Ветеринари искат оставки в Агенцията по храните

Причината е недостатъчно бързото противодействие на болестта "син език"
4 сеп 2014 11:23, Надежда Бочева
0
Ветеринари искат оставки в Агенцията по храните
Снимка: архив, Булфото

Да бъде потърсена отговорност от Агенцията по храните (БАБХ) за недостатъчно бързото противодействие на болестта „син език“ по селскостопанските животни - за това настояват от Българския ветеринарен съюз, който днес организира национален протест срещу политиката на БАБХ.

Искаме МС да потърси най-строга отговорност на съответните длъжностни лица в Министерството на земеделието и в Агенцията и тези хора да бъдат отстранени, заяви пред БНР д-р Мирослав Първанов.  Той отбеляза, че това е четвърти национален протест в рамките на 2-3 години и този път той ще бъде пред сградата на БАБХ. „Защото в тази сграда се намират основните виновници за неадекватните мерки и за кризата, в която се намираме“, смята той.

Според ветеринарите вземането на кръвни проби за „син език“ и обявяването на резултатите е много мудно. Това обяснява мащаба на бедствието. Първанов заяви, че официално обявеният брой заразени животни -  около 3-4 хиляди, са само в областите Хасково, Кърджали и Смолян.

По думите му реално са заболели 15-20 хиляди животни. Половината от тях не са маркирани. „Нямам представа как държавата ще обезщети стопаните, където не е диагностицирано заболяването“, заяви той.

Ветеринарният лекар предупреди, че в момента при животните се разпространява заболяване от типа на туберкулозата. „Чиновниците укриват информация и месо от заразени животни има на пазара. Чиновниците си признаха и днес има вече изклани над 300 крави“, каза още той.

Ветеринарно-медицинската служба трябва да премине на пряко подчинение на Министерството на земеделието, предлагат от Българския ветеринарен съюз.

Още за икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации