Всички школа отварят врати днес, в 50 още ремонтират

Преди първия учебен ден са закрити 11 училища
3
Всички школа отварят врати днес, в 50 още ремонтират
Румяна Коларова. Снимка: архив, БулФото

Всички училища в страната ще отворят врати на днешния първи учебен ден. Министърът на образованието Румяна Коларова заяви пред БНТ, че в около 50 училища има довършителни ремонти.

Още по темата
По думите й проблемите не са свързани единствено с условията в класните стаи.

В Ковачевци например 12 деца не могат да учат, понеже семействата им имат отказ да получат статут на бежанци, който в момента обжалват. 7 от децата са първокласници, а останалите – между 5-7 клас.

Търси се решение на случая, а Коларова изрази надежда това да стане днес, когато ще има заседание на Общинския съвет.

Министърът поздрави децата с първия учебен ден.

Тя отбеляза, че квалифицирани учители не липсват, а по-скоро щатните бройки са проблем и при недостига на такива и мотивацията спада.

Броят на квалифицираните учители е по-голям от броя на местата, които имаме в системата. По-големият проблем е дали има кандидати за всяко вакантно място, обясни просветният министър.

По думите на Коларова проблемът се получава в малки защитени училища, защото за 18 деца в 4 слети паралелки много трудно може да се гарантира добър делегиран бюджет.

Според нея трябва да се мисли за промяна в учебниците и тя да бъде свързана "с онези критерии за грамотност, които искаме да гарантираме".

По думите на министъра вече 10 години се говори, че трябва да има промяна на съдържанието и на закона за училищното образование, а нищо не се случва.

Коларова съобщи, че преди 15 септември са закрити общо 11 училища, от които 5 са общообразователни, едно основно и 3 професионални гимназии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази политоложка и силно пристрастна към ГЕРБ, трябва да се самосезира за това, че мижитурката -мазник-слагач, министър Шаламанов, провежда политическа пропаганда в училище, като внушава политическите си поръчки на деца!Това животно го помня от преди и за мен е пример за "храни куче да те лае"!Псивдоминистри, псевдопрезидент, псевдодържава, псевдоизбори, псевдоморал, псевдоживот...Няма работа военен временен министър в училище!Нередно! Преднамерена пропаганда!
2
0
 
2
 
! Отговори
Конец преди 9 години
Държавата закривайте, не училищата!
1
3
 
3
 
! Отговори
az преди 9 години
Закривайте, закривайте.