БНБ трябва сама да реши казуса с КТБ

Банковият надзор е направил голяма грешка, смята Стив Ханке
17 авг 2014 12:05, Надежда Бочева
75
БНБ трябва сама да реши казуса с КТБ
Снимка: Reuters

Няма да има системен проблем за българската икономика, ако КТБ фалира. Това каза в интервю за БНР финансистът Стив Ханке, известен като “бащата” на валутния борд у нас.

БНБ трябва сама да възстанови репутацията си, която пострада заради КТБ, вместо да търси помощ от Международния валутен фонд (МВФ), допълва финансистът.

Според него е грешка и очакването проблемът да бъде решен, като се разчита на европейския механизъм за банков надзор.

„Благодарение на валутния борд, БНБ през последните години си извоюва огромна репутация, до момента, в който това лято се случи епизодът с КТБ. Сега репутацията на БНБ е накърнена и тя поиска помощ от МВФ и ЕС. Това е голяма грешка. БНБ трябва сама да оправи кашата, която забърка, а не да търси външна помощ“, допълни той.

Ханке коментира, че преди година отново е прегледал законите за банковата регулация в България и заключението му е, че те са много добри – почти най-строгите в Европа. Но финансистът тогава е предупредил управителя на БНБ Иван Искров, че „ахилесовата пета“ може да се окаже банковият надзор.

„Причината за моето предупреждение бяха слухове, че има съмнителни практики в някои от банките, притежавани от българи. Тогава ме увериха, че законите се прилагат много стриктно“, каза финансистът.

Сега чакаме прокуратурата да приключи разследването си, а фокусът трябва да е върху банковия надзор в БНБ, коментира Стив Ханке.

По повод слуховете за източване на банката той заяви, че заради непълната документация одиторите са затруднени.

„Изглежда, че в банката са се вкарвали пари на много държавни предприятия, след което са се раздавали на хора, свързани със собствениците на банката или политици. Точно заради това предупреждавах гуверньора на БНБ преди година“, заяви финансистът.

Той каза още, че казусът с КТБ не може да се сравнява с глобалната финансова криза от 2008 – 2009 г. „Случаят с КТБ прилича повече на откровена измама, подобно на инвестиционните пирамиди. Това не е нормално банкиране“, заяви Ханке.

Той коментира и обвинението на прокуратурата, че Цветан Василев е нареждал на служителите си да му дават пари в брой. Въпросът е чии са били тези пари – около 206 млн. лв. и за какво ги е похарчил Василев. „Тези пари са на вложителите, но къде са похарчени, може би никога няма да разберем, защото са в брой“, е неговото заключение.

Запитан дали икономиката на България ще пострада, ако банката фалира, Ханке отговори, че няма категорично мнение, тъй като одитът не е приключил.

„По принцип смятам, че обявяването на фалит е подходяща мярка в случая с тази банка. Надявам се да има достатъчно останали активи, за да се плати на хората, които имат влогове, поне на онези с депозити до 100 000 евро“, допълни той.

„Не съм видял доклада на одиторите, но мнението ми клони към това да се обяви ликвидация, така ще платят собствениците и длъжниците. Но не мисля, че ще има системен проблем, на банката трябва да се позволи да фалира“, препоръчва Ханке.

Той коментира още, че държавните депозити в тази банка са политически мотивирани. „Онези хитри политици, които обвиняват банкерите, всъщност са част от проблема. Защо изобщо насочват влоговете на държавните компании точно в тази банка и дали парите не са изтичали към свързани с тях лица? Затова имах притеснения за банковия надзор“, обяснява Стив Ханке.

Във връзка със заявката на служебното правителство, че ще работи за стартиране на процедура за присъединяване на България към Единния банков надзорен механизъм, което бе подкрепено и от президента, финансистът заяви, че това е лоша идея.

Зле е да се намесва ЕС, защото така идеята се политизира още повече. „Това е фатална грешка. На практика, президентът заявява: толкова сме некадърни, че БНБ не може да надзирава нашите банки и ни трябват европейски бюрократи от Брюксел, които да ни вършат работата“.

„На практика банковият надзор е направил голяма грешка. Идеята, че България може да отиде в болницата на ЕС, където европейските лекари ще я излекуват, е изначално сбъркана“, аргументира се Ханке. Според него българите не трябва да очакват, че парите са само в Брюксел и те само трябва да почукат на вратата, за да ги получат. „Нима ЕС помогна на Гърция, след като изля милиарди там“, пита риторично той.

След въпрос за натиска от ЕС да се изплатят гарантираните депозити Ханке заявява, че на този етап не трябва да се задължават изрядните банки да внасят допълнително във Фонда за гарантиране на влоговете, защото с тези средства те биха могли да кредитират бизнеса.

Първо трябва да се търси възможност за ликвидация на КТБ. За гарантираните депозити може да се намерят достатъчно активи в банката, с които влоговете да бъдат изплатени, смята той.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не пречи да се изплатят всички гарантирани депозити, пък банката нека си остане затворена!Банката вече трети месец само приема вноски по кредити, а не изплаща никакви суми. От това нейно действие би трябвало да се е акумулирала не малка ликвидност, за боято незнайно защо квесторите мълчат! Тази събрана ликвидна маса и средствата във фонда за гарантиране на депозитите би трябвало да са достатъчни за да се изплатят гарантираните депозити .Не е нужно да се чака да минат изборите .
11
2
 
12
 
! Отговори
-- преди 9 години
Най са ми смешни "реформаторите" - Цветан Василев бил лош, но парите на Реформаторския Блок са в КТБ, защото имало най-голяма лихва ?!?!?
10
9
 
9
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
До Анонимен 9АЙДЕ СТИГА СИ ЛЪГАЛ!!!!ОРЕШАРСКИ ПОИСКА ДА СЕ ПЛАТЯТ ГАРАНТИРАНИТЕ ДЕПОЗИТИ НО ОТ ГЕРБ И АТАКА НЕ ГО ПОДКРЕПИХА!!!!АТАКА ЗАЯВИ, ЧЕ НЯМА ДА ПЛАЩА НА НИКОЙ НИЩО!!! А ГЕРБ ЗАЯВИ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПЛАТЯТ ВСИЧКИТЕ НО НЕ ГО ГЛАСУВА ЗА ДА СЪЗДАДЕ СМУТ И ДА СЕ ВЪРНЕЛИ НА ВЛАСТ!!!ГЕРБ И АТАКА СЪСИПАХА НЕЩАТА ИНАЧЕ ДА Е ПЛАТЕНО ОТДАВНА ГАРАНТИРАНИТЕ ДЕПОЗИТИ!
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тоя има интереси определено
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама за какъв банков надзор говори Ханке? Банков Надзор в БГ!?!? Интересно е какво вършат по цял ден там. И пак няма виновни. Това ако се случи в UK, ще има съд и ще хвърчат глави и дори ще променят регулатора от парламента. Тук абсолютно НИЩО не последва. Пълен резил сме, отчайваща държава наистина. Пфу!
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Решението за казуса КТБ: Изплащат се на хората влоговете до 100 000 , който има повече изгаря бог дал бог взел заемите се прехвърлят към друга банка и така държавата не трябва да дава и една стотинка за една източена мутренска пирамида.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя Ханке ни нашляпа като въшливи котета.
5
4
 
8
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
До Анонимен 6ТОВА МОЖЕ ДА ГО КАЖЕШ САМО ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ С РАЗЛИКАТА, ЧЕ ТЕ НЕ ФАЛИРАХА БАНКА А ФАЛИРАХА ДЪРЖАВАТА С НЕ РАЗПЛАЩАНЕТО С ГОДИНИ КЪМ ВСИЧКИ БЮДЖЕТНИ!!!!
4
4
 
7
 
! Отговори
-- преди 9 години
Стив Ханке - известен като бащата на МИЗЕРИЯТА у нас.
3
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гея, Бея и миндила Орешарски свършиха добра работа успешно източиха здравната каса, фалираха банката, изгониха лекарите от болниците, спряха строежа на магистрали и европроекти, оставиха хиляди работници без заплати , браво!важното че страх вече няма, нал тъй?!
2
2
 
3
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
СЕГАШНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ОТ ГЕРБ И АБВ КАЗАХА, ЧЕ СА ВИНОВНИ ПРЕДИШНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ!!!С ДВЕ ДУМИ ДО ИЗБОРИТЕ НИЩО НЯМА ДА СТАНЕ!!!!СЛЕД ИЗБОРИТЕ ВЕЧЕ ЩЕ СЕ РАЗРЕШИ ВЪПРОСА ОТ ТЕЗИ КОИТО ЩЕ ДОЙДАТ НА ВЛАСТ!
1
0
 
12
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааа.... преди 9 години
Стиф Ханке каза да фалират банката ....ама , шубето е големо на ***:...НАЛИ КАТО ФАЛИРАТ КТБ--ПОСЛЕ ТРЕБВА ДА ИЗВАДЯТ КРЕДИТИТЕ И ДЛЪЖНИЦИТЕ НА СВЕТЛО ПРЕД НАРОДА ...?!КОФТИ РАБОТА .....ХА,ХА,ХААААААААААААА....