9 септември - преврат с последици на революция

Историците нямат единодушна оценка за събитията на тази дата
Обновена: 9 сеп 2014 14:01 | 9 сеп 2014 10:50, Александър Попов
503

Брежнев и Живков. Снимка: Reuters

Събитията от 9 септември 1944 година все още нямат единодушната оценка на историците.

Тогава се извършва промяна в държавната власт и след преврат е свалено правителството на Константин Муравиев, за да застанат начело Кимон Георгиев и Отечественият фронт.

Година по-късно, през 1945 година, 9 септември се чества за първи път като Деня на свободата и е обявен за национален празник. В негова чест от затворите и трудовите лагери са помилвани около 2000 души, осъдени от Народния съд.

Пропагандата по време на комунизма определяше 9 септември като "народно въстание", а по-късно - през 80-те години на миналия век, придоби определението "социалистическа революция".

След промените през 1989 година голяма част от хората го приемат като "военен преврат". Видният български историк академик Георги Марков пък определя събитията на 9 септември 1944 г. като "преврат с последици на революция" , защото след тази дата в рамките на няколко години настъпва коренна промяна на обществения строй .

Именно след 9 септември 1944 г. до края на 1944 г. без съд и присъда според различни източници са избити над 20 000 души. До създаването на Народния съд, който праща на смърт над 2700 души, сред които министри, депутати, учители, банкери, свещеници и др.

Денят на свободата бе отбелязван помпозно във всички градове на страната с шумни манифестации от хиляди хора, на които на преден план изпъкваха плакатите за "вечна дружба със СССР" и преизпълнените петилетки в различни заводи. Естествено, най-мащабни бяха транспарантите с ликовете на другарите Георги Димитров, Ленин и Тодор Живков. Именно Живков бе лидерът, който управлява най-дълго в страните от социалистическия блок - 33 години. Кадри от тези събития можете да видите в галерията.

Днес се отбелязват 70 години от 9 септември 1944 г. - дата, която промени България...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още по темата: 9 септември
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
297
4
 
3
 
! Отговори
снимка 5 хахаха преди 9 години
и хоп - другарят демократ бойко борисов ака тиквата цъфти и връзва от старите лени...с малко косичка, но същия 'ентелегентен' взор на пожарникар в атака. и викате, *** щял да оправи комунистите????????????????????????????????
296
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди 1989-та баща ми са го вкарали в затвора, но после идва 1989-та и президента Желев го освободил. Баща ми заедно с приятелите му от затвора, сега си имат яхти, по няколко хубави коли и много хора работят за тях. На мен ми подариха Черно БМВ, ама понеже съм малък, ми го подариха с трима шофьори и ме возят където си искам. Преди 1989-та в затвора, сега в БМВ с шофьор. Кога е по-добре?
295
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е, че след 1989-та година, доходите на обикновените хора в България паднаха близо 10 пъти. Това е напълно обяснимо, няма как мутрите да имат огромни доходи, ако не паднат доходите на останалите. Горе-долу същото е било и преди 1944 - за да са по-добре една малка привилигерована прислойка, останалите в България са тънели в мизерия. Когато ми разказваха преди много години как са живяли преди 1944-та, аз просто не можех да повярвам. Знаете ли какво са налъми и как се ходи на училище с тях?
294
5
 
6
 
! Отговори
видял преди 9 години
Аз винаги ще бъда от тези, които знаят, че Девети септември не е просто обикновена дата, а началото на една необикновена промяна, която, въпреки всички грешки в нея, все пак толкова рязко модернизира България, така бързо превърна една бедна и унизена земеделска страна в индустриален гигант, че вече ето колко - 25 години от началото на прехода - алчността на новите варвари още е насочена към нещата, които са направени "преди".
293
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди 1989-та децата учеха за инженери, икономисти, лекари, учители, ....Сега децата учат как да подмиват г*зовете на бабите на запад.
292
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Объркани хора, оскотяли хора, това сме ние българите. Има ли друг народ да се срамува от историята си и конюктурно да я интерпретира. Може ли да има книга "Под игото", а ние да говорим за османско присъствие и колко важен и прогресивен е този период за нас българите. Може ли да се забравят и изтрият от паметта ни децата от Ястребино и какво ли още не? Но можем гордо да славим и още по-гордо да се радваме на мутренския период., на унищожаването на труда на поколения българи:)))
291
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През 80-те години живеех в София, в панелен блок с 6 входа с по около 30 апартамента в всеки вход. Масово вратите не се заключваха, но дойде демокрацията и хората до третия етаж си сложиха решетки на прозорците и блиндирани врати и пак ги обират редовно.
290
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един нов двустаен панелен апартамент в София от около 65 квадрата в ж.к. ладост,струваше около 14 хиляди лева през 1980-1988 години при заплати от 200-250 лева в масовия случай.Взимаш заем от ДСК от 12000 лева при лихва от 2% годишно и си го изплащаш без това да натежи особено на финансите ти.Сега същият този апартамент,строен преди 30-35 години, струва около 50-60 хиляди лева, при заплати в масовия случай от 400-500 лева.Ако вземеш заем от банка,лихвата е доста солена.После не се раждали деца с
289
3
 
5
 
! Отговори
Момиче преди 9 години
Преди 44, след 44. А сега какво е?! На 23 години съм и не мога да живея спокойно. А вие така ли сте били на времето?Кражби, убийства, изнасилвания на възрастни жени, баба с пенсия 150лв., мои приятелки хванали по един от ония с дебелите вратове и аз с образование работеща за 370лв., и народа *** дето уж много знае, а все си трае... Какво направихте вие за бъдещото поколение? Едно голямо НИЩО! Ами нека ви - демокрация!!!Страдайте за децата си в чужбина триещи гъзо**те на тамошните дедухи.
288
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименПитах я, мама каза.Коментара кефи, но през '85 България има най-голямо население, от там вече започваме да изчезваме. Това е и годината в която Горбачов дръпва кранчето на безкрайните безплатни ресурси и икономиката ни потъва. Правете си изводи ще за икономика е било, щом сме разчитали на безплатни ресурси. Като е станало да си плащаме сме ударили гредата. Българите наистина за живели добре, защото СССР е наливало безвъзмездно пари и ресурси, за да поддържа комунистическата химера!
287
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дали са 90 лв или 120 лв все тая 30 долара месечно или 40 долара месечно НИКОГА НЕ СА БИЛИ ПАРИ , в Кореком едни дънки струваха 20 долара , впрочем това е и една от стоките които изобщо не са претърпели инфлация , не гворя за изгъците днес които има по магазините. Друга такава стока е ускито , тогава бе 12 лева до 1980 и 18 лева след 1980 до 1990 . Вдигнаха акцизните стоки от първи януари 1980 след нахлуването на руснаците в Афганистан и отговора с 50-100% а народа ни вопъл ни стон Одисей 1
286
4
 
5
 
! Отговори
Нали така?! преди 9 години
Преди 1944 година всички пътуваха с градски транспорт с билети по 2 ст.,при заплати от над 1000 лв.След 1944 година заплатите паднаха до 50 лв.,а билетите за градски транспорт бяха по 10 лв.,но там имаха право да пътуват само членовете на БКП.Останалите вървяха пеша или се возеха на каруци и така беше до 1989 година,когато заплатите рязко скочиха нагоре,а цената на билетчето рязко падна надолу.Сега всеки може да си купи нов мерцедес е една месечна заплата,а с три заплати може да си вдигне дворец
285
5
 
10
 
! Отговори
терористи преди 9 години
Що се отнася до митовeте за тази дата, за съжаление все още има хора, които честват този оперетен спектакъл, който бележи началото на една трагедия. По заповед от Москва започва да се изтребва офицерският, политическият и духовният елит на страната. Но се намират хора, които приемат това за някакъв празник. До скоро си мислех, че България е държава, в която живеят две нации едните, които се подчиняват подсъзнателно на всичко руско и съветско и останалите, които се опитваме да бъдем българи. Но след като една част от българите продължават да честват с тъпани, ***, ядене и пиене тази поз
284
6
 
4
 
! Отговори
ЗА 9 СЕПТЕМВРИ преди 9 години
НАРОД, КОЙТО НЕ ПОМНИ ИСТОРИЯТА СИ Е ОБРЕЧЕН ДА ДОПУСКА СЪЩИТЕ ГРЕШКИ, КОИТО ГО ПРАВЯТ *** ОВЦА И ВСЯКАКВИ *** ОТ ТИПА НА АВАНТЮРИСТА СИМЕОН САКС КОБУРГОТА, МУТРАТА БОРИСОВ-ПАЗВАНТИН НА САКС КОБУРГОТА,*** КОСТОВ, СЕЛЯНДУРЪТ ЖЕЛЮ, МАЗНИКЪТ БЛИЗАШКИ,ОТВЕРЖЕНИЯТ КОМСОМОЛСКИ СЕКРЕТАР ПОМАЧЕТО РОСКО,ПО-ИЗВЕСТЕН КАТО ***,С ИЗВИНЕНИЕ ПРЕЗИДЕНТ НА РБ ГО УНИЩОЖАВАТ.ИСТИНАТА Е ЕДНА-НАЙ-ДОБРЕ И СПОКОЙНО БЪЛГАРИТЕ ЖИВЯХА ПРИ СОЦИАЛИЗМА И 25 ГОДИНИ ГРАБИТЕЛИТЕ НА ТРУДА ИМ,СТАНАЛИ МИЛИОНЕРИ ЛЪЖАТ
283
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 344, не всички работеха в София и др. големи градове - може да провериш колко вземаше една продавачка в малък град, или тракторджия в ТКЗС-то между октомври и март.
282
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименГърция да върне заемите хахахахахахахах
281
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно време нямаше тоалетна хартия по щандовете, това не бе голям проблем, тъй като нямаше и храна по щандовете.
280
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До за гърция Не е проблем да имаш дългове, проблем е да не можеш да ги плащаш. На Гърция им дават заеми защото знаят че ще ги върне по един или друг начин. А ние не произвеждаме нищо, освен *** политици и крадливи *ли - и няма с какво да си върнем и малкото заеми дето имаме!
279
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 89 лв. заплатаОтваряш сайта на НОИ и четеш!---Ти си едно недоносче... Чети интернет, докато живота минава покрай теб :-)
278
4
 
0
 
! Отговори
До 344 преди 9 години
Искаш да кажеш, че си бил страшно мързелив, щом си взимал само 89 лева заплата ли? Че то и сега и преди 1989-та и преди 1944-та пак мързеливите и некадърните парвят същото - опищяват орталъка колко лошо било тогава, защото взимали 89 лева заплата.