложители на ПРОТЕСТ пред БНБ !!!ДА ЗАЩИТИМ ИНТЕРЕСИТЕ СИ !!!КТБ НЕЗАБАВНО ДА ВЪСТАНОВИ ДЕИНОСТТА СИ !Вложителите да не изпаднат в паника след като КТБ отвори, това е много важно за нейнатаСТАБИЛНОСТ !Наказания за БЕЗДЕЙСТВИЕТО на държавните институции и за РЕЖИСьОРИТЕ на КРИЗАТАс КТБ !!!СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА: Вложители + КТБalive+ Синдикати+Работодатели !!!ВСИЧКИ ЗАЕДНО ДА ДЕЙСТВАМЕ !
14
2
 
20
 
! Отговори
niki преди 9 години
Не ви ли стана ясно, че банката не е източена толкова, колкото се твърди?!?!? Всичкото това бяха политически игри за да си покрият следите, защото на практика през тази банка са извършвани разплащанията 'аз на тебе - ти на мене' по разни схеми!! То и за това се чудят сега какво да правят, че тия работи ако лъснат пред хората.......
13
0
 
14
 
! Отговори
Загрижен преди 9 години
Разрешават на тези с влогове, да си покриват кредита.... Мъгла мъгла мъгла...
12
0
 
12
 
! Отговори
Путев преди 9 години
М/у другото БНБ не бездейства. Те просто са в отпуска, все пак е м.Август а господата не са свикнали да работят по принцип. Защо да се напъват сега, през отпускарския сезон?!Нали така?Това, че Искров взима някъде 20 хиляди на месец (държавна тайна е точно колко), означава ли че трябва да работи? А дано, *** надали..
11
1
 
16
 
! Отговори
Путев преди 9 години
Абе протестирайте пак с роял пред БНБ. Видехте ли - един протестира така пред НС и стана МИНИСТЪР.Да не вземете да фърлите некое паве по Искров, недай боже, само с пиана протестирайте.
10
1
 
17
 
! Отговори
Кирил преди 9 години
Хаха, Голям кеф,Само ще взимаме без да даваме !И аз искам така :)
9
7
 
40
 
! Отговори
вложител преди 9 години
На 18.8 всички КТБ вложители на ПРОТЕСТ пред БНБ !!!
8
4
 
45
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
А обикновените хора които имат някой лев в тази банка? Те да лапат мухите ли? Не ми пука за тези дето имат милиони, но за гражданина Иванов който има 500-1000лв в банката спестени за нещо, какво да прави? Това в 21в да не можеш да си изтеглил парите... Само по банановите републики може са стане.. Е то не сме по различна държава май...
7
3
 
56
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Незаконно БНБ урежда някои от големите длъжници в банката да не си загубят надгарантираните влогове, като дава възможност да погасят оборотни кредити с пари по тяхни сметки и така да си спасят негарантираните пари! Разбира се това са фирми като Lafka и такива свързани с тия хора! БНБ крадци.
6
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да предположим, че имам ипотечен кредит към КТБ. Спирам да плащам и съм ОК, поради особенното състояние на банката благодарение на мъдрите решения на БНБ.
5
6
 
51
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Значи, тия от банката могат да си търсят парите, а когато хората си търсят парите от банката гризкат дръвцето? Абсурдистане, Абсурдистане...
4
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Паметлив съм и помня как през 93г фалира една провинцилна банка, та тази банка още не е фалира окончателно - така че си опичайте ъкъла
3
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не трябва държавата и стотинка да дава на КТБ да си изплатят на хората спестяванията до 100000 и това после край който има повече така бог дал бог взел няма държавата да помага на някаква източена мутренска пирамида.
2
2
 
40
 
! Отговори
onq преди 9 години
Голям смях, разрешила да си внасят парите, че малко им бяха тези ами и давайте още да лапаме..., а що се отнася до даване-няма такова разрешение.

Спонсорирани публикации