Откриха съд с надпис "Господи, помагай на Вероника"

Проф. Овчаров представи новите откритията от Перперикон
Обновена: 28 сеп 2014 20:48 | 28 сеп 2014 20:29, Анисия Иванова
56
Откриха съд с надпис "Господи, помагай на Вероника"
Проф. Николай Овчаров. Снимка БТА

Надпис върху съд на гръцки език от 12-13 век разкрива име на жител на Перперикон от средновековния период."Господи, помагай на Вероника" е написал грънчар и това късче се е запазило, за да разкрие векове по-късно името на жена и да остави в тайна една история. На пресконференция в БТА проф. Николай Овчаров отбеляза, че този надпис, макар и кратък, освен че е любопитен, е и важен заради факта, че от този период има малко надписи от Перперикон. От този период - 14 век, е името на дама от Перперикон, наречена Кали или "хубавата", спомената в документи от Венецианските архиви като една от робините, продадени след превземането на българските земи.

Сред находките, показани днес от проф. Овчаров, са бронзови гривни, апликации, коланни токи, бронзова закопчалка от книга от античността и от средновековието. От 4-5 век е апликация на конска глава, сребърна монета на цар Иван-Александър с изключително качество от около 1340 година.

Открит е и кръст, който, според проф. Овчаров, илюстрира последна, драматична страница от историята на Перперикон - обсадата и превземането му от османците през 1361-62 г.

При разкопките тази година се разкриват серия от представителни сгради в източната част на акропола, отварят се големи сгради от 3-5 век от късноримската епоха. Открит е също мавзолеят на османски военачалник, погребан заедно с неговия кон, убит ритуално.

Професорът отбеляза, че тази година разкопките са започнали късно - на 4 август и това се е отразило негативно на проучването. Към малката за Перперикон сума от 72 000 лв., която е отпусната при предишното правителство, сега са гласувани още 80 000 лв., каза професорът.

Той добави че са получили частична подкрепа от община Кърджали и сега се правят мащабни разкопки. Вероятно ще се работи до началото на ноември, като на обекта има повече от 80 човека.

Проф. Николай Овчаров каза още, че Перперикон ще остане в автентичния си вид за туристите. Проектът на стойност 4 млн. лв. не включва издигане на крепостни стени, а само изграждане на инфраструктура - стълбища, алеи, пътеки, през които се преминава над храмове, тъй като скалният град е изключително трудно достъпен за потока от над 200 000 туристи на година. Само за трите почивни дни през септември Перперикон е бил посетен от повече от 6 000 души, похвали се проф. Овчаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този яко бута масло. За пари и еврофинансиране, ще изкара български надпис гръцки, написан на венециански диалект. Иначе Дионисий е велик. По българските земи, за 1300г я има, я няма 10 души, които са кръстени така. Иначе надписа го няма, за да не вземем да го прочетем на български, случайно.
13
6
 
3
 
! Отговори
lari преди 9 години
tozi psihopat e ssa6ti2 kqto profesoor dimitroof!moje da iskara 4e zevs e balgarin!
12
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
открит е надпис Бойко човека слънце
11
8
 
8
 
! Отговори
Чобанинът преди 9 години
Дайте 4 милона лева и ще намеря надпис !Боже помогни на Станишев или Боко! Който даде.
10
24
 
1
 
! Отговори
Исмаил преди 9 години
За 1300г от как са българите на балканите Родопите са били под българско владичество само сборните -243г.От които 136г са в новата история.
9
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едното ми прилича на капачка от Кока кола от преди около 30000 века в зората на Антична Македонця, а другите елементи са части от стара македонска космическа совалка пак от ония времена. Тоя професор май хич го няма!!
8
3
 
25
 
! Отговори
>>> преди 9 години
В края на август посетих Перперикон. Интересно място,което трябва да се види!Но има и нещо балканско/българско,което може да те извади от равновесие!1.Малък паркинг,които си плащаш и не получаваш касова бележка!2.Липса на достатъчно тоалетни!Има,но са малко и са химически.ХИГИЕНА НУЛЕВА-АЛБЕНА ВУЛЕВА.3.Един турчин прибира парите на входа като 90% от билетите не се отчитат и можеш да се пазариш(в моя случай дори не беше необходимо)дали да влезеш като студент или като възрастен!ОРИЕНТ!КАСИИИИИ
7
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имаме си двама пишман професори, с епохални открития, ама оня с вампирите вече много се пропи.
6
33
 
13
 
! Отговори
стоян петров преди 9 години
Наистина са смешни със своите "открития". Поне според, мен не е редно да ни занимават със всяко нещо изровено от земята. Вярно е, че не трябва да четем измишльотените им, но особено ме дразни факта как се опитват да изкарат епохална иманярската си дейност.
5
21
 
16
 
! Отговори
ГЕОРГИОС НИКОЛАС преди 9 години
Щом е на гръцки---там са живели гърци.Вероника идва от гръцки-Името на Беренике- тази която носи победата.Перперикон е гръцка дума.
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано не стане гаф с "Господи, помагай на Вероника", както миналия път с надписа "NIYAZI" върху камъка, пишман "професор".
3
46
 
13
 
! Отговори
елин преди 9 години
Вулгаросите се радват и гордеят,когато открият древен надпис в техните земи на гръцкия език.
2
10
 
10
 
! Отговори
да Щерю преди 9 години
Колко си прос..
1
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Грешно сте прочели, пише Гого и Вероника = ВНЛ.И не е върху съд, а върху парче от пейка.

Спонсорирани публикации